Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2015 07:55 | Správy | Politika

Tento rebríček nepoteší žiadneho Slováka: Naša krajina je na tom mizerne!

Také mizerné hodnotenie by zrejme nikto nečakal. Portál Bloomeberg, ktorý je jedným z top ekonomických portálov, zaradil ekonomiku Slovenska na predposledné miesto vo svetovom rebríčku. 

Horšie od nás na tom sú už len krajiny s alarmujúcimi problémami v tejto oblasti. Paradoxom je, že nás predbehla Indonézia, o priečku nižšie bola Brazília. Zisťovali sme, či je situácia s našou ekonomikou skutočne taká zlá.

Americká agentúra Bloomberg zverejnila rebríček krajín, ktoré sú na tom ekonomicky najhoršie. Na prvom mieste skončila Venezuela s tzv. „indexom biedy“ až vyše 86,5. Druhé miesto obsadila Argentína, tretie Južná Afrika. Slovensko obsadilo 14. miesto z 15-tich. Ekonómovia brali pri zostavovaní rebríčka do úvahy mieru nezamestnanosti a inflácie.

Ministerstvo financií pod vedením Petra Kažimíra si však z takéhoto hodnotenia ťažkú hlavu nerobí a riadi sa názorom Inštitútu Finančnej politiky (IFP). „Tento nelichotivý výsledok je dôsledkom problematickej metodiky výpočtu indexu. Ten jednoducho sčíta mieru inflácie a nezamestnanosti v danej krajine, čo je pri hodnotení biedy problematické. Povedané jednoducho: merať biedu nominálnou veličinou, akou je inflácia, nie je správne. Podstatné totiž nie je to, koľko stojí chlieb, ale to, koľko chleba si ľudia môžu reálne kúpiť,“ tvrdí analytik IFP Branislav Žúdela. Či ide o stav trvalý, alebo dočasný a čo to pre Slovensko vôbec znamená, sme zisťovali aj u odborníka z Inštitútu pre ekonomické a sociálne štúdie (INESS) Radovana Ďuranu.

 

„Slovensko sa do rebríčku dostalo len kvôli tomu, že má 7. najvyššiu mieru nezamestnanosti v EÚ. Pred nami sú v rebríčku všetky krajiny EÚ, ktoré majú vyššiu mieru nezamestnanosti. Určite sa dá súhlasiť s tým, že keď ekonomika nedokáže zamestnať ľudí, je to veľký spoločenský a ekonomický problém,“ hovorí Ďurana s tým, že naša situácia nie je zďaleka taká zlá ako v Grécku či vo Venezuele.

Slováci si myslia, že sa zdražovalo

Analytici Poštovej banky opísali fenomén zvaný pocitová inflácia. To znamená, že spotrebitelia majú pocit, že zdražovanie v obchodoch je výraznejšie, než aké v skutočnosti je. Máme totiž tendenciu pokles cien takmer nevnímať a rast cien, naopak, zveličovať. Štatisticky u nás v tomto roku ceny nielenže nerástli, ale stagnovali, alebo dokonca klesali.

„Viac než dvadsaťročná slovenská história si takýto cenový vývoj nepamätá, pretože aj v období hospodárskej krízy cenový rast síce spomalil, ale nikdy sa nedostal do záporných čísel. Približne štvrtina našich domácností si však myslí, že cenová hladina sa u nás minulý rok nezmenila. Až tri pätiny domácností si myslia, že ceny sa vlani zvýšili,“ hovorí analytička Jana Glasová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!
Viac ako 400 kraslíc si môžu pozrieť návštevníci 23. ročníka výstavy Kraslice v Slovenskom národnom múzeu.
FotoVáš Tip
Výstava, ktorá spestruje jar už 23 rokov: V múzeu uvidíte 400 zdobených vajíčok nielen zo Slovenska!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Za symbol jari a symbol jari platíme o 88 % viac ako minulý rok
Veľkonočný KVÍZ: Poznáte odpovede na všetky sviatočné otázky? Otestujte sa!
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času
Originálne tvarovaná karoséria s dvojfarebným lakom priťahuje pozornosť.
Foto
Mazda MX-30 R-EV: Haniť či chváliť? Takto v skutočnosti funguje!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!