Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2015 11:35 | Šport | Šport mix

Ivan Niňaj († 60) bojoval niekoľko dní o život v umelom spánku: V nebeskom štúdiu ho čakajú títo kolegovia

Televízny športový komentátor RTVS Ivan Niňaj prehral boj o život, ktorý v petržalskej nemocnici zvádzal od minulej stredy. Mal 60 rokov.

„Áno. Momentálne vám však nepoviem viac ako to, že to už má za sebou. Zomrel v nedeľu poobede,“ potvrdil Novému Času smutnú správu zdrvený syn Peter.

Legendárneho komentátora už dlhší čas trápili vážne zdravotné problémy, o život bojoval v petržalskej nemocnici, kde ho uviedli do umelého spánku minulú stredu. „Už dvakrát predtým bol hospitalizovaný, ale teraz je to oveľa horšie. Zlyhávajú mu vnútorné orgány,“ uviedol pre Nový Čas pred štyrmi dňami Niňajov syn Peter. Ivan Niňaj podľa synových slov ledva dýchal, odmietal jesť a nebol schopný sa sám pohybovať.

Trápil sa niekoľko dní

 

„Otec ležal od minulej stredy v nemocnici. Už dvakrát predtým bol hospitalizovaný, ale teraz je to oveľa horšie. Zlyhávajú mu vnútorné orgány,“ pokračoval syn Peter. Podľa našich informácií mal problémy s obličkami a ďalšími dôležitými orgánmi. „Musela ho odviezť záchranka, ktorú mu zavolala mamina z nášho domu. Ešte v piatok som s ním v nemocnici naposledy komunikoval. Mal kyslíkovú masku a už hovoril veľmi ťažko,“ povedal v utorok Niňaj mladší, ktorý chodil za otcom každý deň.

Ivan Niňaj sa vlani v máji počas majstrovstiev sveta v hokeji v Minsku lúčil so svojou prácou na vrcholných medzinárodných podujatiach. Odkomentoval neuveriteľných 25 majstrovstiev sveta v hokeji, pričom prvé presne pred 30 rokmi na svetovom šampionáte v Prahe, kde Československo získalo zlaté medaily. Jeho posledným zápasom, ktorý odkomentoval, bol súboj Francúzska s Ruskom na šampionáte v Bielorusku.

Jediný má stránku

Niňaj sa špecializoval najmä na hokej a dostihový šport. Najmä u fanúšikov hokeja vzbudzovali mnohé jeho výroky rozpaky. Stal sa dokonca jediným slovenským komentátorom, ktorému priaznivci športu založili internetovú stránku s titulom Niňajov svet, kde zhromaždili najskôr len jeho - a postupne aj ďalšie - „slávne“ citácie zo športových prenosov.

Možno si ešte niektorí z vás spomenú, ako v 90. rokoch minulého storočia komentoval boje tímov NHL o Stanley Cup. S mikrofónom v ruke začal ešte skôr, presne v roku 1985! Prestávku v STV mal v rokoch 2003 - 2008, no dokázal sa vrátiť a tešiť fanúšikov športu.

Pred včerajším siedmym zápasom semifinále hokejovej Extraligy Nitra - Banská Bystrica si pamiatku komentátora, ktorého hlášky zľudoveli, na štadióne uctili minútou ticha.

V nebeskom štúdiu ho čakajú kolegovia

Miloš Kováč († 36)

Zomrel v roku 2007. Mal iba 36 rokov. Fanúšikom utkvel v pamäti ako jeden z komentátorov „zlatého finále“ hokejových MS v Göteborgu v roku 2002. Jeho hlas sprevádzal aj zlaté roky ružomberských basketbalistiek v Európskej lige.

Robert Bakalář († 71)

Zomrel v roku 2011. Známy český komentátor zomrel po dlhotrvajúcej chorobe. Posledný živý prenos odkomentoval zo záveru Tour de France, ktorých mal na konte 15 ročníkov.

Tomáš Jungwirth († 56)

Zomrel v roku 1998. Bývalý skvelý atlét (striebro na 800 m z prvých ME) bol úspešný aj s mikrofónom v ruke.

Vít Holubec († 84)

Zomrel v roku 2013. Bol komentátorom úplne prvého priameho televízneho prenosu v Československu v roku 1955. Diváci si po zapamätali vďaka typickému pozdravu: „Športu zdar a futbalu zvlásť.“

Rudolf Gallo († 83)

Zomrel v roku 2013. Jeho hokejové komentáre zneli z televízie i rozhlasu. Zúčastnil sa na dvadsiatke hokejových MS a šiestich zimných olympiádach.

Gabo Zelenay († 80)

Zomrel v roku 2003. Jeho komentáre z éteru sa počúvali ako rozprávky. Dokázal ľudí zapáliť nielen pri hokeji či futbale, ale aj pri nekomentovateľných športoch, akými sú šerm či šach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR
Šimkovičová podporuje spoluprácu so Slovinskom: Máme podobnú kultúru i umenie
Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši sa podarilo vypátrať rekordne rýchlo: Vymakaná technika!
Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Markizáčka Zelinová sa rozhodla pre nový účes, muži ju skritizovali pod čiernu zem: Uf, čo naň hovoríte vy?
(ilustračné foto)
Znepokojivé dianie v Aténach: Metropolu zahalil prach, lekári varujú! Toxická zmes
Foto
Slafkovský má životnú formu! Čo na jeho fazónu hovorí šéf zväzu Šatan?
Ilustračné foto
Pred sviatkami je na cestách rušno: Polícia hlási prvé nehody! Vodiči, dbajte na opatrnosť
jadrová elektráreň
V USA sa chystá niečo veľké: Bude to prvýkrát v histórii! Čo je za tým?
(ilustračné foto)
S veľkonočnými sviatkami sa otvára aj otázka ekológie: TIPY, ako sa dá oslavovať šetrne! Pozor na bežné chyby
Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do Severoatlantickej aliancie Styčný tím pre integráciu síl NATO
AktualizovanéFoto
Slovensko je členom NATO už 20 rokov: Čaputová otvorene prehovorila! Bol vstup do aliancie dobrý krok?
Foto
Český tréner je hitom internetu: Pripomenul legendárneho Standu Řezáča!
Univerzita sľubuje modernizáciu študentských internátov
Slovenská univerzita láme rekordy: Najväčší projekt v dejinách Slovenska! Na toto išli fondy
Markíza tentoraz stavila na Luciu a Viktora.
Foto
Tajný plán Vinczeho na únik z Markízy? Láka ho úplne iné práca! Aha, čo o nej prezradil