Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2015 14:36 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Tragický pád lietadla Germanwings: Vyšetrovatelia už majú Lubitzovu zdravotnú dokumentáciu

Tragický pád lietadla Germanwings: Vyšetrovatelia už majú Lubitzovu zdravotnú dokumentáciu
Nemecká nemocnica, v ktorej sa liečil druhý pilot lietadla leteckej spoločnosti Germanwings, odovzdala všetku jeho zdravotnú dokumentáciu prokuratúre v Düsseldorfe.

Uviedla to v pondelok podľa agentúry DPA hovorkyňa nemocnice. Druhý pilot Andreas Lubitz je podozrivý z toho, že minulý utorok zámerne nasmeroval Airbus A320 so 150 osobami na palube k nárazu do horského masívu vo francúzskych Alpách. Haváriu nikto neprežil. Düsseldorfská univerzitná nemocnica minulý piatok odmietla zverejniť, na akú chorobu sa v nej Lubitz liečil, spresnila len, že to nebola depresia. Od februára bol Lubitz v tejto nemocnici trikrát - naposledy 10. marca. Vo všetkých prípadoch šlo o diagnostické vyšetrenie, uviedla DPA.

Lubitzove psychické problémy sú naďalej hlavnou hypotézou, s ktorou pracujú francúzski i nemeckí vyšetrovatelia pri objasňovaní tragédie. Potvrdil to dnes aj šéf tímu francúzskej justičnej polície Jean-Pierre Michel. Ako spresnil, vyšetrovatelia chcú zistiť, "čo mohlo (druhého pilota) Andreasa Lubitza tak destabilizovať, alebo čo ho mohlo doviesť k takému činu".

Francúzski vyšetrovatelia však v pondelok odmietli potvrdiť alebo vyvrátiť medializované správy, že Lubitz užíval antidepresíva alebo iné lieky na psychické problémy. Odmietli tiež komentovať správy nemeckého nedeľníka Bild am Sonntag, že Lubitz tesne pred haváriou vymkol z kabíny kapitána lietadla, ktorý sa do nej potom dobýjal, pričom údajne kričal: "Preboha, otvor tie dvere!".

 

Prokurátor mesta Marseille Brice Robin podľa AP okrem toho uviedol, že zatiaľ neboli identifikované telesné pozostatky ani jednej z obetí, čím de facto poprel medializované správy, že vyšetrovatelia majú k dispozícii aj Lubitzovu DNA. Z analýz jeho telesných pozostatkov by sa dalo zistiť, akej liečbe sa podroboval, uviedla AP.
Koncom minulého týždňa po prehliadke v Lubitzovom byte i v dome jeho rodičov nemecká polícia informovala, že sa tam okrem iného našlo aj roztrhnuté potvrdenie o práceneschopnosti, ktoré platilo aj na 24. marca - v deň inkriminovaného letu. Po zistení, že Lubitz skrýval svoje ochorenie pred zamestnávateľom - leteckou spoločnosťou Germanwings, ktorá patrí pod Lufthansu - sa v Nemecku ozvali hlasy, že treba zmeniť zákony o lekárskom tajomstve.

Podľa kresťanskodemokratického poslanca nemeckého Bundestagu Dirka Fischera by piloti mali mať povinné prehliadky u lekárov angažovaných svojou leteckou spoločnosťou. "Títo lekári by mali byť oslobodení od mlčanlivosti vo vzťahu k zamestnávateľovi pilota a k úradom na kontrolu bezpečnosti leteckej dopravy," navrhol.  Poslanec Thomas Jarzombek zasa vyzval na odbornú diskusiu o možnom nahlasovaní ľudí, ktorých práca zahŕňa mimoriadnu zodpovednosť, ak u nich lekári zistia závažnú diagnózu nezlučiteľnú s náplňou práce.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť