Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2015 00:05 | Správy | Domáce správy

Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák si hľadá prácu: Má to však jeden háčik!

Už prejdú skoro tri roky, čo pápež Benedikt XVI. odvolal Róberta Bezáka z funkcie trnavského arcibiskupa.

Keby sa tak nestalo, na budúcu sobotu by oslávil šieste výročie svojho vymenovania. Slovenskí veriaci i Bezák doteraz márne čakajú na vysvetlenie šokujúceho verdiktu najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi. Tento rok však môže byť v celom prípade rozhodujúci.

Veľa naznačuje fakt, že o Bezákovi vo štvrtok vo Vatikáne hovoril s pápežom priamo prezident Andrej Kiska. A na jeseň sa chystá stretnutie so slovenskými biskupmi, ktoré by mohlo dať bodku za touto bolestnou kauzou. Tri roky neistoty a výčitiek sú naozaj dosť veľa...

Koho si pohneval

 

Odvolanie Róberta Bezáka narobilo v radoch katolíckej cirkvi rozruch, ktorý určite nemilo prekvapil ľudí, čo sa postarali o jeho odstavenie. Kontrola z Vatikánu v januári 2012 totiž neprišla do Trnavy len tak. Podľa nunciatúry (vatikánskej diplomacie na Slovensku) bola kontrola výsledkom „početných podnetov poslaných priamo Svätej stolici kňazmi a veriacimi ohľadom pastoračnej situácie v Trnavskej arcidiecéze“. Mnohí si myslia, že vizitáciu mohli iniciovať sympatizanti jeho predchodcu Jána Sokola, ktorým Bezákove novoty a obľúbenosť u ľudí ležali v žalúdku.

Otvoriť galériu

Výčitky

Vatikánska kontrola Bezákovi kládla veľmi zvláštne otázky, napríklad týkajúce sa kontaktov s „ľuďmi pochybnej povesti“. Pýtali sa tiež na financovanie a chod arcidiecézy – práve to boli oblasti, ktoré sa Bezák rozhodol po svojom nástupe do funkcie ozdraviť, lebo narazil na viaceré nejasnosti v účtovníctve.

„Mohol byť vytvorený čierny fond, šedá ekonomika, a ten mohol byť použitý na to, aby sa človek stal obľúbený tým, že niekoho dotuje, pomáha niekomu finančne, a to si myslím, že bol najväčší problém diecézy,“ uviedol o dva roky neskôr vo filmovom dokumente Oľgy Záblackej Arcibiskup Bezák, zbohom...

Mediálna hviezda

Ako celá táto vizitácia dopadla a čo zistila, je tajné, ale jeden výsledok je jasný – pápež Benedikt XVI. Bezáka 2. júla 2012 odvolal. Pre arcibiskupa to bol taký šok, že tento fakt oznámil na omši rovno veriacim. Za to ho nunciatúra ostro skritizovala, lebo sa tak na svetlo dostala táto správa skôr, ako určil Vatikán.

Otvoriť galériu

Za arcibiskupa sa okamžite postavili veriaci, konali sa demonštrácie, modlitby, on sám prostredníctvom médií kládol otázky, na ktoré však nedostával od vedenia cirkvi žiadne odpovede. Podieľal sa aj na vydaní dvoch kníh o sebe a súhlasil s dokumentárnym filmom, ktorý nakrútila scenáristka a režisérka Oľga Záblacká.

„Nikdy som nechcel budovať svoj život ako mediálna hviezda. Uvedomujem si, že som sa stal niekým, kto presahuje seba samého. Ako keby ľudia vkladali do mňa nádeje, ktoré ja nie som schopný splniť, ako keby očakávali odo mňa nejaké hrdinstvo, na ktoré možno ani nemám, očakávali úlohu možno až takú mesiášsku, ku ktorej nie som určený,“ priznal vo filme otvorene Bezák.

Exil

Ani enormný tlak verejnej mienky však nepriniesol výsledok, iba čo vatikánski predstavitelia ešte viac znervózneli. Medializáciu vnútorných káuz Svätá stolica nerada vidí. Nič nové v prípade nepriniesla ani výmena na pápežskom stolci, keď sa pápežom stal František.

Vyčerpaný Bezák sa nakoniec v decembri 2013 rozhodol odísť zo Slovenska a utiahol sa do kláštora redemptoristov v talianskom Bussolengu.  

Papierik pre pápeža

Na jeho prípad sa však nezabudlo, veriaci pokračovali v modlitbách, osobne zaňho u pápeža intervenovali českí aj rakúski biskupi. Český kardinál Miroslav Vlk vyhlásil, že pápež Bezáka prijme až potom, ako sa bude kajať. Bezákovi predtým rovnaké posolstvo tlmočil prefekt Kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet.

Otvoriť galériu

Súčasťou pokánia mal byť aj kláštorný život a zdržiavanie sa mediálnych vyhlásení, ktoré tak hnevali Vatikán. Bezák sa však ukázal ako muž činu, vlani v júni sa osobne stretol s Františkom počas pravidelnej audiencie vo Vatikáne. Išiel tam na vlastnú päsť, bez predošlého ohlásenia. Síce s ním hovoril iba pár sekúnd, ale odovzdal mu papierik s odkazom.

Návrat domov

Z dobrovoľného exilu v Taliansku sa Bezák vrátil na Slovensko koncom minulého roka. Potichu. Spisovateľ Michal Hvorecký, ktorý ho pred mesiacom náhodou stretol, sa tým pochválil na sociálnej sieti. Bezák sa mu vraj vyžaloval, že v talianskom kláštore mu bolo smutno za domovom. „Vysvetľuje, že sa vrátil, aby pomáhal svojim rodičom, už mu chýbal domov,“ uviedol Hvorecký. „Pôsobil na mňa veľmi srdečne a vrelo a mám pocit, že mu prospelo to, že si oddýchol od všetkých tých stresov. Mám pocit, že sa vrátil plný síl a pripravený na nejaký nový začiatok,“ povedal Novému Času spisovateľ.

Keď sme sa pred časom obrátili s otázkami na samotného emeritného arcibiskupa, slušne nás odmietol. „To, že je môj ‚minulý‘ životný príbeh zaujímavý pre spoločnosť a ľudia sa ním stále zaoberajú, mňa osobne už vyrušuje... Ale ja chcem, aby sa to skončilo. A mal som opäť svoje súkromie. Uznáte, že ináč to nedosiahnem, len tým, že sa stiahnem do ticha,“ odpísal nám v e-maile Bezák.

Hľadá si prácu

Podľa ľudí z cirkvi, ktorí sú s ním v kontakte, si hľadá svoje miesto, kde by sa mohol bez stresu a stálej pozornosti venovať tomu, čo ho napĺňa. Podľa našich informácií mu pomáha nájsť si prácu jeho sestra Gabika. Otázne je, ako by sa človek s jeho skúsenosťami a kariérou mohol uplatniť v civilnej sfére, keďže zatiaľ v cirkvi veľa priestoru nemá. O všetkom, čo sa týka jeho osoby, rozhodujú priamo vo Vatikáne.  „Pán emeritný arcibiskup Bezák podlieha generálnemu predstavenému rehole redemptoristov,“ vysvetlil hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kravara. V plnej kompetencii Vatikánu je tiež, či môže odvolaný arcibiskup slúžiť omše.

Otvoriť galériu

Bezák si tiež, samozrejme, uvedomuje, že nemôže zostať bez príjmu a odkázaný iba na pomoc dobrých ľudí. Peniaze, ktoré mu ako emeritnému biskupovi ponúkla cirkev, totiž odmietol. „Mons. Róbertovi Bezákovi bola ponúknutá možnosť finančného zabezpečenia. Táto ponuka však nebola prijatá. Mons. Bezák teda v súčasnosti nepoberá nijaký plat ani finančný príspevok,“ potvrdil nám hovorca Konferencie biskupov.

Rozhodujúci rok

Tento týždeň sa Bezák opäť vybral do Talianska, dokonca v rovnakom čase, keď sa s pápežom vo Vatikáne stretol prezident Andrej Kiska. Náhoda?
Emeritný arcibiskup sa pri tejto príležitosti nezdržal komentára a vyhlásil, že má pocit, akoby vo Vatikáne naňho zabudli. Chce sa konečne dozvedieť, čo môže a čo nemôže robiť. Podľa viacerých vplyvných ľudí z cirkvi si však takýmito vyhláseniami môže pohoršiť, naozaj sa od neho očakáva mlčanie. Nunciatúra Vatikánu referuje o všetkom, čo sa okolo Bezáka len škrtne. Obavy, že emotívne vyhlásenia Bezákovi môžu uškodiť, majú aj jeho blízki spolupracovníci. Na druhej strane by mlčanie a zdržanlivosť mohli nahrávať tomu, aby sa jeho kauza ututlala bez vysvetlenia...

Pápež František ho však nakoniec v piatok prijal na súkromnej audiencii. Bezák ho tak mohol požiadať o vyšetrenie zvláštnych okolností svojho odvolania.

Očakáva sa, že vykúpenie pre Bezáka by mohlo prísť v novembri, keď sa vo Vatikáne s pápežom stretnú slovenskí biskupi. A hovoriť budú aj o ňom. Teraz ide o to, ako sa to Bezákovi aj cirkevným hodnostárom podarí uhrať tak, aby z toho obidve strany vyšli so cťou.

Otvoriť galériu

Vyriešeniu kauzy nahráva fakt, že prezident Kiska pozval pápeža na Slovensko. Ťažko si totiž predstaviť, že by Svätý Otec prišiel skôr, ako sa táto trauma katolíckej cirkvi vyrieši. „Myslím si, že touto otázkou sa nemusíme trápiť, pretože pápež má veľmi veľa pozvaní. Verím, že dovtedy, kým pápež príde na Slovensko, bude kauza Bezák dávno vyriešená. Tento pápež nemá s touto kauzou nič spoločné, on ju zdedil, takže preňho samotného to nie je jednoduché vyriešiť rýchlo,“ okomentoval to expolitik František Mikloško, ktorý sa podieľal na organizácii návštev pápeža Jána Pavla II.

Kauza bez odpovedí

  • 18. apríl 2009 – Bezáka vymenoval pápež za arcibiskupa
  • 6. jún – vysvätil ho jeho predchodca Ján Sokol
  • 22. január – 1. február 2012 – apoštolská vizitácia (kontrola) v Trnavskej arcidiecéze
  • 2. júl 2012 – pápež Benedikt XVI. odvolal Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy
  • 13. marec 2013 – po abdikácii Benedikta XVI. sa pápežom stal František
  • december 2013 – Bezák odišiel do kláštora v Taliansku
  • jún 2014 – osobné stretnutie s pápežom Františkom
  • december 2014 – návrat na Slovensko
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva