Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2015 15:31 | Správy | Zahraničné správy

Hanča a Tonča sú doma, psychiater varuje: Túto vetu im určite nehovorte!

Antonie Chrástecká a Hana Humpálová strávili dva roky v náročných podmienkach.

Získať späť fyzické zdravie pre nich ale bude zrejme jednoduchšie a rýchlejšie ako vyrovnanie sa s traumou a návratom do bežného života. Podľa psychiatra Jana Cimického hrozí, že ich budú zlé spomienky prenasledovať až do konca života.


Čo ešte Hanku s Tončou čaká? Ako ich zasiahol celý únos a dva roky strávené v temnej kobke? Na tieto otázky odpovedá pre Blesk.cz Jan Cimický. A prognóza nie je úplne pozitívna. Dievčatá prešli peklom a cesta von nebude prechádzka ružovou záhradou. Už v zajatí museli neskutočne trpieť. Cimický však vyjadril aj strach zo stotožnenia dievčat s ideológiou ich únoscov.

"V zajatí sa aktivujú základné inštinkty a človek sa snaží hlavne prežiť. Šetrí energiu, ktorú môže potrebovať. Hrozí však tiež, že po čase nechtiac prijme životnú filozofiu svojich únoscov. Hovorím o takzvanom štokholmskom syndróme. Sú známe prípady obetí únosov moslimskými teroristami, ktoré boli oslobodené a už z lietadla domov vyšli s Koránom v ruke. Ale to hovorím, pochopiteľne, všeobecne."

 

Strach o Hanku s Tončou malo celé Česko - o to viac, že ide o dievčatá, pre ktoré v moslimský svet nie je bezpečný. Napriek tomu mohli zajatie znášať lepšie než mnohí jedinci mužského pohlavia. "Väčšinou záleží skôr na osobnosti človeka ako na jeho pohlaví. Ale možno povedať, že z dlhodobého hľadiska zvládajú ženy nedostatok niečoho lepšie ako muži. A tiež sa dokážu lepšie prispôsobiť."

Hoci dievčatá na videu po oslobodení pôsobia šťastne, je tu stále otázka, ktorá teraz zaujíma všetkých - ako dlho môže trvať, než sa dievčatá vrátia do bežného života? "To je veľmi individuálne, záleží na psychickom nastavení každého jednotlivého človeka. Avšak určite to bude v rádoch mesiacov. Je to postupný proces. Bohužiaľ ale hrozí, že zlých spomienok sa tak úplne nezbavia do konca života. Posttraumatická stresová porucha sa môže prejaviť kedykoľvek. Nikdy neviete, čo bude spúšťač. Nejaký zvuk, pohyb, tvár... To všetko môže vyvolať spomienky na utrpenie v zajatí."

Tieto problémy sa prejavujú jednoznačne - typické sú poruchy spánku, nočné mory a podobne. Môže to ale aj byť nejaká neprimeraná reakcia, keď obeť uvidí osobu podobnú únoscovi. "V psychiatrii môžete ísť cestou odkrývania, alebo zakrývania traumy. V túto chvíľu je všetko príliš čerstvé a odkrývanie by podľa môjho názoru nepomohlo. Ale kto vie? Trebárs časom unesené napíšu o svojich skúsenostiach knihu a takzvane sa z toho 'vypíšu'."

Pre obe dievčatá to teraz bude veľmi ťažké. A nielen pre nich - aj pre ich okolie, ktoré asi nevie, ako sa správne správať. Najlepšie je hovoriť o tom, čo bude, všetko smerovať do budúcnosti. Plánovať, byť pozitívny. Netváriť sa, že všetko skončilo. "Účasť a súcit, naopak, vedie ku spomínaniu a ďalším traumám. Rozhodne by sa ľudia mali vyvarovať tvrdeniam "chápem, čo si prežila". Pretože to nie je pravda. Človek z pohodlnej a bezpečnej strednej Európy si vôbec nevie predstaviť, v akých podmienkach a pod akým tlakom dievčatá dva roky prežívali."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!