Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2015 11:22 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Rusi vyšetrujú vraždu Nemcova: Posvietia si na jeho korešpondenciu

Rusi vyšetrujú vraždu Nemcova: Posvietia si na jeho korešpondenciu
Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (VV RF), ktorý sa zaoberá prípadom vraždy opozičného politika Borisa Nemcova, nariadil jazykovú expertízu jeho korešpondencie. 

Cieľom je zistiť, či korešpondencia neobsahovala vyhrážky smrťou alebo fyzickým útokom, informoval v utorok ruský denník Kommersant s odvolaním sa na zdroj blízky vyšetrovaniu. Zdroj uviedol, že tímy VV RF už preverili časť Nemcovovej "pomerne objemnej" korešpondencie a našli celý rad listov, ktoré vyhodnotili ako podozrivé. Zdroj spresnil, že táto korešpondencia neobsahovala vyhrážky, ale autori listov si "Nemcovovu činnosť príliš pripúšťali k srdcu", "ich výroky boli príliš emocionálne" a niekedy "až nad rámec slušnosti".

Vyšetrovatelia podľa nemenovaného zdroja pripúšťajú, že Nemcovovu smrť si nemuseli želať len islamisti - za jeho obranu autorov karikatúr zosmiešňujúcich proroka Mohameda -, ale aj ľudia, ktorých osobne poznal. "V prvom rade tí, ktorých pobúril jeho prerod z bývalého vládneho politika-štátnika na opozičníka," spresnil zdroj. Vyšetrovatelia sa stále zaoberajú niekoľkými motívmi zločinu vrátane vraždy na objednávku. Ako je známe, jedna z vyšetrovacích verzií súvisí s moslimskou stopou - existujú údajne dôkazy, že Nemcov dostal vyhrážky smrťou v súvislosti so svojím postojom k zastreleniu novinárov z francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý opakovane uverejňoval karikatúry proroka Mohameda, čo vyvolávalo hnev radikálnych moslimov, a to nielen vo Francúzsku.

Orgány činné v trestnom konaní zadržiavajú vo vyšetrovacej väzbe piatich ľudí čečenského pôvodu obvinených z účasti na Nemcovovej vražde - medzi nimi je aj údajný vykonávateľ vraždy, ktorý sa pri zatýkaní k činu priznal, ale svoje slová neskôr odvolal.  Rozhlasová stanica Echo Moskvy dnes na margo vývoja vyšetrovania uviedla, že nariadenie jazykovej expertízy podľa všetkého svedčí o tom, že VV RF zavrhol verziu o vine zadržaných Čečencov. "Nikto z pätice obvinených nebol s Nemcovom v písomnom styku a väčšina z nich nemala dokonca ani poňatia o Nemcovovej existencii," poznamenalo Echo Moskvy.

 

Advokát Nemcovovej rodiny, Vadim Prochorov, považuje jazykovú expertízu politikovej korešpondencie za potrebnú. Súčasne však upozornil, že ak by vyšetrovatelia chceli zostaviť hodnoverný obraz o trestnom čine, museli by prešetriť všetky útoky na politika z posledných niekoľkých rokov.  Nemcova zastrelili v noci na 28. februára v centre Moskvy, niekoľko desiatok metrov od hradieb Kremľa, keď sa so svojou ukrajinskou priateľkou po Veľkom moskovskom moste vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka. Nemcov je najprominentnejším kritikom Kremľa zavraždeným počas 15 rokov, čo je pri moci prezident Vladimir Putin.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?