Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2015 12:00 | Správy | Domáce správy

Juraja, Martinu a Ľudmilu zachránili transplantácie, na aké čaká 443 ďalších pacientov: Žijeme len vďaka cudzím orgánom!

Alarmujúce čísla upozorňujú na stovky ľudí v smrteľnom ohrození! Martina (33), Ľudmila (66) a Juraj (35) sa aj pre tieto štatistiky rozhodli verejne prehovoriť o svojich strastiplných životných príbehoch. 

Chcú tým pomôcť iným. Traja Slováci sa ocitli na pokraji smrti, keď im zlyhali dôležité orgány. Až v hodine dvanástej im pomohli transplantácie, vďaka ktorým vedú dodnes plnohodnotný život. Faktom je, že počet darcov z roka na rok na Slovensku klesá, pričom zoznam čakateľov narastá. Traja už bývalí pacienti sa preto obávajú, že ak sa situácia nezmení, zbytočne umrie niekoľko stoviek ľudí, ktorí sa ani len nedočkajú minimálnej šance v podobe prijatia orgánu od anonymného darcu. 

Na Slovensku je momentálne 443 ľudí, ktorých život závisí od darcov orgánov. Počet darcov klesá každý rok, spolu s ním klesá aj šanca čakateľov na dlhší život. Mnohí z nich bez životne dôležitého orgánu neprežijú! Slovenská transplantologická spoločnosť pod záštitou ministerstva zdravotníctva spúšťa informačnú kampaň, ktorá má pomôcť túto situáciu napraviť. „Na Slovensku je to ešte stále tabuizovaná téma," povedal lekár Martin Chrastina, ktorého doplnil Daniela Kuba z Národnej transplantačnej organizácie. „V registri nedarcov máme až 860 ľudí,“ uviedol doktor Kuba s tým, že u nás je potenciálnym darcom každý človek, ktorý operačný zákrok počas svojho života vyslovene neodmietne.

Na podporu kampane sa rozhodli prehovoriť traja Slováci, ktorí mali to šťastie, že sa v najťažších životných chvíľach do­čkali orgánov od darcov, čo im zachránilo život. „Sme veľmi vďační za druhú šancu, môžeme žiť plnohodnotne,“ zhodli sa všetci traja.

S novou pečeňou zvládnem aj maratón

 

Juraj Palačka (35), Bratislava

Abstinent, ktorý miluje šport. Komu by napadlo, že takémuto človeku nalomí život boj s chorou pečeňou? Juraj sa verdikt dozvedel, keď mal 18 rokov. „Pečeň mi po strašnom období, keď som bol často v záchvatoch únavy, bolesti a svrbenia, transplantovali v roku 2009 v Prahe, v zozname čakateľov som nebol ani pol roka. Rozdiel je neuveriteľný. Vždy som sa snažil žiť zdravo, športoval som a snažím sa o to aj teraz. Pred pár dňami som odbehol beh Devín - Bratislava, čo síce lekári nevideli až tak radi, ale potreboval som trénovať na triatlon,“ usmieva sa. „O svojom darcovi viem len to, že bol asi z Hradca Králové, keďže tam lekári po pečeň vycestovali, inak som si nikdy nič nezisťoval. Som len jednoducho vďačný za druhú šancu,“ povedal.

Lekár Martin Chrastina:

Otvoriť galériu
Lekár
Zdroj: aat, ik

Pri transplantácii pečene ide o život zachraňujúci výkon, pretože funkciu pečene nie je možné inak nahradiť. Takáto liečba je určená pre chorých, ktorí trpia pokročilým zlyhaním pečene z rozličných príčin.

Dialýza ma stála všetky sily

Ľudmila Janášová (66), Hozelec 

Boj o život nevzdala ani vtedy, keď už mala najčernejšie myšlienky. Až tri roky musela pani Janásová čakať na vhodného darcu obličky. „Transplantáciu obličky som podstúpila pred 18 rokmi, v roku 1997 v Bratislave na Kramároch. Keďže nikto z mojej rodiny nebol vhodným darcom, v zozname čakateľov som bola dlhé tri roky,“ povedala o zákroku, ktorému predchádzalo najťažšie obdobie jej života. „Mala som chronický zápal obličiek, chodila som trikrát týždenne na päťhodinovú dialýzu. Absolútne som neviedla plnohodnotný život a som nesmierne vďačná za to, že sa operácia podarila. Jedinou pripomienkou k transplantácii pre mňa je, že musím každé tri mesiace chodiť na kontroly,“ dodala. 

Lekár: Transplantácia obličiek je voľba liečby u pacientov s nezvratným zlyhaním obličiek. Najčastejšie vedie k zlyhaniu obličiek cukrovka a chronické zápalové choroby obličiek. Liečba transplantáciou je liečba komplexnejšia, nahrádza všetky funkcie zlyhaných obličiek a dáva navyše pacientovi možnosť žiť omnoho kvalitnejší život.

