Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2015 09:55 | Správy | Domáce správy

Nový Čas skontroval nemocničné kuchyne: Tu sa varí jedlo pre pacientov

Staré stroje, rozbité kachličky, opadané omietky! Aj to je vraj stav mnohých nemocničných kuchýň. Nový Čas sa o tom chcel presvedčiť na vlastné oči a vybral sa do veľkých slovenských nemocníc v Košiciach, Poprade a Banskej Bystrici. 

Do kuchýň nemocníc v hlavnom meste sa nám nepodarilo nahliadnuť, návštevu nám Univerzitná nemocnica a Detská fakultná nemocnica odmietli s tým, že porušíme hygienické predpisy. Ako teda vyzerajú miesta, kde by sa mala pripravovať kvalitná strava pre chorých pacientov?

Nemocnica Poprad: Hrdza a plesne sú minulosťou

Okolo prípravy jedál tu bol pred mesiacmi veľký rozruch. Pre zmluvu s firmou Dora Gastro Slovakia minister zdravotníctva odvolal jej riaditeľa. Ten sa bránil, že nič protizákonné neurobil. Firma funguje ďalej a pacienti aj personál sú s ňou spokojní. „Prebudovali sme celú prípravňu aj vývarovňu. Len do technológie sme investovali skoro 2,5 milióna eur,“ prezradil vedúci prevádzky Branislav Lukáčko (33). Všetky hrnce, panvice, naberačky sú antikorové. Je tu napr. niekoľko moderných konvektomatov (moderná príprava jedla na horúcej pare), dvoje obrovské tlakové hrnce či polievkové varné kotly. Aj šéfkuchárka Vierka Parimuchová (41) si pochvaľuje: „Je to radosť, variť v takejto kuchyni. Nemocnica si to zaslúži. Kde inde by mala byť príprava jedla na vysokej kvalitatívnej a hygienickej úrovni.“ Pridáva sa aj Mária Michalovičová (53) z RUVZ v Poprade. „Vývarovňa je ukážková. Od príjmu tovaru cez skladovanie, prípravu, varenie a transport jedla.

Rooseveltova nemocnica Banská Bystrica: O pár týždňov v novom!

 

Desiatky rokov starú kuchyňu firma, ktorá v nej varí , začala  kompletne rekonštruovať vlani. „Boli tu zlé podmienky, archeológia a doslova havarijný stav,“ povedal Peter Kováčik z  Dora Gastro Slovakia.

V súčasnosti majú pre rekonštrukciu sťažené podmienky pri varení, ale to už bude približne o dva mesiace minulosťou. Nové budú nielen priestory, ale aj okná, elektroinštalácie, vetranie, chladiace i mraziace boxy, zariadenie kuchyne či nová jedáleň. Tá už je teraz v prevádzke,“ dodal Kováčik s tým, že denne pripravujú jedlo pre 1 100 ľudí.

UN L. Pasteura Košice: Vymieňame len prístroje

Kuchyňa funguje vyše 40 rokov, denne v nej vydajú stravu až pre 1 400 pacientov. K dispozícii sú staršie veľkokapacitné spotrebiče, ale aj nové linky. Na osvetlení, podlahách, umývadlách, drezoch či pultoch na prípravu jedál jasne vidno už roky opotrebovania. Na dodržiavanie hygienických predpisov dohliadajú vedúci zamestnanci oddelení liečebnej výživy a stravovania, ako aj nemocničná hygienická služba. „Pravidelné sú kontroly z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva,“ uviedla hovorkyňa Ladislava Šustová. Nemocnica sa snaží modernizovať prístrojové vybavenie kuchyne, hoci rekonštrukciu by si zaslúžil celý priestor.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...