Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2015 14:14 | Správy | Zahraničné správy

Toto je ON! Prečítajte si, kto bol muž, kvôli ktorému zomrelo v lietadle 149 ľudí!

Toto je ON! Prečítajte si, kto bol muž, kvôli ktorému zomrelo v lietadle 149 ľudí!
Svet obletela hrozná správa. Pád lietadla, ktoré smerovalo z Barcelony do Düsseldorfu, bol zámerný. Za obrovskú tragédiu tak podľa výsledkov vyšetrovania môže kopilot.

Andreas Lubitz († 27), to je meno, ktoré sa skloňuje v spojitosti s tragédiou čoraz častejšie. Teraz je to však už potvrdené. Mladý kopilot sa zatvoril v kokpite a spustil "tlačidlo smrti". 

Žena, ktorá Andreasa poznala, si nevie vysvetliť, prečo takú hrôzu spáchal. Považovala ho za normálneho mladého muža. "Vždy sa chcel stať pilotom. Bol to jeho veľký sen. Tento cieľ zaniatene nasledoval a aj sa mu to nakoniec podarilo," popísala pre Rhein-Zeitung jeho susedka. Podľa jej slov bol Andreas veľmi priateľský a neustále sa držal v kondícii. "Často sme ho videli behať okolo nášho domu," dodala. "Odmietam tomu veriť," zareagoval na výsledok vyšetrovania jeho ďalší šokovaný sused.

"Bol to úplne normálny chlapík," povedal podľa tlačovej agentúry Reuters Klaus Radke, šéf miestneho leteckého klubu, kde Lubitz dostal pred rokmi svoju prvú licenciu na pilotovanie. Vlani na jeseň sa vrátil na doplňovací kurz u Radkeho. "Poznal som ho ako veľmi príjemného, zábavného a slušného mladého muža," dodal Radke. Montabaur je malé mesto s 12.000 obyvateľmi v spolkovej krajine Porýnie-Falcko na západe Nemecka. Dnes zažilo šok pri správe, že francúzski prokurátori Lubitza podozrievajú zo zámernej havárie Airbusu A320. Nemecké úrady nedokážu vysvetliť, prečo tento kopilot spoločnosti Germanwings patriacej nemeckým aerolíniám Lufthansa sám prevzal kontrolu nad lietadlom, keď bol kapitán mimo kokpitu, a začal s ním smrtiace klesanie.

Nie je známe, že by bol Lubitz napojený na teroristické skupiny, vyhlásil nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere. Zdá sa, že Lubitz viedol aktívny život, bežal polmaratóny s dobrým časom a prejavoval záujem o popovú hudbu a nočné kluby, ako vyplýva z jeho stránky na sociálnej sieti Facebook. Na stránke je zverejnená aj fotografia Lubitza pri slávnom moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. "Jednoducho nemám slov. Nemám na to žiadne vysvetlenie. Poznal som Andreasa a toto je pre mňa nepochopiteľné," povedal Peter Rücker, dlhoročný člen leteckého klubu, ktorý Lubitza dobre poznal.

"Andreas bol veľmi príjemný mladý muž, ktorý získal výcvik tu a bol členom tohto klubu," vysvetlil Rücker. "Bola s ním zábava, aj keď niekedy bol možno dosť tichý. Bol taký, ako každý iný mladík, ako mnoho iných tunajších mladých ľudí," dodal.
Neďaleko malého, bieleho domu v meste, kde Lubitz žil a kde polícia rýchlo postavila stráž, vyjadril "skutočný šok" nad správou aj sused Hans-Jürgen Krause.
Spoločnosť Germanwings poskytla zatiaľ iba strohé životopisné podrobnosti o kopilotovi, ktorý mal nalietaných len 630 hodín - na rozdiel od kapitána, ktorý mal na konte vyše 6000 nalietaných hodín a pre Lufthansu pracoval desať rokov.

Lubitz absolvoval tréning na výcvikovej akadémii Lufthansy pre pilotov v Brémach, ktorá sa o ňom odmietla vyjadrovať. Jeho miestny letecký klub umiestnil čiernu pásku na svojej webovej stránke aj s číslom letu a menom "Andreas". "Mal veľa priateľov, nebol to samotár," opísal ho Rücker. "Zapadal dobre do kolektívu. Náš klub tvoria väčšinou mladí ľudia, ktorí sa učia lietať na klzáku a potom dostanú licenciu a následne možno, tak ako v jeho prípade, prejdú do komerčného letectva," dodal dlhoročný člen leteckého klubu.

Získal prestížny certifikát

Podľa zahraničných médií kopilot Lubitz bol v septembri 2013 zaradený do prestížnej FAA Airmen Certification databázy. Podľa ich webovej stránky tento certifikát hovorí aj o tom, že pilot, ktorý ho získa je schopný predchádzať chybám, ktoré by viedli k leteckému nešťastiu. 

Šokujúce výsledky vyšetrovania

Čierna skrinka vydala krutú pravdu.  Kopilot bol pred pádom Airbusu vo francúzskych Alpách v kokpite sám. Po celý čas klesania lietadla normálne dýchal, čo potvrdzuje, že bol nažive. Napriek tomu odmietol vpustiť do kabíny hlavného pilota. Potvrdil to dnes na tlačovej konferencii v Marseille francúzsky žalobca Brice Robin. 

 

Hlavný pilot podľa neho vyšiel z kokpitu na toaletu, naspäť sa však už nedostal.  "Kopilot zámerne odmietol otvoriť dvere kabíny veliteľovi kabíny a spustil tlačítko, kvôli ktorému lietadlo začalo klesať, z nejakého dôvodu, ktorý je nám neznámy. Môžeme to kvalifikovať, ako vôľu zničiť lietadlo," dodal. 

Hlavný pilot sa snažil dostať do kabíny, nebolo to však možné. "Informovali sme nemecké úrady a informácie sme odovzdali aj rodinám obetí," uviedol Brice Robin.

Pasažieri sa dozvedeli, čo lietadlu hrozí až na poslednú chvíľu, čomu zodpovedajú výkriky zo záznamov čiernej skrinky. "Výkriky bolo počuť až niekoľko sekúnd pred pádom," povedal Robin.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cez víkend sa posúva čas o hodinu dozadu.
Najbližšie dni budú zaujímavé: Uhádnete, aké významné udalosti si pripomenieme? Prvý termín si radšej zapíšte
Čo hovoria naše hokejové legendy na úspech Slafkovského?
Foto
Slafkovský je rekordérom Canadiens: Pred MS má formu ako hrom! Čo na to naše hokejové legendy?
V Thajsku si dopraje chutné jedlo.
Foto
Pri pohľade na Czoborovú VYVALÍTE oči: Zora, nepreháňaš to už? Veď je z nej... Uff
(ilustračné foto).
Myslia si Slováci, že NATO prispieva k našej bezpečnosti? Aha, čo ukázali výsledky prieskumu
Peter Pellegrini (Hlas)
Aktualizované
Peter Pellegrini rozhodol: Zvolá mimoriadnu schôdzu k odstrelu medveďov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa: Vonku sa to bude hemžiť policajtmi! O čo ide?
Foto
Naša skupina na ME 2024 je kompletná: Ako vidia šance Slovákov bývalí reprezentanti?
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Rudolf Schuster spomína na vstup Slovenska do NATO: Museli sme si to zaslúžiť!
Mikuláš Černák
Foto
Pôjde Mikuláš Černák na slobodu?! O prepustení bosa podsvetia má rozhodovať súd
(ilustračné foto)
Okrem zrážok zasiahlo Slovensko aj niečo iné: Ešte nie je koniec! Takéto počasie nás čaká
(ilustračné foto)
Ochromená doprava! Tisíce vodičov autobusov vstúpili do štrajku: V metropole zavládol chaos
(ilustračná foto)
Čaká nás druhé kolo volieb: Ministerstvo vnútra zriadilo infolinku! Čo všetko sa tam dozviete?