Rodila som s chorým srdcom

Martina Szabóová (33), Piešťany

Doslova dva životy boli v stávke v prípade Martiny. Pred 11 rokmi porodila dcérku, ale všetko mohlo byť inak. „Keď som bola v siedmom mesiaci, prejavili sa u mňa problémy so srdcom. Dcérka sa narodila o mesiac skôr, našťastie zdravá. Pre mňa nastalo ťažké obdobie čakania na transplantáciu srdca,“ opísala začiatok problémov. Na srdce musela čakať necelé dva roky. Každodenná neistota dala Martine zabrať. Napokon sa vytúženého konca dočkala. „Po operácii som sa cítila ako druhýkrát narodená. Mala som zrazu plno energie. Úžasné bolo, keď som zase mohla chodiť s manželom na prechádzky, prípadne turistiku, predtým som sa s ním vedela tak maximálne hýbať. Všimla som si však na sebe, že som občas výbušnejšia a občas aj nervóznejšie reagujem,“ uzavrela.

Lekár: Transplantácia srdca je liečebná metóda rezervovaná pre pacientov s pokročilým srdcovým zlyhaním, kde ostatné, tzv. konzervatívne metodiky zlyhali. Ide o veľmi náročný medicínsky zákrok. Ide takisto o život zachraňujúci výkon, jeho indikáciu určuje vždy vysoko špecializovaný kardiológ, ktorý posúdi vhodnosť takejto liečby.

Hanka († 18) zachránila 4 životy

Otvoriť galériu

Na štarte kampane na podporu zvýšenia počtu darcov na Slovensku sa zúčastnila aj Andrea Tóthová (48) z Paty (okr. Galanta). Ona na rozdiel od spomenutej trojice s cudzím orgánom nežije. Zákerná choroba ukončila život jej dcéry Hanky. A práve jej orgány pomohli zachrániť životy štyroch cudzích ľudí! „Hanka mi pred šiestimi rokmi, keď bola maturantkou, povedala, že sa necíti dobre. Bolela ju hlava a dostala zimnicu. Keď upadla do bezvedomia, išli sme do nemocnice. Lekári nám oznámili, že ide o meningokokovú meningitídu a že dcére ostáva hodina života. Bola to veľká bojovníčka. Na deviaty deň nám navždy odišla a po dohode s manželom a deťmi sme sa rozhodli poskytnúť jej orgány na transplantáciu,“ opísala pani Tóthová vari najťažšie rozhodnutie, s akým sa môže matka stretnúť.

Transplantácie na Slovensku

443

pacientov čaká aktuálne na Slovensku na transplantáciu jedného zo životne dôležitých orgánov. Pri porovnaní priemeru za posledné roky je už teraz zrejmé, že sa vytúženého zákroku dočká asi len jedna tretina z celkového počtu čakateľov.

Súhlas

Na Slovensku platí princíp predpokladaného súhlasu. Znamená to, že potenciálnym darcom je každý, kto počas svojho života darovanie svojich orgánov po smrti neodmietol. Napriek tomu sa počet prípadov, keď človek darcovstvo odmietne, ráta každoročne na stovky.

165

ľudských životov zachránili transplantácie za minulý rok, čo je, bohužiaľ, 42% pokles oproti predošlým rokom. Zo 165 prípadov doktori transplantovali najčastejšie obličky, a to až 125-krát. Nasledujú pečeň (23) a srdce (17).

Darcovstvo

Jedinou a nevyhnutnou podmienkou úspešného procesu darcovstva vlastných orgánov je úplná a nezvratná strata všetkých životne dôležitých funkcií mozgu, tzv. mozgová smrť. Podmienky darcovstva definuje aj zákon o zdravotnej starostlivosti.

7 životov

životov môže zachrániť jeden darca, ak sú jeho orgány na takýto vážny zákrok použiteľné. Konkrétne môže darovať srdce, pľúca, pečeň, pravú a ľavú obličku, pankreas a črevo. Preto aj kampaň Slovenskej transplantologickej spoločnosti na podporu transplantácií nesie názov Sedem životov.

Lídri

Slovensko sa zaraďuje ku krajinám s najmenším počtom transplantácií v Európe. Lídrami sú Španielsko, Chorvátsko, Belgicko, Malta a Portugalsko. V samotnom Španielsku sa vykonáva 33 % všetkých transplantácií v Európskej únii. Vysoké postavenie v rebríčku má aj susedná Česká republika.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!
Eva si mala sama zobrať život.
Foto
Krásnu Evu († 22) našli doma obesenú: Smutný nález pri tele! Čo sa dialo pred jej smrťou?
vojak
„Zmrazí“ sa vojna na Ukrajine? Exminister varuje, môže to mať katastrofálne následky!
Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť