Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2015 11:15 | Prominenti | Domáci Prominenti

Tragická smrť spisovateľa Petra Pišťanka (†54): Z jeho priznania spred 5 rokov človeka až strasie

Uznávaný a úspešný spisovateľ Peter Pišťanek († 54) si siahol na život v nedeľu podvečer vo svojom byte v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. 

Napriek úspechu v práci prišiel skrat a Pišťanek sa predávkoval liekmi. Po­dľa odborníka je tento druh samovraždy zúfalým volaním o pomoc a je veľkým nešťastím, že sa nenašiel nikto, kto by ho vypočul! Autor bestsellerov Rivers of Babylon alebo Rukojemník už v minulosti priznal, že trpí psychickými problémami a minimálne raz sa už pokúsil ukončiť svoj život. Tentoraz sa mu to však stalo osudným...Úspechy, ktoré Pišťanek zožal svojimi knihami, nedokázali vyvážiť tienisté stránky jeho mysle. Ako sám v minulosti vyhlásil, kedysi žil bohémskym a neusporiadaným životom, čo sa odrazilo aj na jeho vzťahoch so ženami či bojom za svoju nezávislosť.

V rozhovore pre denník Sme pred piatimi rokmi Pišťanek priznal aj psychické problémy. „Zrazu prázdnota všade okolo mňa, celý svet, súkromný aj pracovný, sa mi zrútil. Napokon mi neostalo nič iné, len vyhľadať pomoc odborníka. Tam sa zistilo, že depresia nie je mojím hlavným problémom, hoci v danej chvíli ma práve tá doslova ohrozovala na živote.“ Spisovateľ sa často utiekal k samote a fantázii, zrejme v dôsledku depresií či narcistickej poruchy osobnosti, ktorou trpel. Ani uznanie verejnosti nedokázalo zmeniť jeho pohľad na život a beznádej, ktorá ho trápila počas posledných mesiacov života.

„Lieky zvyčajne nie sú považované za spoľahlivý prostriedok na ukončenie života, najmä pokiaľ si chce vziať život človek, ktorý nevie, aké množstvo a aká kombinácia liekov by viedla k smrti. Predávkovanie sa liekmi teda možno chápať aj ako volanie o pomoc, pokiaľ ten úmysel nebol dostatočne vážny,“ vysvetlila psychiatrička Danica Caisová.

Prestal komunikovať 

Krátko pred smrťou mal Pišťanek poslať najbližším priateľom mail s tým, že sa chystá ukončiť svoj život. Spisovateľ však prestal komunikovať s okolím už pár mesiacov pred osudnou nedeľou. „Pred dvomi mesiacmi náhle zrušil profil na sociálnej sieti a s ním aj ukážky z nového románu, ktorý pripravoval a diskusné príspevky. Netušil som, čo je za tým. Mával depresie, počas ktorých hovoril, že skončí s písaním,“ priznal smutne jeho blízky kamarát Dušan Taragel. Možno práve tieto náznaky, ktoré Pišťanek niekoľko mesiacov vysielal do sveta, boli volaním o pomoc. Ni­kto ho však už nedokázal zachrániť, aj keď po tom možno vo vnútri duše spisovateľ túžil.

 

Jeho popol rozptýlia nad Prahou 

Obdiv ľudí mu radosť do života nepriniesol a Pišťanek si už minimálne raz siahol na život, ale tentoraz sa mu to stalo osudným. Podľa informácií Nového Času mu pomoc zavolal kamarát. „Záchranku mu zavolal ten, kto ho našiel v jeho byte, asi kamarát. Peter mal hlavu opretú o stôl, bol ešte čiastočne pri vedomí, ale upadával do mdlôb. Na prvý pohľad bolo jasné, že sa otrávil liekmi,“ povedal zdroj blízky Pišťankovi. Záchranka spisovateľa previezla do bratislavskej nemocnice na Antolskej, kde však o 22.00, len štyri hodiny po predávkovaní, zomrel. Pišťankova smrť tak zostáva pre mnohých ľudí, ktorí ho poznali ako veselého človeka, nevysvetliteľnou záhadou a jeho odchodom Slovensko prišlo o jedného z najlepších spisovateľov jeho generácie.Podľa zdroja Nového Času, ktorý bol spisovateľovi veľmi blízky, si Pišťanek neželal smútočný obrad. Jeho popol tak priatelia rozptýlia nad Prahou, ktorú z celého srdca miloval.

Čo je narcistická porucha osobnosti?

Tibor Hrozáň, klinický psychológ

Narcistická porucha osobnosti je vážna dia­gnóza, pri ktorej si človek stále potrebuje potvrdzovať svoju hodnotu, lebo nemá pocit dostatočného uznania okolia. O poruche hovoríme vtedy, keď narcistické potreby nie sú dostatočne nasýtené. Táto porucha sa vytvára v dôsledku nedostatku pozornosti rodičov k dieťaťu. Ak ide o osobnosť, ktorá má sklony k depresiám a je citlivejšia, môže to vyústiť až do samovraždy.

Šokovaný kamarát: Vôbec nerozumiem jeho činu

Dušan Taragel, blízky kamarát Pišťanka († 54)

Spisovatelia Peter Pišťanek a Dušan Taragel boli priateľmi od detstva, spolu dokonca vytvorili aj knihu Sekerou a nožom. Taragel s Pišťankom vyrastal v tehliarskej štvrti v Devínskej Novej Vsi. „Po jeho smrti vo mne ostala diera, ktorá sa už nescelí, bol to posledný starý kamarát z detstva, s ktorým som sa stretával a rozumel si. Nerozumiem jeho činu. To, že by si vzal život, mi však nenapadlo ani v tom najhoršom sne. V poslednom čase sa mu darilo, vyšiel mu román Rukojemník, podľa ktorého režisér Juraj Nvota nakrútil film, vydal novelu Neva, mal množstvo koníčkov a aktivít. Ja osobne som mu vďačný napríklad za to, že ma ako odborník na akostné liehoviny naučil rozoznávať jednotlivé druhy tvrdého alkoholu. Trvalo mu to celú noc a nadránom, keď som sa tackal domov, už som vedel po čuchu rozoznať koňak od whisky.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu