Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2015 13:27 | Správy | Zahraničné správy

Ďalšia záhada okolo vraždy politika Nemcova: Pouličné kamery boli vypnuté!

Nešťastná náhoda alebo dômyselné krytie? Vraždu Putinovho kritika Borisa Nemcova nezachytili žiadne kamery.

Mali byť vypnuté kvôli pravidelným opravám. Ruského opozičného politika Nemcova v noci na sobotu na moste cez rieku Moskvu neďaleko Kremľa zabil neznámy muž štyrmi výstrelmi do chrbta. Vraha z miesta činu odviezlo auto bielej farby. 

Záznamy pouličných videokamier z miesta činu sú podľa ruského denníka Kommersant buď nezreteľné, alebo nie sú vôbec k dispozícii. Časť kamier totiž bola vypnutá kvôli údržbe. Použiteľný záznam poskytla policajtom len ruská televízna stanica TVC, ktorá má na moste kameru pre prípadné spravodajské využitie. Zo záznamu údajne vyplýva, že vrah čakal na svoju obeť na bočnom schodisku, odkiaľ zjavne na pokyn komplicov vyšiel hore na most a spustil paľbu.

Desiatky tisíc ľudí vyšli do ulíc, aby si uctili pamiatku zavraždeného muža. Cez všetok smútok ale stále nie je vyriešené to najdôležitejšie: Kto Nemcova zavraždil? Útočník na Nemcova vypálil šesť rán. Štyri neminuli cieľ. Smrteľná bola tá, ktorá ho zasiahla priamo do srdca. Pištoľ kalibru deväť milimetrov útočník na mieste činu nezanechal. Vyšetrovatelia sa ale pozastavili nad skutočnosťou, že vystrelené náboje boli vyrobené v rôznej dobe a na rôznych miestach. Patróny sú staré 20 rokov, zbraň bola zrejme značky Makarov alebo išlo o upravenú plynovú pištoľ.

 

Pretože má Nemcovova vražda niekoľko spoločných znakov so smrťou opozičnej novinárky Anny Politkovskej, ktorú zabil najatý vrah v Moskve v októbri 2006, polícia si nepripúšťa, že by nejako súvisela s jeho politickou kariérou. Podľa vyšetrovateľov nebola dielom profesionálov, vrah Nemcova možno ani nevedel, na koho strieľa.

Z doterajších dôkazov je pritom zrejmé, že rovnako ako Politkovskú Nemcova systematicky sledovali neznáme osoby, ktoré dlho hľadali vhodné miesto k vražde. V prípade piatkového útoku možno bolo podmienkou, aby Nemcov, nekompromisný kritik prezidenta Vladimira Putina, zomrel v bezprostrednej blízkosti Kremľa. Politkovská bola zabitá v deň Putinových narodenín.

Ruské úrady vypnuté kamery popreli

Príslušné moskovské úrady odmietli tvrdenia o tom, že bezpečnostný kamerový systém v oblasti neďaleko Kremľa, kde v piatok večer zavraždili ruského opozičného politika Borisa Nemcova, bol v čase incidentu vypnutý. Oznámila to v pondelok agentúra RIA Novosti.

"Kamery fungovali bez akýchkoľvek problémov, v predmetnom čase neprebiehali na nich nijaké údržbové práce. Všetky záznamy môžeme poskytnúť na vyšetrovanie," uviedol zástupca mestského oddelenia informačných technológií. Predstaviteľ Federálnej služby ochrany Ruskej federácie (FSO Rossiji), zodpovednej za bezpečnosť najvyšších štátnych činiteľov, však tvrdí, že priestor Veľkého moskovského mosta, kde bol Nemcov zavraždený, nie je pokrytý kamerovým systémom FSO Rossiji, uviedol pre RIA Novosti Sergej Deviatov. "Naše kamery sú namierené na Kremeľ a oblasť v jeho vnútornom priestore. Veľký moskovský most už nespadá pod našu zodpovednosť, takže tam už nemáme naše kamery," tvrdí Deviatov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!