Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.04.2015 10:01 | Správy | Politika

Zahraničná návšteva na Slovensko len tak nezabudne: Čakali Kiskovu manželku, prišla známa moderátorka!

Pekne netradičná zostava! Prezident Andrej Kiska (52) sa v utorok stretol s tureckou hlavou štátu.

Spolu s Recepom Erdoganom prišla na Slovensko aj jeho manželka Emine. Zatiaľ čo ústavní činitelia riešili politické otázky, prvá dáma Turecka mala vlastný program. Podľa diplomatických pravidiel ju ním mala sprevádzať manželka prezidenta hostiteľskej krajiny. Martina Kisková (38) sa však pri podobných príležitostiach vôbec neukazuje. Zaskočiť tak musela manželka ministra zahraničných vecí Jarmila Hargašová-Lajčáková (48). Na návštevu Slovenska turecký prezidentský pár zrejme nezabudne.

 

Okrem tradičných politických rokovaní totiž môžu spomínať aj na nesúrodú zostavu z Grassalkovičovho paláca. Známe je totiž, že manželka našej hlavy štátu Martina Kisková sa na verejnosti po boku prezidenta neobjavuje. Výnimku nespravila ani pri takej dôležitej udalosti, akou bola návšteva tureckých elitných politikov. „Ústava Slovenskej republiky ani žiaden zákon nepozná pojem prvá dáma. Manželka prezidenta na Slovensku preto nemá žiadne oficiálne povinnosti. Už pred zvolením Andreja Kisku do funkcie jeho manželka avizovala, že jej prioritou sú ich malé deti, ktoré nechce žiadnym spôsobom obmedzovať,“ uviedol Kiskov úrad.

Vypomohla pani ministrová

Tureckej prvej dámy sa tak počas dňa ujala manželka ministra zahraničia a moderátorka športu Jarmila Hargašová-Lajčáková. „V sprievode manželky ministra zahraničných vecí Tureckej republiky navštívili výrobňu slovenskej majoliky v Modre, kde mali na programe prehliadku jednotlivých pracovísk,“ povedal Peter Susko z rezortu zahraničných vecí. Lajčáková bola podľa našich informácií po náročnom programe poriadne unavená. Počas včerajšieho dňa však na naše otázky neodpovedala.

Nová tradícia?

Zisťovali sme, či bude novou tradíciou, že na oficiálnych prezidentských podujatiach bude Lajčáková zastupovať manželku hlavy štátu. „Neexistuje nijaká formálna dohoda. V prípade, že manželka prezidenta z nejakého dôvodu nebude môcť a že bude náš minister hostiteľom podobného podujatia, ako bolo podnikateľské fórum, tak nevidíme problém, aby ich sprevádzala manželka pána ministra,“ dodal Susko. Odborníčka na protokol Božena Volková si myslí, že by to nemalo byť pravidlom.

„Môže sa stať, že pani Kisková z nejakého dôvodu nemôže. Podľa protokolu by sa však mal pri takýchto príležitostiach dodržiavať princíp reciprocity - čiže stretávanie prezidenta s prezidentom a manželky hlavy štátu s manželkou druhej hlavy štátu,“ konštatuje odborníčka.

Dodáva, že inštitút prvej dámy síce nie je zakotvený, ale diplomatický protokol sa riadi tradíciou, čo je v tomto prípade minimálne na rovnakej úrovni ako nejaké nariadenia. „Všetko však záleží na tom, či sa to ustanoví, či to bude tak vnímať aj verejnosť. Je to na ministerstve zahraničných vecí a keď sa tak s prezidentskou kanceláriou dohodli, tak proti tomu nemôžem namietať,“ dodala Volková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
(ilustračné foto)
Jedna z najväčších krádeží zlata v dejinách krajiny: Prípad sa pohol! Nečakaný úspech
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
(ilustračné foto)
Chystáte sa do Amsterdamu? Dobre čítajte: Zavádzajú nové opatrenia
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...