Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2015 12:00 | Správy | Politika

Čudné kšefty so stravenkami: Zatrhnú nám nakupovanie potravín za gastrolístky?!

Chaos okolo gastrolístkov. Protimonopolný úrad tvrdí, že má podozrenie z kartelovej dohody medzi piatimi spoločnosťami, ktoré na Slovensku poskytujú stravovacie a benefitné poukážky. 

Firmy sa vraj dohadovali a tlačili na to, aby obchodné reťazce neprijímali pri platení za nákup od ľudí viac ako päť stravných lístkov naraz. A to vraj z dôvodu, aby ich pracujúci míňali radšej v reštauráciách. Za to totiž dostanú viac peňazí ako za nákup potravín. Môže toto podozrenie znamenať pre Slovákov stop plateniu v potravinách gastrolístkami? 

Protimonopolný úrad tvrdí, že má dôkazy o tom, že sa vydavatelia stravných lístkov spriahli a uzavreli kartelovú dohodu. V praxi to znamená, že tlačia na obchodné reťazce, aby neprijímali za nákup viac ako päť gastrolístkov naraz. Ľudia by tak mali stravovacie poukážky využívať najmä v reštauráciách či stravovacích zariadeniach, pretože provízie, ktoré firmy za tieto lístky od hotelov a reštaurácií dostávajú, sú údajne oveľa vyššie ako tie, ktoré by im dali obchodné reťazce. Úrad začal správne konanie, informácie o tom, odkiaľ podnet o karteli prišiel a ktoré spoločnosti prešetruje, nechce uviesť. „Názvy firiem zverejňuje až v prípade právoplatných rozhodnutí,“ povedali nám na Protimonopolnom úrade.

Šéf Asociácie emitentov stravovacích poukážok Štefan Petrík reagoval na vyjadrenia Protimonopolného úradu o údajnom karteli takto: „Naša spoločnosť dodržiava všetky zákony súvisiace s podnikateľskou činnosťou.“ Nový Čas sa zaujímal aj o to, koľko dostávajú jednotlivé spoločnosti z jedného gastrolístka, ak sa za ne nakúpia potraviny, a ak sa za ne platí v reštauráciách. „To my nevieme, zmluvy sú predmetom obchodného tajomstva,“ odbil nás Petrík.

 

Ak sa spoločnostiam podozrenie z kartelu potvrdí, hrozia im mastné pokuty. „Je to pokuta až do výšky 10 % z obratu za predchádzajúce ročné obdobie,“ potvrdili z Protimonopolného úradu. To však nemusí byť všetko. „Po dobu troch rokov od konečného rozhodnutia potvrdzujúceho existenciu dohody obmedzujúcej súťaž sa nemôže spoločnosť zúčastňovať na verejných obstarávaniach,“ dodal úrad. Na generálnej prokuratúre sme zisťovali, či sa podozrením z kartelových dohôd zaoberajú. Odpoveď sme však nedostali. 

Zasiahne Matovič?

Tému stravovacích lístkov pred niekoľkými rokmi na pôde parlamentu otvoril aj poslanec Igor Matovič. „Návrh bol taký, že sme chceli, aby sa každý zamestnanec mohol slobodne rozhodnúť, či chce gastrolístky, alebo presne v rovnakej hodnote hotovosť, vlastne príspevok na stravné,“ vysvetlil Matovič. Nevylučuje, že by túto tému mohol znova v parlamente predostrieť. „Nemám s tým najmenší problém. Ale smeráci, aj keď sme to pred tromi rokmi predložili, tak argumentovali, že keď ľuďom nedáme stravné lístky, tak sa nenajedia. A preto je v záujme zamestnanca, aby dostal stravné lístky, lebo potom nebude hladný, čo je primitívna argumentácia,“ doplnil.

Odborník Ján Dinga z Iness: Zamestnancom sa gastráče neoplatia

- Či pre kauzu skončia stravné lístky v potravinách, je len na rozhodnutí politikov. V každom prípade z ekonomického hľadiska by bolo najlepšie, keby zamestnanci dostávali príspevok na stravné priamo vo výplate. Sami by sa rozhodli, či ísť na obed, kam a kedy, alebo či peniaze minú iným spôsobom. Okrem toho si málokto uvedomuje, že firme, ktorá vydáva gastrolístky, treba platiť maržu, a tým sa zamestnávateľovi zvyšujú náklady. Keby gastrolístky zamestnávateľ kupovať nemusel, zamestnanec by mal vyššiu čistú mzdu.

Obchodné reťazce o stravných lístkoch

V potravinových reťazcoch sme sa pýtali, či s nimi vydavatelia stravovacích poukážok rokovali o možnosti, aby neprijali za jeden nákup viac než 5 gastrolískov. A či nákup stravnými lístkami obmedzujú.

Terno Group:

- K dnešnému dňu neevidujeme žiadny záujem o rokovanie zo strany vydavateľov stravovacích poukážok. V súčasnosti našich zákazníkov pri platbe pomocou gastrolístkov nelimitujeme maximálnym počtom ani výškou maximálnej hodnoty. 

Lidl: 

- Klientov pri platení gastrolístkami neobmedzujeme nijakým spôsobom ani počtom gastrolístkov, ani ich výškou. Čo sa týka rokovaní, Lidl s asociáciou vydavateľov nerokoval, s vydavateľmi gastrolístkov sme rokovali individuálne.

BILLA:

- V sieti našich predajní môžu naši zákazníci platiť ľubovolným počtom stravných lístkov v akejkoľvek hodnote. Rokovania o tom, že by sa malo platiť menej ako 5 lístkami, s vydavateľmi stravovacích lístkov neprebehli. 

TESCO:

- Počet gastrolístkov, ktoré môžu pri nákupe potravín naši zákazníci použiť, nelimitujeme. 

Ako reagujú vydavatelia poukážok?

Doxx - nevyjadrili sa

Le Cheque Dejeuner - nevyjadrili sa

Edenred Slovakia - nevyjadrili sa

VAŠA Slovensko - Spoločnosť koná v súlade s platnou legislatívou SR. Vzhľadom na skutočnosti, že prebieha správne konanie, nebudeme sa k danej téme vyjadrovať.

Aké pokuty firmám hrozia:

10% 

z obratu spoločností, taká hrozí pokuta firmám, ak sa potvrdí podozrenie Protimonopolného úradu z kartelu.

Doxx

Obrat: 4715194 €
Pokuta: 471519,40 €

VAŠA Slovensko

Obrat: 5724869 €
Pokuta: 572486,90 €

Le Chèque Déjeuner 

Obrat: 11107785 €
Pokuta: 1110778,50 €

Edenred Slovakia

Obrat: 9228195 €
Pokuta: 922819,50 €

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO