Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2015 13:11 | Správy | Európa

Sú Slováci šťastní?

Sú Slováci šťastní?
Najviac spokojní so svojimi životmi sú obyvatelia severských štátov, najmenšiu satisfakciu pociťujú spomedzi krajín EÚ občania Bulharska. Slovensko sa nachádza v hornej časti rebríčka. Prieskum o spokojnosti so životnými podmienkami uskutočnil Eurostat pri príležitosti medzinárodného dňa šťastia, ktorý oslavujeme 20. marca.

Podľa prieskumu, ktorý pri príležitosti Medzinárodného dňa šťastia uskutočnil v roku 2013 Eurostat (štatistický úrad EÚ), je Slovensko so svojím výsledkom 7 (na škále od 0 do 10) bližšie k severským krajinám. Dánsko, Fínsko, Švédsko dosahujú priemernú hodnotu spokojnosti so životnými podmienkami úroveň 8. Eurostat zozbieral tento typ údajov po prvý raz. Publikuje výber subjektívnych indikátorov, určujúcich blahobyt, spokojnosť a dobré životné podmienky ľudí v Európe. Slovensko je na tom o jedno desatinné miesto lepšie ako Česká republika. Naopak Bulharsko je s hodnotou 4,8 na konci rebríčka.

Spokojnosť so životom je, samozrejme, koncept tvarovaný rôznymi socio-demografickými faktormi. Odráža odlišné očakávania či preferencie ľudí v živote. Zdravie a zdravotné podmienky sa objavujú ako významný faktor pri určovaní výsledku, pričom faktory ako finančná situácia či uplatnenie sa na trhu práce nasledujú až potom.

Po niekoľkých rokoch skúmania ľudského šťastia a satisfakcie so životom je jedna vec viac ako jasná – dôležitosť medziľudskej komunikácie, prepojenia s blízkymi a blízkosti s inými je nesporná. Sociálna izolácia, ako alarmujúci fenomén nielen v Európe, začína spôsobovať stavy úzkosti i obete na životoch rovnako výrazne ako fajčenie či obezita. Preto treba prijať opatrenia na eliminovanie sociálneho vylúčenia, izolovanosti.

 

V roku 2011 Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu, ktorá rozoznáva šťastie ako základný ľudský cieľ a volá tak po viac inkluzívnom, vyrovnanom a rovnocennom prístupe k ekonomickému rastu, ktorý by mal predstavovať šťastie a spokojnú životnú situáciu pre všetkých. Satisfakcia so životom by mala byť rovnako dôležitá ako hospodársky rast.

Na stránke www.dayofhappiness.net venovanej Dňu šťastia, ktorý oslavujeme 20. marca už po tretí raz (podľa rozhodnutia Valného zhromaždenia OSN z roku 2012), je niekoľko rád, ako osláviť tento deň a stať sa súčasťou čohosi väčšieho. Rady sú veľmi jednoduché. Mali by sme urobiť niečo milé, zmysluplné pre okolie; mohli by sme venovať svoju energiu vo forme dobrovoľníctva pre dobrú vec; mali byť sme lepšie spoznať svojich susedov; pochopiť potreby iných a hľadať to dobré v ľuďoch okolo nás. Aj malé veci nás totiž môžu urobiť šťastnými, viac spokojnými.

Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?