Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2015 00:00 | Šport | Hokej

Odborník o vstupe Slovana do EBEL ligy: Že by sa o Slovan bili, to nie...

Kde bude pôsobiť hokejový Slovan v ďalšej sezóne sa stále nevie.

Zotrvanie v KHL je kvôli finančným problémom ohrozené a vstup do českej Extraligy tiež nevyzerá reálne. V hre je tak návrat do slovenskej Extraligy, prípadne nové dobrodružstvo v nadnárodnej EBEL lige riadenej Rakúskom. „Je to nehokejová krajina a náš najlepší klub by tam odísť nemal. Zápasom by navyše chýbal náboj i rivalita,“ hovorí tréner Jozef Hosmaj (34), ktorý v Rakúsku pôsobí už päť rokov. 

? V polovici januára rakúske médiá informovali, že Slovan mieri do EBEL ligy. Spomína sa to v tamojšom hokejovom zákulisí stále?

- Ani nie. Vtedy sa len jednorazovo objavila správa, že by mal Slovan záujem a jeden z najväčších denníkov dodal, že reálne by to bolo až od sezóny 2016/2017. Vraj, aby sa liga na to pripravila. Ona je však voči cudzine otvorená a dokáže rýchlo zareagovať. Na druhej strane sa čaká na rozhodnutie Medveščaku Záhreb, ktorý už v lige pôsobil a má na EBEL lepšie prepojenie ako Slovan.

 

? Záujem je podľa vás o belasých hlavne z rakúskej strany?

- Nie, oni situáciu len registrujú. Je však pravda, že Slovan by mohol byť zaujímavý, keďže talianske Bolzano má obrovské finančné problémy a je otázne, či vstúpi do ďalšej sezóny. Ale že by sa EBEL liga o Slovan bila, to nie. Slovenský hokej je totiž v Rakúsku málo známy. Vedia, že je kvalitný, ale sledujú skôr Nemecko a Ameriku. Hoci sme blízki susedia, obrátení sú opačne. Preto tu ani veľa Slovákov nikdy nepôsobilo. Kluby nemajú skauting prepojený na nás a zahraniční tréneri sú hlavne zo zámoria či Škandinávie. Nenájdete tu ani Čechov.

? Bolo by účinkovanie tradičného slovenského klubu so skúsenosťami z KHL pre EBEL ligu zaujímavé?

- Rakúšania majú výborne prepracovaný systém marketingu podobne ako v Nemecku. Vedeli by to dobre predať.

? A pre Slovan, resp. slovenský hokej?

- Pre Slovan zo začiatku asi áno, lebo je to stabilizovaná súťaž, ktorej úroveň ide hore, ale z dlhodobého hľadiska nie. A pre Slovensko vôbec. EBEL liga nie je podľa mňa lepšia ako naša Extraliga a pre fanúšikov by tímy s výnimkou Viedne, Salzburgu či Medveščaku neboli zaujímavé. Poviem príklad: Klagenfurt je v rakúskom hokeji ťažký kaliber, no u nás tento klub málokto vôbec pozná. Chýbal by náboj i rivalita. Pre slovenský hokej by to bol krok späť. Rakúsko je nehokejová krajina a prečo by tam mal odísť náš najlepší klub? Skôr by sme mali budovať svoje.

? Je možné, že by Rakúšania motivovali Slovan finančným bonusom?

- Nikdy nikomu žiadny nedávali. Prezidenti klubov sú tvrdí biznismeni a zaplatiť by to museli oni, takže si to neviem predstaviť.

? Počas KHL bol bratislavský zimák zväčša plný. Myslíte si, že by fanúšikov priťahovali aj tímy EBEL-ky?

- Nie. Kvalita tímov EBEL ligy v porovnaní s KHL je výrazne slabšia. Hrá tu síce veľa skúsených hráčov zo zámoria, ale ide až o tretí sled. Sú to takí, čo už väčšinou nie sú zaujímaví pre švajčiarsku a nemeckú ligu.

? V EBEL-ke momentálne pôsobia tímy z piatich krajín. Riadia ju výlučne Rakúšania?

- Áno, vedenie je čisto rakúske. Súťaž je dokonca nezávislá aj od národného zväzu, veľakrát majú rozdielne názory, ako by mala EBEL prospieť samotnému rakúskemu hokeju. Oni chcú hlavne predať produkt a preto ani nechcú znižovať počty legionárov.

? Aký je mediálny záujem o súťaž?

- Raz za týždeň vysielajú zápas v priamom televíznom prenose a potom na internete, no sledovanosť nie je veľká. Málo priestoru hokej dostáva aj v hlavných TV-správach i novinách.

? Viete, v akom horizonte sa pohybujú platy hráčov?

- Priemer je 50 až 60 000 € na sezónu. Pomerne lacní sú mnohí Kanaďania, ktorí hrajú aj za 30-40 000 €. Najlepšie platení borci však idú okolo 100 000 až do 200 000 €. Rekordérom bol rakúsky reprezentant Thomas Koch, ktorý dostal v Klagenfurte cez 300 000 € na rok a v médiách to dlho prepierali. Takže platy sú slušné a navyše hráč sa jednou dobrou sezónou dokáže predať. Z Klubov majú najvyššie rozpočty Viedeň, Klagenfurt a Salzburg. Ten by mohol mať aj vyšší, ale nepotrebuje to. Red Bull vstúpil do hokeja v Mníchove a Salzburg je preň len dvojka, no napriek tomu funguje a hrá výborne.


JOZEF HOSMAJ

Bývalý hokejový útočník sa už takmer 9 rokov venuje trénovaniu. Tri roky pôsobil vo Fínsku a následne sa presunul do Rakúska. Najskôr viedol mládežnícke tímy klubu EBEL ligy Graz 99ers a momentálne pôsobí v tíme Kapfenberg Steelers. Popritom je trénerom ženskej reprezentácie Rakúska do 15 rokov. Pracuje aj pre nadnárodnú firmu, ktorá sa venuje boju proti korupcii v športe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii