Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.03.2015 12:00 | Šport | Hokej

Legendárny Jaromír Jágr súčasťou renesancie: Florida je tím na vzostupe!

Slovenský hokejista Zdeno Chára a jeho Boston majú problém! 

Na začiatku ročníka to už opäť vyzeralo na ďalšiu stratenú sezónu pre tím Florida Panthers. Mladé pušky pod vedením skúseného architekta Dalea Tallona však všetkým dokazujú, že na Floride rastie konkurencieschopné mužstvo, na ktoré sa už ľudia nebudú ďalej pozerať ako na odpadlíka celej ligy.

Vybudoval celé Chicago

Genialita generálneho manažéra Dalea Tallona je skutočne do očí bijúca. V roku 2005 sa dostal za kormidlo tímu Chicago Blackhawks, s ktorým následne o päť rokov vyhral Stanleyho pohár. Chicago si počas tejto doby prešlo zložitým procesom prestavby. Tallon draftoval takých hráčov, ako Johnatan Toews (2006) či Patrick Kane (2007), no aj ďalšie stavebné kamene typu Brent Seabrook (20003) a Duncan Keith (2002) boli draftovaní pod jeho vedením.

Okrem iného podpísal zmluvu s Mariánom Hossom a do klubu priviedol napríklad i Patricka Sharpa. Mimoriadnu dôležitosť všetkých týchto hráčov pre tím, ktorý je z roka na rok považovaný za najhorúcejšieho kandidáta na Stanley Cup snáď ani nemusíme pripomínať.

Chicago sa však k Tallonovi nesprávalo ideálne. Z nepochopiteľných dôvodov ho degradovali na pozíciu poradcu a na miesto GM dosadili Stana Bowmana, syna legendárneho Scottyho Bowmana. To samozrejme Tallon nemohol rešpektovať, a tak sa v máji 2010 stal oficiálne GM Panterov.

 

Začal odznova

Tallonové prvé kroky v lete boli obrovské. V kabíne narobil veru poriadny prievan, no rýchlo prišiel na to, že postaviť silné mužstvo na (prestarnutých) veteránoch typu Ed Jovanovski či Bryan Campbell sa jednoducho nedá. Mravenčiou prácou začal teda budovať pekne tehlu po tehle.

Tajmstvo úspechu spočíva v kvalitnom draftovaní. Tallon si hneď v prvom roku vybral mladíkov Erika Gudbransona a Nicka Bjugstada. Gudbranson je statný bek, ktorý sa so súpermi príliš nepára. Florida by však rada od neho videla o čosi lepšie ofenzívne štatistiky. Pokiaľ by sa mu to podarilo, mohli by sme Gudbransona porovnávať už so spomínaným Brentom Seabrookom.

Útočník Bjugstat stelesňuje takmer všetko, čo od hokejistu očakávate. Je veľký, silný, rýchly, má fantastickú strelu a nebojí sa ju použiť. Dvadsaťdvaročnému Američanovi sa predpovedá obrovská budúcnosť v NHL.

Bjugstad podpísal koncom roka 2014 šesťročnú zmluvu, ktorá mu zaručí takmer 25 miliónov dolárov. Predpokladáme, že byť mladý, bohatý a žiť v mimoriadne príjemnom prostredí je pre chlapca, ktorý hral ešte pred dvoma rokmi iba univerzitnú súťaž, obrovské plus. Bjugstad (22+16 v 64 zápasoch) si musí momentálne život naplno užívať.

Tallon však pokračoval ďalej a do tímu za pomoci draftu získal šikovných forwardov Jonathana Huberdeaua, Alexandra Barkova, Vincenta Trochecka, ruského obrancu Dmitryho Kulikova či najnovšie ľudskú „anomáliu“ - zadáka Aarona Ekblada, o ktorom si môžete prečítať TU.

Nezabudol však ani na talenty, ktoré si vyhliadol počas svojho pôsobenia v Chicagu. Rozhodil siete a výmenami sa postaral o príchod útočníkov Brandona Pirriho, Jimmyho Hayesa a obrancu Dylana Olsena z Chicaga. No a zabudnúť nesmieme ani na legendu medzi brankármi - Roberta Luonga, ktorý sa po siedmych rokoch strávených vo Vancouveri vrátil späť na Floridu.

Dvadsaťtriročný Pirri má obrovský potenciál stať sa v NHL smrtonostným kanonierom (momentálne má 12 gólov v 31 zápasoch), zatiaľ čo Hayes (17+22 v 55 zápasoch) je skôr typický model moderného power-forwarda. Je veľký, rýchly a často okupuje územie pred bránkou súpera, najmä počas presilových hier.

Svitá na lepšie časy

Zdá sa teda, že na Floride pod Tallonovým vedením skutočne svitá na lepšie časy. Panteri momentálne bojujú o ôsmu postupovú priečku vo Východnej konferencii, ktorú práve teraz okupuje Boston.

Na partiu okolo kapitána Zdena Cháru strácajú Tallonovi zverenci iba 2 body a poriadne im dýchajú na krk! Bostonu ani zďaleka nevychádza sezóna podľa predstáv. Kapitán Chára zrejme nemá v týchto dňoch pokojný spánok... Kto by to bol pred začiatkom sezóny predpovedal?

Mužstvo navyše posilnilo pred uzávierkou prestupov svoj káder o legendárneho Jaromíra Jágra, ktorý má práve týmto mladíkom pomôcť vo vývoji a usmerniť ich správanie na ľade i mimo neho.

Ďalší geniálny ťah z Tallonovej strany. Jágr zatiaľ odohral na Floride tri skvelé zápasy, vďaka ktorým môže Florida stále pomýšľať na play-off. Navyše, so službami štyridsaťtriročného veterána sa v prípade záujmu počíta aj v budúcej sezóne. Neuveriteľné!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?