Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.03.2015 20:00 | Správy | Zahraničné správy

Zalepí sa žuvačka v žalúdku? Budete vďaka mrkve ostro vidieť? 8 faktov, o ktorých ste doteraz netušili

Ak zjete kôstku z melóna, vyrastie vám v bruchu melón. Keď prehltnete žuvačku, ostane vám v žalúdku 7 rokov. Takéto "fakty" počúvame celý život. Sú však naozaj pravdivé?

Ak prehltneš žuvačku, ostane ti v žalúdku niekoľko rokov a zalepí ti ho!

Máme dobrú správu. Ako uvádza telegraph.co.uk, ak sa vám náhodou stalo, že ste žuvačku predsa len prehltli, nemusíte si viac trhať vlasy za to, že s ňou budete musieť žiť ďalšiu dekádu. Tento mýtus zrejme vznikol kvôli strašeniu detí, ktoré s radosťou žuvačky prehĺtajú. Ale ak poviete svojej sedemročnej dcére, že tá prehltnutá žuvačka jej v bruchu ostane až kým nezíska občiansky, nič tým nevyriešite. Budete len ďalej šíriť toto nezmyselné klamstvo.

Je síce pravda, že stráviť žuvačku je o čosi ťažšie, než iné jedlo, netrvá to však roky, ale nanajvýš niekoľko dní. Náš tráviaci systém sa totiž postará o to, aby všetko jedlo, ktoré zjeme sa rozpustilo a bolo z tela vylúčené, po tom, čo si z neho odčerpá potrebné živiny. Hovoríme samozrejme len o jedle, nie o lego kockách alebo vrchnáčikoch z pet fliaš.

 

Jedenie mrkvy vám zabezpečí superschopnosti!

Áno, mrkva je veľmi zdravá, ale superhrdinu z vás, bohužiaľ, neurobí ani pojedanie dvoch kíl mrkvy za deň. Mýt o superschopnostiach vznikol počas II. svetovej vojny, kedy sa hovorilo, že britskí vojaci bezproblémov vidia v tme, pretože jedia veľa mrkvy. Neskôr sa tieto výroky používali aj ako istý druh propagandy.

Napriek tomu, že žiadne super nočné videnie, ani röntgenový pohľad vám mrkva nezabezpečí, je pravda, že obsahuje veľa vitamínu A, ktorý je pre zrak prospešný. Preto by ste ju vo svojom jedálničku určite nemali vynechať.

Cukor spôsobuje hyperaktivitu u detí!

Opäť niečo, čo nebolo nijakým spôsobom dokázané. Štúdie naopak ukázali, že cukor nemá žiaden vplyv na správanie detí a nie je s ním prepojená ani ich hyperktivita. Takže váš hyperaktívny anjelik ostane hyperaktívnym, aj keď mu už nikdy nedoprajete žiaden keksík. Neznamená to však, že odteraz by mali deti piť iba sladené vody a na desiatu dostávať koláče a cukríky.

Kôstky z melóna vypľúvaj, lebo ti vyrastie v bruchu!

Veríme, že tomuto výroku veria len deti, ale pre istotu. Nie je to tak. V žalúdku nemá nikto príliš vhodné podmienky na rast melóna. Pokojne tie kôstky prehĺtajte, obsahujú veľa horčíka, vápnika a zinku.

Biela čokoláda je čokoláda, ibaže biela.

Biela čokoláda nie je čokoláda v pravom zmysle slova. Za čokoládu sa považuje iba to, čo obsahuje kakaovú sušinu alebo kakaovú hmotu. Biela čokoláda obsahuje iba kakaové maslo. Napriek tomu sa to čokoládou môžeme volať. Európska únia prijala normu, že bielu čokoládu môžete volať to, čo obsahuje 20 percent kakaového masla, 14 percent mliečnej sušiny, 3,5 percenta mliečneho tuku a nesmie mať viac ako 55 percent cukru.

Poloupečený steak krváca, keď ho narežete.

Nie je to tak, červená tekutina, ktorá z mäsa vytečie aj po tom, čo bolo istý čas na ohni nie je krv ale voda zmiešaná s myoglobínom.

Z uhľohydrátov priberáš!

Môžeme povedať, že nie všetky uhľohydráty sa vám nalepia na boky. Ide len o tie rafinované, ktoré sa nachádzajú v zemiakoch, cestovinách a v bielom pečive. Poznáme však aj komplexné uhľohydráty, tie sú v strukovinách a v celozrnnom pečive, ktoré vás zasýtia na dlhší čas a teda tak skoro nevyhladnete.

Ak chceš byť zdravý, musíš vypiť osem pohárov vody denne!

Dodržiavať pitný režim je veľmi prospešné pre vaše telo aj zdravie, avšak netreba to preháňať. Tekutiny neprijímame iba pitím čistej vody, isté množstvo tekutín sa nachádza aj v jedle, ktoré počas dňa požívame.


Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO