Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2015 05:49 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Posledný hovor týranej Lucky († 5) so sociálkou: Ako mohli po jej hroznej vete nezasiahnuť?!

Pochybila alebo nie? Túto otázku rieši okresný súd v hlavnom meste v prípade utýranej Lucky Luknárovej († 5).

Aj keď Hrotákovci, matka aj otčim, si odpykávajú svoje tresty, zosnulá Lucka sa pokoja nedočká. Pred súd sa postavila sociálna pracovníčka Mária H. (54), ktorá mala mať na starosti spis dievčatka. Tá podľa obžaloby riadne nepreverovala oznámenia o zanedbaní starostlivosti v domácnosti Hrotákovcov. Sociálne pracovníčky nezasiahli ani po tom, ako im malá Lucka počas jednej návštevy cez domáci telefón povedala, že je sama doma.

Sociálnu pracovníčku Máriu H. (54) už súd uznal za vinnú z marenia úlohy verejného činiteľa. Vymeral jej aj trest, ktorý zahŕňal odňatie slobody na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov. Okrem toho Mária päť rokov nemôže vykonávať svoju funkciu. Sociálna pracovníčka sa nevzdala a proti trestnému rozkazu podala odpor.

„Cítim sa nevinná,“ vyhlásila pred súdom. „V čase prepuknutia celej veci spisová dokumentácia nebola u mňa,“ vypovedala. Na úrade majú sociálne pracovníčky prípady pridelené podľa začiatočných písmen priezvisk detí. Prokurátor tvrdí, že písmeno L mala na starosti práve Mária H., a teda aj spis Lucky Luknárovej. To potvrdila pred súdom aj bývalá nadriadená obžalovanej. „Luciu Luknárovú mala pridelenú,“ uviedla.

 

Som sama doma, lebo som neposlúchala

Na súde vypovedalo i niekoľko sociálnych pracovníčok. Priznali, že rodinu Hrotákovcov niekoľkokrát navštívili. Nikto im však neotváral, iba jediný raz sa im mala z domáceho telefónu ozvať Lucka. Tvrdila, že je sama doma a rodičia išli do mesta, lebo neposlúchala. Napriek tomu nezasiahli. Krkavčí manželia Hrotákovci podľa dôkazov dievčatko týrali dlhšie.

Smrteľný úder jej uštedril Hroták v jeseni 2009. Luckino telíčko držali v izbe v bratislavskom Ružinove a naďalej na Lucku poberali dávky. Mŕtvu Lucku našli až v septembri 2012. Začiatkom marca tohto roku Krajský súd v Bratislave potvrdil pre otčima Juraja (34) trest 18,5 roka, matka Alexandra (44) si v base posedí 14 rokov.

Časová os prípadu

Jeseň 2009 - Malá Lucka umrela na následky dlhodobého týrania.

September 2012 - Kriminalisti našli v byte na Koceľovej ulici nehybné telíčko zahádzané vecami. Polícia už niekoľko dní po hroznom náleze obvinila z utýrania malej Lucky jej otčima.

Október 2012 - Prokurátor podal návrh na väzbu Alexandry Hrotákovej (44) z dôvodu obavy, že by sa mohla vyhýbať trestnému stíhaniu.

Apríl 2013 - Lucku pochovali na Ružinovskom cintoríne v Bratislave. Na poslednej ceste ju odprevadil arcibiskup Róbert Bezák.

Máj 2013 - Hrotáková si odpykala 7-mesačný trest za to, že na mŕtvu dcérku poberala sociálne dávky.

Júl 2013 - Hroták (34) sa priznal, že má na svedomí smrť malej Lucky. S prokuratúrou uzavrel dohodu o vine a treste. Hrozilo mu 7 - 15 rokov basy, priznaním a dohodou sa trest znižuje

Január 2014 - Krajská prokuratúra v Trnave prekvalifikovala trestné stíhanie Hrotákovcov z týrania Lucky na obzvlášť závažný zločin vraždy s trestnou sadzbou 20 až 25 rokov basy, prípadne doživotie.

Február 2014 - V kauze padlo obvinenie aj na pracovníčku Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v BA II. Podľa prokuratúry porušila povinnosti verejného činiteľa pri starostlivosti o Lucku.

Jún 2014 - Vnútrolebečné krvácanie, zlomený lakeť, rebrá a nos, poranená sánka a neustály stres. Tak podľa znalca vyzeral život Lucky niekoľko týždňov pred smrťou. Smrtiaci bol úder na jej hlavičku. Hrotákovci požiadali súd, aby pojednával v ich neprítomnosti.

Október 2014 - Okresný súd odsúdil Alexandru Hrotákovú na 14 rokov a jej manžela Juraja na 17 rokov za utýranie Lucky. Hrotákovi ešte naparil 1,5 roka za neoprávnené bývanie v byte na Koceľovej. Obaja sa odvolali.

Október 2014 - Okresný súd uznal sociálnu pracovničku Máriu H. za vinnú zo spáchania nedbanlivostného prečinu marenia úlohy verejným činiteľom a uložil jej trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov. Mária podala odpor proti rozhodnutiu.

Marec 2015 - Krajský súd v Bratislave potvrdil tresty obidvom Hrotákovcom.

Marec 2015 - Sociála pracovníčka Mária H. po prvýkrát predstúpila pred súd. Tvrdí, že je nevinná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO