Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Problémy v žilinskej nemocnici: Riaditeľ zareagoval na hromadnú výpoveď lekárov!

Problémy v žilinskej nemocnici: Riaditeľ zareagoval na hromadnú výpoveď lekárov!
Riaditeľ žilinskej nemocnice sa vyjadril k výpovediam 15 lekárov. 

Interné oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina pracuje v štandardných podmienkach a pacienti neboli v žiadnom prípade ohrození, zanedbaní ani iným spôsobom poškodení. Na dnešnom brífingu to skonštatoval riaditeľ FNsP Žilina Štefan Volák. Reagoval tak na výpovede 15 lekárov z dôvodu dlhodobej nespokojnosti s neriešením kritickej situácie na internom oddelení.

Doplnil, že sa stretol so všetkými lekármi interného oddelenia a požiadal ich, aby sa vyjadrili, v čom vidia problémy. "Prečo niektorí podali výpovede. Čo ich k tomu viedlo, prečo predtým nekomunikovali so mnou, ale išli na to týmto spôsobom. Vysvetlil som im celú situáciu, ako vidím interné oddelenie v našich podmienkach. Ako by malo do budúcna vyzerať, aké kroky urobilo vedenie, aby sme k tomu dospeli. Odpoveď bola, že niektoré informácie boli pre nich nové, musia si to premyslieť a potom sa k tomu vyjadria," povedal Volák.

Zdôraznil, že žilinská nemocnica má teoreticky - podľa všetkých usmernení a výnosov - lekárov dosť. "Je tam trinásť výpovedí a jedna doktorka už podala žiadosť o stiahnutie výpovede. Normatív hovorí, že na 17 pacientov je jeden lekár. Je 96 lôžok a aj po odchode 13 lekárov by sme mali asi 18 lekárov. Nikdy to nie je v poriadku, keď pôvodne 14 ľudí podá výpoveď. Ale práve na otázku, čo nie je v poriadku, oni neodpovedali. Čo ďalej z ich strany, to neviem a na ich odpoveď čakám," dodal riaditeľ žilinskej nemocnice. Pripomenul, že v roku 2011 sa v nemocnici zrušilo 150 lôžok a z tohto obdobia zostalo viacej lekárov, ktorí dnes pôsobia iba na ambulanciách. "A ďalších 11 lekárov u nás má takzvanú internú atestáciu. Keby som to spočítal dohromady, nemyslím si, že by vôbec mala nastať krízová situácia, čo sa týka poskytovania zdravotnej starostlivosti v oblasti internej medicíny," podotkol Volák.

 

Poukázal tiež na skutočnosť, že už v roku 2013 urobilo vedenie nemocnice technickú špecifikáciu všetkých 17 budov, v ktorých sa poskytuje zdravotná starostlivosť. "Vytipovali sme budovy, v ktorých bol havarijný stav, a monoblok, v ktorom je aj interné oddelenie, je na jednom z prvých miest. Pôvodný plán bol naozaj len odstrániť havarijný stav - zatepliť to, urobiť okná a dvere, zabezpečiť balkóny. Ale vzhľadom na výrazné navýšenie balíku peňazí pristúpime ku komplexnej rekonštrukcii monobloku a urobíme všetky stavebné úpravy, aby sme hygienický štandard vysoko zvýšili. Robíme verejné obstarávanie a pokiaľ všetko dopadne ako má, je predpoklad dokončenia do konca septembra tohto roku," dodal riaditeľ FNsP Žilina.
Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský upozornil, že interné oddelenie FNsP Žilina je v katastrofálnych podmienkach. "Tým, že pán riaditeľ nájde náhradu za pätnástich lekárov, ktorí sa odvážili to svetu ukázať, tým problém interného v Žiline nevyriešil. On potrebuje vyriešiť lôžka pre pacientov interného oddelenia. Zabezpečiť adekvátne podmienky pre pacientov, ktorí tam ležia v ohrození zdravia a života. Štyri roky hovoria lekári o katastrofálnych podmienkach riaditeľstvu a štyri roky to nikto neriešil. Zrazu, keď dá pätnásť lekárov výpoveď, pán riaditeľ začne niečo hovoriť o rekonštrukcii oddelenia. Nepríde mi to normálne. Pán Volák už dávno mal zvážiť svoje pôsobenie v tejto nemocnici," uzatvoril Visolajský.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej