Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2015 16:15 | Správy | Zahraničné správy

Máte úplne vybité baterky a neviete prečo? Tu je 14 dôvodov, prečo ste nonstop unavení!

Úplne bez energie. Cítite sa tak na konci každého dňa? Možno stačí zmeniť len jeden zo svojich návykov a všetko sa zmení. 

Zahádzaný stôl, ráno odchádzate nalačno, nehýbete sa? To všetko môže byť príčina vašej neustálej únavy. Ako s ňou zatočiť? Nový Čas vám poradí.

Vynecháte cvičenie 

V čom je problém:

Dnes nepôjdem cvičiť, som unavená. Koľkokrát za týždeň použijete túto vetu? Často vynechávame pohybovú aktivitu v domnení, že tak ušetríme viac energie. Dosiahneme však pravý opak. Ak sa premôžete a prinútite sa aspoň k 20-minútovej aktivite, načerpáte novú energiu. Naštartujete svoj kardiovaskulárny systém, ktorý okysličí celé telo a únava zmizne.

 

Riešenie:

Ak budete mať nutkanie vynechať cvičenie, prinúťte sa k 20-minútovej sviežej prechádzke.

Z komára robíte somára

V čom je problém:

Zavolá vám šéf, že by sa s vami rád porozprával. Čo vám prvé napadne? Určite ma chce vyhodiť, je so mnou nespokojný. Skrátka vždy si predstavíte ten najhorší možný scenár. Ak vaša myseľ reaguje takto, potom ste plní stresu a úzkosti a dopredu sa zbytočne obávate. V tom prípade sa netreba čudovať, že ste vyčerpaní, vaša úzkosť vás doslova paralyzuje.

Riešenie:

Keď sa pristihnete pri takomto zmýšľaní, vyskúšajte nejaké relaxačné dychové cvičenie. Zhlboka sa nadýchnite a skúste sa racionálne nad problémom zamyslieť, doslova ovládnite svoj stres. 

Máte nedostatok železa

V čom je problém:

Keď sa cítite malátni, podráždení, slabí, nedokážete sa sústrediť, je možné, že máte nedostatok železa. Nedostatok tohto prvku môže viesť až k anémii.

Riešenie:

Anémii sa vyhnete, ak zvýšite príjem hovädzieho mäsa, fazule, tofu, vajec, tmavej listovej zeleniny (napr. špenát), arašidov. Ideálne je ich skombinovať s potravinami s s vysokým obsahom vitamínu C, ktorý uľahčuje vstrebávanie železa.

Máte problém povedať nie

V čom je problém:

Ľudia často prichádzajú o svoju vlastnú energiu, aby urobili šťastných iných. Čiže keď vás poprosí dieťa a jeho tréner, či by ste napiekli koláčiky pre celý futbalový tím, alebo sa vás šéf opýta, či by ste mohli pracovať aj cez víkend, naučte sa povedať nie.

Riešenie:

Pripadá vám ťažké povedať nie? Môžete si to nacvičiť sami, napríklad večer pri umývaní zubov pred zrkadlom alebo v aute.

Obklopuje vás neporiadok

V čom je problém:

Plný pracovný stôl vás psychicky vyčerpáva tým, že obmedzuje vašu schopnosť sústrediť sa a obmedzuje schopnosť nášho mozgu naplno spracovávať informácie.

Riešenie:

Preto by ste si každý deň pred tým, než odídete z práce, mali si svoj stôl upratať. Prázdny stôl vás bude hneď od rána druhého dňa inšpirovať k lepším výkonom. Keď zvládnete mať čistý pracovný stôl, môžete postupne presunúť tento návyk aj domov. V čistom priestore sa predsa len lepšie dýcha.

Pohárik pred spaním 

V čom je problém:

Pohárik po náročnom dni je pre mnohých vyhľadávaným uvoľnením. Alebo si ho dáme len tak k dobrej večeri. Ale pozor! Aj keď sa nám môže zdať, že víno nás ľahko utlmí a potom sa nám dobre spí, alkohol má presne opačné účinky. Po zdanlivom útlme má na svedomí vyplavovanie adrenalínu, ktorý nás poriadne nakopne. A práve to nám môže poriadne narušiť spánok.

Riešenie:

Nemali by ste piť aspoň 4 hodiny pred spaním.

Ste perfekcionista

V čom je problém:

Je veľmi dôležité stanoviť si reálne ciele. Teda také, ktoré sú pre vás dosiahnuteľné. Ak si stanovíte ciele, ktoré v konečnom dôsledku nie ste schopní dosiahnuť a ani ich nedosiahnete, prichádza frustrácia a nedostaví sa veľmi potrebný pocit sebauspokojenia, z ktorého vieme načerpať viac energie.

Riešenie:

Rovnako dôležité je nefixovať sa na svoje úspechy spojené len s prácou, nezabudnite, že človek môže byť úspešný aj v osobnej sfére svojho života.

Nepijete dosť vody

problém:

-  dehydratácia spôsobuje zníženie objemu krvi, ktorá sa tým pádom zahusťuje. Tým sa znižuje efektivita činnosti srdca, následne sa kyslík a potrebné živiny dostávajú do tela pomalšie

riešenie:

- dva litre tekutín, do ktorých sa samozrejme nepočítajú sladené nápoje nie sú len otrepaná fráza, skutočne by ste ich mali vypiť. Prospeje to celému organizmu

Vynechávate raňajky

problém:

- počas noci naše telo spáli všetky zásoby a ráno na to, aby mohlo začať naplno nový deň ich potrebuje doplniť. Preto ak vynecháte raňajky môžete sa počas dňa cítiť unavení a slabí.

riešenie:

- Ideálne je začať celozrnným pečivom alebo ešte lepšie obyčajnými ovsenými vločkami, ktoré môžete zmiešať s jogurtom a ovocím. Vaše telo posilnia ja dve vajcia s celozrnnými toastami.

Konzumujete nezdravé potraviny

problém:

- potraviny plné cukru a jednoduchých sacharidov s vysokým glykemickým indexom spôsobujú výrazné prepady v hladine cukru v krvi. Pre telo je ale ideálne, ak je hladina cukru v krvi konštantná.

riešenie:

- dosiahneme to tým, že zaradíte do svojho jedálnička viac celozrnných potravín, ryžu, lososa, sladké zemiaky. Napríklad si môžete dať na obed šalát s kuracím mäsom a ovocím.

Pracujete aj počas voľna

problém:

- konečne zaslúžená dovolenka, no vy neviete prestať pracovať? Aj keď by ste mali oddychovať neustále si kontrolujete maily, sledujete dennú tlač vo svojom telefóne alebo nebodaj vybavujete služobné telefonáty.

rišenie:

- Uvedomte si, že vaša myseľ potrebuje vypnúť. Ak to dokážete budete po návrate do práce oveľa efektívnejší, kreatívnejší a produktívnejší.

Ste online pred spaním

problém:

- svetlo z tabletov, smartphonov môźe ovplyvniť váś prirodzený biorytmus pred spaním. Svetlo potláča vyplavovanie hormónu melatonínu, ktorý reguluje navodenie spánku

riešenie:

- ideálne je sa odpojiť od technológii aspoň dve hodiny pred spaním. Ak už si neviete pomôcť držte žiariaci displej aspoň 14 centimetrov od tváre.

Pijete príliš veľa kávy

problém:

 - väčšina z nás sa spolieha na to, že kofeín ich pred únavou zachráni. Do istej miery je to pravda. Ale všetkého veľa škodí platí najmä pri káve. Jej nadmerné množstvo môže narušiť váš spánkový cyklus.

riešenie:

- ideálne je dopriať si tri šálky denne, ale ustrážiť by ste si mali aj čas kedy ich vypijete. Najlepšie je si dať poslednú kávu okolo obeda.

Cez víkendy ponocujete

problém:

- po namáhavom týždni si treba zresetovať hlavu. Ale pozor! Dlhé ponocovanie a následné vyspávanie do obeda druhého dňa nie je pre náś organizmus to pravé orechové. Narúšame si tým biorytmus, podľa ktorého fungujeme počas týždňa.

Riešenie:

- ak chcete vyraziť cez víkend do mesta urobte tak počas piatku, aby ste sa mali čas v sobotu a v nedeľu pozbierať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Aktualizované
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby