Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.03.2015 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Najvplyvnejší ľudia mediálneho biznisu: Títo ľudia hýbu Slovenskom!

Bol to rok veľkých zmien na tých najvyšších postoch, čo zase odštartovalo zemetrasenie na miestach pod nimi. 

Nového generálneho riaditeľa dostali Jojka či Rádio Expres a v Markíze sa naplno prejavilo šéfovania Matthiasa Setteleho. Takto vyzerá aktuálny rebríček tridsiatich najvplyvnejších ľudí v slovenskom mediálnom biznise.

1. Matthias Settele

Kto je to?

Nemecká literatúra a história boli študijné odbory Rakúšana Matthiasa Setteleho, ktorý na európskom televíznom trhu pôsobí viac ako dvadsať rokov. Jeho začiatky sú spojené s lokálnym rádiom, neskôr pracoval ako novinár v rakúskej verejnoprávnej televízii, potom pôsobil ako asistent CEO nemeckej RTL Group, kde bol neskôr zodpovedný za uzatváranie obchodov. Pred nástupom do spoločnosti CME, ktorá vlastní televíziu Markíza, toho stihol ešte veľmi veľa a skúsenosti s východnou Európou mal napríklad počas svojho pôsobenia v chorvátskej RTL, kde viedol program a produkciu. Žije vo Viedni, kde prednášal na dvoch vysokých školách a v metropole Rakúska sídli aj jeho konzultantská spoločnosť, ktorá sa venuje vývoju nových formátov a platforiem pre televíziu a internet a tiež poradenstvu pre miestne aj zahraničné televízie. Momentálne je zodpovedný za riadenie všetkých televíznych staníc skupiny CME na Slovensku.

Prečo 1. miesto? 

S Markízou sa mu podarili doslova zázraky. Televízia si pod jeho vedením upevnila pozíciu neohrozeného lídra na našom trhu, no čo je možno ešte dôležitejšie, vytiahol ju z červených čísel do čiernych, takže začala konečne vykazovať zisk. Napriek jazykovej bariére dokazuje Matthias Settele, že má našu najsledovanejšiu televíziu, vrátane jej menších staníc Dajto a Doma pevne v rukách a nášmu trhu rozumie.

2. Marcel Grega

Kto je to?

Pred dvomi týždňami to bol rok, čo do kresla generálneho riaditeľa Jojky zasadol finančný expert Marcel Grega. V rokoch 1996 – 1997 študoval na Nonne­waug High School v americkom Woodbury a magisterský titul v oblasti finančný manažment získal v roku 2003 spoločne s červeným diplomom na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave. Popri tom stihol zbierať aj prvé pracovné skúsenosti v Newtown Savings Bank v americkom Newtone a v Capital Growth Management v Bostone. V roku 2003 začal pracovať pre celosvetovú sieť firiem PricewaterhouseCoopers a do TV JOJ nastúpil v máji 2007 na pozíciu výkonný finančný riaditeľ. Zároveň sa stal členom predstavenstva Slovenskej produkčnej, a. s. (vlastníka Jojky a internetových portálov Joj.sk a Huste.tv). V júni 2011 začal Grega pracovať už pre novú spoločnosť JOJ Media House, a. s., ako finančný riaditeľ.

Prečo 2. miesto?

Prvým mužom Jojky sa nestal práve v dobrom období, keďže televízia mala problém viesť vyrovnaný boj s Markízou v čase, keď je pred obrazovkami najviac divákov. Posledné týždne to však vyzerá nádejnejšie, seriál Divoké kone sa stal silným súperom Búrlivého vína a Jojka vlani získala Vila Rozborila, ktorý so svojou šou V siedmom nebi suverénne kraľoval nedeliam a je pravdepodobné, že aj jeho ďalší program Tanec snov bude už čoskoro veľkým diváckym magnetom. No a Jojka má tradične veľmi silné spravodajstvo a najmä jej vlastníci sú očividne ochotní investovať aj do nákladnejších projektov.

3. Milan Dubec

Kto je to?

Internetovú službu Zoznamka založil ešte ako stredoškolák a neskôr spustil Pokec.sk, ktorý sa svojou inovatívnosťou prakticky okamžite presadil a stal sa jasnou trhovou jednotkou. Tu však Milan Dubec so svojimi aktivitami zďaleka neskončil – v r. 2000 založil portál Azet.sk, ktorý sa priebežne rozširoval o ďalšie služby. Azet.sk sa rýchlo vypracoval na jednotku slovenského internetu s mesačnou návštevnosťou viac ako 3 milióny ľudí a je ňou dodnes. Svoju pozíciu si Milan Dubec ešte viac upevnil po spojení s Ringier Axel Springer. Z najvplyvnejšieho muža slovenského internetu sa nedávno stal aj najvplyvnejším mužom printového trhu. Stal sa generálnym riaditeľom a zároveň spolumajiteľom Vydavateľstva Ringier Axel Springer Slovakia (čo je na slovenskom trhu raritou), ktoré vydáva najpredávanejší denník Nový Čas, týždenníky Nový Čas pre ženy, Život a Nový Čas Nedeľa, mesačníky Eva, Madam Eva a Auto Bild. Okrem toho má pod palcom vyše 40 popredných slovenských webov – ako napríklad silné spravodajské značky – Aktuality.sk, Cas.sk; magazíny – Diva.sk, Casprezeny.sk, ako aj inzertné produkty a služby – Autobazar.sk, Bazar.sk, Nehnutelnosti.sk a veľa ďalších.

Prečo 3. miesto?

Šoubiznis bez novín, časopisov či internetu by bol len prázdnou škrupinou. Veď masy ľudí sa práve z novín a časopisov dozvedajú, čo budú televízie vysielať, divadlá hrať a čo nové chystajú ich hviezdy na koncertných pódiách či v nahrávacích štúdiách. Navyše práve na stránkach produktov Ringiera – tých tlačených či virtuálnych – sa do značnej miery rozhoduje, kto v slovenskom šoubiznise bude niečo znamenať a na koho sa zabudne.

4. Václav Mika (51), generálny riaditeľ RTVS


Kto to je?

Šéf našich verejnoprávnych médií vyštudoval Fakultu ekonomiky riadenia výrobných odvetví VŠ ekonomickej v Bratislave a tiež produkciu na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. K vrcholovým riadiacim pracovníkom sa zaradil ako generálny riaditeľ Rádia Express, ktoré vytiahol z ničoho na špičku počúvanosti a následne z neho odišiel na post generálneho riaditeľa Markízy. Nebol to však krok do neznámeho prostredia, keďže v rokoch 1986 – 1994 pracoval v Slovenskej televízii ako poradca riaditeľa ekonomiky a obchodu, neskôr ako jeho zástupca a riaditeľ kancelárie STV. Kruh sa uzavrel pred dva a pol rokom, keď sa do rovnakej ustanovizne s iným názvom vrátil a stal sa jej generálnym riaditeľom.

Prečo 4. miesto?

Naposledy sa niečo podobné podarilo Richardovi Rybníčkovi a ako sa zdá, Václav Mika poľahky prekročí aj jeho tieň. Televízna Jednotka dokáže zábavnými programami či seriálmi čoraz úspešnejšie konkurovať komerčným vysielateľom a Mika má pod palcom aj rozhlas, pod ktorý patrí deväť rádií, pričom Rádio Slovensko si stabilne udržuje druhé miesto v počúvanosti a dokonca stúpa. Nesmieme zabúdať ani na to, že vlani sa úspešne podarilo televíziu presťahovať z výškovej budovy do ekonomicky oveľa výhodnejšej dvojpodlažnej stavby nachádzajúcej sa v susedstve.

5. Peter Mertus (51), generálny riaditeľ News and Media Holding, a.s.


Kto je to?

Po ukončení Slovenskej vysokej školy technickej získal v americkom Seattli titul MBA z marketingu. Pracoval pre IBM Slovensko ako manažér pre systémovú integráciu a veľké projekty a cez spoločnosť Mediatel sa dostal do najväčšieho multimediálneho vydavateľského domu na Slovensku Ringier Axel Springer, ktorému šéfoval 14 rokov. Vlani prešiel do vydavateľského domu News and Media Holding, kam patrí vydavateľstvo Spoločnosť 7 plus, vydavateľstvo Trend a holding má tiež menšinový podiel v Petit Presse.

Prečo 5. miesto?

Vymenil jednotku za dvojku, no ostal v brandži. Popredné miesto v rebríčku mu teraz zabezpečuje dohľad nad titulmi, ako sú denníky Plus jeden deň a Sme, týždenníky Plus 7 dní a Trend či mesačníky Emma, Zdravie a Záhradkár.

6. Silvia Majeská (30), riaditeľka promových služieb TV Markíza


Kto je to?

Na zahraničných univerzitách vyštudovala medzinárodný biznis a marketing. Pracovala v MTV Networks v New Yorku a svoje meno spojila s Markízou v roku 2007, keď sa stala manažérkou akvizícií. O dva roky na to postúpila do topmanažmentu a stala sa riaditeľkou programovej služby TV Doma, pričom v roku 2011 sa jej právomoci rozšírili aj na Markízu.

Prečo 6. miesto?

Má bezprostredný vplyv na to, čo sa objaví na Markíze, TV Doma a Dajto a ako sa zdá, posledné roky jej ide karta, takže nový generálny riaditeľ nemá dôvod pochybovať o jej kvalitách. Predvlani zmenila priezvisko – vydala sa za režiséra Pepa Majeského, ktorý je podpísaný pod SuperStar či Hlasom Česko Slovenska, čo jej vplyv ešte posilnilo.

7. Roland Kubina (42), šéf spravodajstva a programu TV JOJ


Kto to je?

Televízny svet je jeho život. Začínal v devätnástich v Českej televízii ako asistent, neskôr sa cez produkčného, zvukára, osvetľovača, technika, strihača dostal ku kameramanovi, režisérovi či spravodajcovi. Bol súčasťou nezávislej TV spoločnosti, s ktorou robil spravodajstvo pre Primu, Novu, Českú televíziu, všetky maďarské stanice, pre Reuters i CNN. Podieľal sa na vybudovaní lokálnej stanice v Košiciach a z nej neskôr vznikla Jojka, kde dlhé roky viedol spravodajstvo a vlani, po odchode Františka Borovského, mu pribudla aj starosť o program.

Prečo 7. miesto?

Kým iní putujú z televízie do televízie, on je srdcom i telom Jojkár, človek, ktorého tam všetci poznajú a rešpektujú. Práve na jeho pleciach spočíva ťarcha rozhodovania, čo a kedy sa bude vysielať a navyše má absolútnu kontrolu nad spravodajstvom, ktoré je stále najsilnejšou zbraňou Jojky.

8. Alexej Fulmek (48), generálny riaditeľ vydavateľstva Petit Press


Kto to je?

V roku 1989 začal pracovať ako novinár v denníku Smena, no už o štyri roky zakladal ako zástupca šéfredaktora denník Sme. Dnes je z neho špičkový manažér a predseda predstavenstva Petit Press, a. s., spoločnosti vydávajúcej denníky Sme a Új Szó, týždenník TV Svet, mesačníky Lišiak a Magazín zdravia, množstvo regionálnych periodík (Korzár, MY) a tiež bezplatné noviny Echo. A. Fulmek má pod palcom aj silnú spravodajskú web stránku www.sme.sk.

Prečo 8. miesto?

Petit Press je najsilnejším hráčom na regionálnom trhu vďaka niekoľkým desiatkam titulov a darí sa aj webu. Sme sú rešpektované noviny, no už blízka budúcnosť ukáže, nakoľko im uškodí Denník N, ktorý si založili odídenci zo „smečka“ po tom, čo do Petit Pressu vstúpila Penta.

9. Ivan Antala (38), generálny riaditeľ Rádia Expres


Kto je to?

V minulosti pôsobil ako moderátor a následne aj jeho hudobný dramaturg alternatívneho rádia Ragtime. V Rádiu Expres je od roku 2000 vo funkcii hudobného dramaturga, pričom rovnakú pozíciu zastával aj pri prvých dvoch sériách speváckej súťaže Slovensko hľadá SuperStar. V roku 2006 postúpil, stal sa v Exprese programovým riaditeľom a vlani v septembri išiel nahor opäť, keď nahradil Evu Babitzovú vo funkcii generálneho riaditeľa.

Prečo 9. miesto?

Rádio Expres si dlhodobo udržuje najväčšiu poslucháčsku základňu presahujúcu 20 %, čo v reáli znamená, že jeho ponuku vyhľadáva približne 904-tisíc poslucháčov vo veku 14 – 79 rokov. Ak vás Expres začne pravidelne hrávať, znamená to, že máte hit.

10. Peter Riava (43), šéf vydavateľstva Universal Music Slovensko


Kto je to?

Dnes si už naozaj takmer nikto nepamätá, že kedysi sa pokúšal živiť ako spevák. Fanúšikovia ho síce na uliciach nespoznávajú, no každý z našej hudobnej scény dobre vie, kto to je. Peter Riava totiž dlhé roky s úspechom šéfuje slovenskej pobočke amerického hudobného vydavateľstva Universal Music.

Prečo 10. miesto?

Najviac našich hviezd vydáva svoje albumy práve v Riavovej firme. K jeho dlhoročným koňom patria I.M.T. Smile, Richard Müller či Meky Žbirka.

11. Patrik Ziman (43), generálny riaditeľ FUN Rádia


Kto je to?

V najstaršej súkromnej rozhlasovej stanici na Slovensku – FUN Rádio kedysi pracoval ako moderátor, no postupne sa vypracoval a už desiaty rok je jej generálnym riaditeľom.

Prečo 11. miesto?

Fun Rádio patrí od svojich začiatkov ku kultovým záležitostiam mládeže a je tiež liahňou úspešných moderátorov, ktorí sa uplatnili v televízii, čoho najnovším dôkazom sú Junior s Marcelom. Tretie najpočúvanejšie rádio na Slovensku však čelí pozvoľna klesajúcej počúvanosti – vlani ho denne počúvalo 11,6 percenta, čo je viac ako pol milióna duší.

12. Peter Núňez (42), režisér, konateľ produkčnej spoločnosti Nunez NFE


Kto to je?

Vyštudoval slovenčinu a dejepis, no osud ho nakoniec zavial do sveta televízie. Začínal vo VTV, vyrábal upútavky v Markíze a následne spolu s Martinom Hudákom založil produkčnú spoločnosť Oreo. Tú však dávnejšie opustil a založil si vlastnú spoločnosť Nunez NFE. Dlhodobo patrí k najznámejším televíznym režisérom u nás, meno si spravil najmä vďaka SuperStar či ťažiskovým projektom Markízy ako Bailando a Let‘s Dance. Aktívny je aj v Čechách, kde napríklad pre TV Barrandov pripravuje Vtip za stovku! a je tiež spoluvlastníkom televízie Senzi.

Prečo 12. miesto?

Uplynulý rok vyrábal spolu s Vilom Rozborilom pre Jojku mimoriadne úspešný program V siedmom nebi, režíroval galavečery OTO a Srdce pre deti.

13. Marián Chudovský (55), generálny riaditeľ Slovenského národného divadla


Kto to je?

Na VŠMU v Bratislave študoval opernú réžiu. Pôsobil ako režisér, dramaturg a neskôr aj umelecký šéf Opery Štátneho divadla v Košiciach, post umeleckého šéfa (neskôr riaditeľa) zastával aj v Opere SND v Bratislave či v Štátnej opere v Banskej Bystrici. Istý čas bol režisérom v televízii Markíza, no od 1. júla 2012 je Marián Chudovský generálnym riaditeľom Slovenského národného divadla v Bratislave.

Prečo 13. miesto?

Šéfuje našej prvej divadelnej scéne, ktorej súčasťou sú aj naše najväčšie herecké hviezdy počnúc Emíliou Vášáryovou nekončiac Mariánom Labudom.

14. Andrea Gavačová (47), riaditeľka predaja formátov spoločnosti FremantleMedia pre región strednej a východnej Európy


Kto to je?

Vyštudovala produkciu na VŠMU a pracovné povinnosti ju najskôr zviazali s firmou Eurokim/Maya, kde bola šéfkou predaja práv filmov nemeckého BetaFilmu. V roku 2003 prešla do STV, kde šéfovala akvizíciám a o ďalšie dva roky spravila obrovský kariérny skok, keď prešla na pozíciu riaditeľky predaja formátov spoločnosti FremantleMedia pre teritórium strednej a východnej Európy.

Prečo 14. miesto?

Markíza, Jojka i Jednotka RTVS sú pravidelnými nákupcami formátov Fremantle a tie väčšinou u slovenského diváka bodujú. Za posledný rok JOJ z tejto dielne zrealizovala X Factor a Jednotka RTVS pokračovala vo vysielaní rodinnej šou 5 proti 5.

15. Gabriela Belopotocká (58), generálna manažérka Euromedia group, členka predstavenstva Ikar, a.s.


Kto to je?

Po Vysokej škole ekonomickej začala pracovať vo vydavateľstva Mladé letá ako vedúca odbytu. Neskôr bola vo vydavateľstve Tatran vedúcou marketingu a od marca roku 1990 do roku 1993 pôsobila súčasne aj ako obchodná riaditeľka dánskeho vydavateľstva Egmont. V roku 1993 sa stala spolumajiteľkou a riaditeľkou najväčšieho slovenského knižného vydavateľstva Ikar, a. s.

Prečo 15. miesto?

Napriek skutočnosti, že ľudia žijú čoraz viac vo virtuálnej realite, kniha stále ostáva pre mnohých tým najlepším priateľom. Ikar je v našich končinách vydavateľským gigantom, v ktorom každoročne vychádzajú desiatky bestsellerov zo všetkých žánrov.

16. Andy Kraus (46), scenárista, spolumajiteľ spoločnosti Továreň 5/7/11


Kto to je?

V slovenskom šoubiznise sa motal už v časoch, keď to bola viac šou ako biznis. Mnohí si ho pamätajú ako talentovaného detského herca, ďalší ako humoristu z rozhlasového Twisteru či televízneho Uragánu. Andy Kraus vyštudoval VŠMU a na špicu sa vypracoval spolu s Petrom Marcinom, pričom vrcholom ich spolupráce bol sitkom Susedia. Posledné roky je tento konateľ spoločnosti Továreň 5/7/11 tvorivo prepojený s televíziou JOJ.

Prečo 16. miesto?

Býval v tomto rebríčku veľmi vysoko, no jeho vplyv z roka na rok slabne. Vlani robil pre Jojku len Panelák, ktorý prežíval najväčšiu krízu od svojho vzniku. Bude zaujímavé sledovať, či Andy v aktuálnom roku niečím prekvapí.

17. Vilo Rozboril (47), moderátor, konateľ produkčnej spoločnosti VILO, s.r.o.


Kto to je?

Vyštudovaný herec sa istý čas tomuto povolaniu aj venoval, napríklad v Divadlách Jonáša Záborského v Prešove a v Spišskej Novej Vsi, no veľkú kariéru spravil až ako televízny moderátor. Jeho meno sa dlhých 16 rokov spájalo s televíziou Markíza, kde postupne pripravoval projekty ako Teleráno, Cestoviny, Smiechoty, ViloMeniny, Mojsejovci, Nevesta pre milionára a naposledy Modré z neba. Keďže sa však s novým vedením televízie nedohodol, prijal ponuku konkurenčnej TV JOJ, kde sa vlani stal najväčšou moderátorskou hviezdou.

Prečo 17. miesto?

Je diváckym magnetom a ľuďom je úplne jedno, za ktorú televíziu práve kope. Dôkazom toho je úspech relácie V siedmom nebi, ktorú Vilo vlani na jeseň pripravoval pre Jojku. A pozor, v jeho prípade sa nerozprávame len o tom, že daný program moderuje – on je aj človekom, ktorý sa aktívne podieľa na vzniku formátu od námetu až po finálne spracovanie.

18. Ján Kováčik (52), veľkopodnikateľ, predseda predstavenstva Forza, a.s.


Kto to je?

V časoch, keď vlastnil podiel v televízii Markíza, patril k najväčším hráčom v našom šoubiznise. Hoci svoj vplyv medzičasom preniesol skôr na šport, stále má pod palcom viacero prvotriednych kultúrno-spoločenských podujatí. Veľkopodnikateľ Ján Kováčik vlastní produkčný dom Forza, ktorý organizuje súťaž krásy Miss Slovensko či Art Film Fest. Patrí mu hudobné vydavateľstvo Forza Music a je tiež spolumajiteľom Divadla L+S. Od roku 2010 je prezidentom Slovenského futbalového zväzu.

Prečo 18. miesto?

Časy, keď Kováčik s Forzou či Markízou pokrýval všetky oblasti šoubiznisu od hudby cez televíziu a tlač až po ženskú krásu, sú preč. Jeho aktivity sú však stále veľmi rôznorodé a viditeľné.

19. Adnan Hamzič (39) a Nora Krchňáková (44), konatelia Propaganda House


Kto to sú?

Rodák z Bosny a Hercegoviny Adnan Hamzič absolvoval filmovú a televíznu fakultu VŠMU v Bratislave v odbore filmová réžia. Ešte na škole sa dostal k réžii a produkcii viacerých videoklipov známych interpretov, vrátane Richarda Müllera, No Name či I.M.T. Smile. R. Müllerovi neskôr robil manažéra a pohyboval sa v reklamnej brandži. Jeho spoločníčkou v Propaganda House je vyštudovaná právnička Nora Krchňáková, ktorá vyše 20 rokov pôsobila v médiách, pričom si ju určite pamätáte najmä ako redaktorku a moderátorku Markízy.

Prečo 19. miesto?

Zaplnili dieru na trhu, ponúkli to, po čom bol dopyt. Ich agentúra dnes poskytuje PR služby špičke našej popmusic, vrátane Katky Knechtovej, Hexu či Jany Kirschner.

20. Michal Kaščák (42), šéf festivalu Pohoda


Kto to je?

Aj on je z tých, ktorí sa v našom šoubiznise trvalo pohybujú už celé veky. Michal Kaščák sa ako chlapec preslávil spevom v kultovej formácii Bez ladu a skladu. Muzike ostal verný, no v jeho živote znamenal zásadný zlom rok 1997, keď usporiadal na trenčianskom mestskom štadióne prvý ročník festivalu Pohoda. Ten sa postupne stal najobľúbenejšou letnou akciou na Slovensku.

Prečo 20. miesto?

Kaščákov festival je pre našu mládež jednoznačne najväčšou kultúrno-spoločenskou udalosťou leta. Pohoda sa postupne rozrástla, nielen čo sa týka počtu návštevníkov a koncertných pódií, ale aj pokiaľ ide o ponuku pre milovníkov literatúry, tanca, výtvarného umenia, filmu i divadla.

21. Dano Dangl (40), herec, scenárista, konateľ Noemo production


Kto to je?

Ukončil VŠMU a následne pôsobil v menších divadlách a živil sa najmä dabingom. Zlom v jeho kariére nastal spolu s humoristickou reláciou S.O.S., ktorú vysielala Jednotka STV. Spravil si tam meno a získal skúsenosti ako scenárista. Neskôr na Markíze už aj z pozície režiséra pripravoval zábavnú šou Partička a ako scenárista sa podpísal pod viacero väčších programov. Spolu s manželkou si založil vlastnú produkčnú spoločnosť, pre Markízu vyrobil program Vo štvorici po Slovensku, pre Jojku skeč šou Haló či improvizovaný sitkom Kukátko a aktuálne pre Markízu pripravuje Kredenc. Jednou z najväčších udalostí minulého roka bol film o Paľovi Demitrovi s názvom 38, ktorý produkoval práve D. Dangl.

Prečo 21. miesto?

Kde sú tie časy, keď bol „len“ hercom či hercom píšucim scenáre? Dnes dáva Dano Dangl prácu svojim kolegom nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. A jeho hviezda stúpa nahor.

22. Július Viršík (47) a Július Kuruc (47), majitelia HIT production


Kto to sú?

Hlas Jula Viršíka dobre poznajú najmä rozhlasoví pamätníci a jeho tvár je tiež pomerne známa, veď porotcoval v ostro sledovanej SuperStar. Okrem toho jeden čas šéfoval hudobnej redakcii Rádia Okey. Aj Július Kuruc má za sebou minulosť rozhlasového spík­ra a neskôr dlhé roky pôsobil na poste PR manažéra PD Forza. Už dávnejšie páni spojili svoje sily a ovládli letnú festivalovú sezónu – organizujú štyri veľké podujatia pod hlavičkou Music Summer, ďalšie štyri pod názvom Fun Rádio Dohoda a najnovšie k ich aktivitám pribudla Slížovica.

Prečo 22. miesto?

Až deväť veľkých letných festivalov organizovali, respektíve spoluorganizovali vlani – a to už je poriadna masa fanúšikov i spevákov.

23. Jozef Bajo (45), generálny riaditeľ Bauer Media SK


Kto to je?

V českej pobočke vydavateľského domu Bauer pôsobil v časoch jej vzniku, od roku 2003 prešiel viacerými vedúcimi funkciami v spoločnostiach Europress, Intersnack Slovensko a Timm Slovakia. V roku 2008 sa stal výkonným riaditeľom a predsedom predstavenstva mliekarenskej spoločnosť Milsy. Na čelo slovenskej dcéry nemeckej mediálnej skupiny Bauer sa postavil v roku 2008.

Prečo 23. miesto?

Bauer predáva na Slovensku viacero televíznych magazínov (Eurotelevízia, TV Max, Tele Plus a Telemagazín), bulvárny Rytmus života a niekoľko časopisov venujúcich sa skutočným príbehom, gastronómii či záhradkárčeniu.

24. Rytmus (38), spevák


Kto to je?

Rytmus, vlastným menom Patrik Vrbovský, pôsobí na hip hopovej scéne od roku 1992. Najskôr najmä tancoval, no postupne sa presadil rapom. Spolupracoval s projektom Zvuk ulice a v roku 2001 stretol Ega a DJ Aneša, s ktorými založil dnes už kultové trio Kontrafakt. Skúsil však aj sólovú dráhu, takže meno Rytmus sa v šoubiznise skloňovalo čoraz viac, v čom mu pomohol aj veľký hit Príbeh, ktorý naspieval s Tinou. Posledné roky je veľmi žiadanou televíznou tvárou, či už ide o porotcovanie v talentovej šou, alebo o účinkovanie v najrôznejších programoch. Navyše po tom, čo začal žiť s Darou Rolins, jeho mediálna cena ešte stúpla.

Prečo 24. miesto?

Pretože Rytmus je značka, ktorá predáva a priťahuje mládež. Či už sa objaví na titulke časopisu, na nejakom hudobnom podujatí, alebo v televízii, pozornosť verejnosti je zaručená.

25. Nela Pocisková (24), speváčka, herečka


Kto to je?

Najvyšší level šoubiznisu si vyskúšala už ako štrnásťročná, keď dostala úlohu Katky v muzikáli Neberte nám princeznú na bratislavskej Novej scéne. Tu zároveň začala jej spolupráca s choreografom a režisérom Jánom Ďurovčíkom, ktorý jej postupne otváral ďalšie dvere či už do televízie, alebo k sólovej speváckej kariére. Hrala jednu z hlavných protagonistiek v seriáli Ordinácia v ružovej záhrade, vyhrala tanečnú šou Let´s Dance, spolu s Kamilom Mikulčíkom sa prebojovala na medzinárodnú súťaž Eurovízia. Odkedy spojila svoje meno s mimoriadne úspešným seriálom Markízy Búrlivé víno, takpovediac neschádza z obrazovky.

Prečo 25. miesto?

Ťažko uveriť, že má len 24 rokov, keďže už toho stihla veľmi veľa a drvivá väčšina toho, do čoho sa pustila, jej vyšla. Výsledkom je, že ju diváci majú radi a spolupráca s ňou sa vypláca.

26. Vladimír "Jeffo" Minařík (39), režisér, majiteľ produkčnej spoločnosti JEFFO, s.r.o.


Kto to je?

Od malých projektov, kde stačili dve kamery a zopár členov štábu, sa vypracoval až po tie najväčšie produkcie v hlavnom vysielacom čase. V minulosti veľa pracoval s Jožom Pročkom (Je to možné?) i s Vilom Rozborilom (ViloMeniny, Modré z neba), podpísal sa pod kontroverznú reality show Mojsejovci a posledné roky nesú jeho pečať veľké šou ako Česko Slovensko má talent či X Factor.

Prečo 26. miesto?

Ak ide Jojka robiť veľkú šou, zavolá Jeffa, ktorý dokáže aj v našich podmienkach vyrobiť nablýskaný program v hollywoodskom štýle.

27. Ján Ďurovčík (42), tanečný choreograf, režisér a podnikateľ


Kto to je?

Študoval na Katedre tanečnej tvorby na VŠMU a hoci si najskôr spravil meno ako tanečník, rýchlo získaval uznanie aj ako choreograf a režisér. Založil balet Torzo, neskôr Bratislavské Divadlo Tanca, podieľal sa na mnohých muzikáloch na Slovensku i v zahraničí. Spolu s Petrom Modrovským má tanečnú školu Dansovia, je spoluvlastníkom divadla Heineken Tower Stage, posledné roky sa ako režisér a choreograf podieľal na úspešných divadelných muzikáloch Pomáda, Ôsmy svetadiel či Horúčka sobotňajšej noci a nedávno režíroval projekt skupiny I.M.T. Smile a Lúčnice.

Prečo 27. miesto?

Hoci sme ho dávno nevideli v úlohe porotcu vo veľkých súťažných šouprogramoch, oveľa dôležitejšia bola vždy jeho zákulisná či menej viditeľná práca.

28. Peter Majeský (39), režisér


Kto to je?

Začínal na pozícii asistenta produkcie vo verejnoprávnej STV, no k réžii sa dostal až v Markíze, konkrétne v Teleráne. V našej najsledovanejšej televízii mal na starosti aj upútavky a ľudia na jeho meno narazili v kontroverznom formáte Mojsejovci, kde po odhalení manipulácie esemeskového hlasovania nahradil pôvodného režiséra Jeffa Minaříka. Posledné roky má na starosti veľké projekty Markízy ako Česko Slovensko hľadá SuperStar či Hlas Česko Slovenska.

Prečo 28. miesto?

Je zodpovedný za tie najväčšie projekty našej najsledovanejšej televízie, ktoré sú väčšinou veľmi drahé a masovo sledované.

29. Martin Ilavský (44), generálny riaditeľ TA 3


Kto to je?

Absolvoval odbor polygrafia a aplikovaná fotochémia na Chemicko-technologickej fakulte STU v Bratislave a odbor manažment na Fakulte managementu Univerzity Komenského v Bratislave. Istý čas šéfoval reklamnej agentúre Euro RSCG, v januári 2004 sa stal generálnym riaditeľom, neskôr aj predsedom predstavenstva tlačiarenskej spoločnosti Slovenská Grafia. V roku 2012 nastúpil do funkcie generálneho riaditeľa TA3.

Prečo 29. miesto?

TA3 síce ľudia nemajú naladené na jednotke, no televízia je dlhé roky súčasťou života mnohých Slovákov a keď sa vo svete či doma deje niečo zvlášť významné, oplatí sa zapnúť si ju.

30. Tomáš Eibner (36), režisér, konateľ Eibner Production, s.r.o.


Kto to je?

Už ako 14-ročný sa motal v mestskej televízii v rodnom Fiľakove, kde mu časom strčili do ruky kameru, ktorú už nepustil. Po skončení audiovizuálnej techniky na priemyslovke zamieril do Maďarska, kde pre televíziu RTL Club robil reportáže a dokumentárne filmy. Okrem práce kameramana si postupne vyskúšal aj profesiu strihača, dramaturga či zvukára, no známy je najmä ako režisér. Jeho meno je spojené predovšetkým s Jojkou a našou verejnoprávnou televíziou, pre ktoré robil veľké šou ako Hit storočia, Úsmev ako dar, VyVolení, Hviezdy na ľade a Miss Universe, no podpísaný je aj pod spravodajskými formátmi Črepiny či TV Noviny. Ako sám vraví, jeho najväčšou radosťou je pracovať s veľkým štábom, cítiť časový stres pred priamym prenosom a odrátavať posledné stotiny do štartu programu.

Prečo 30. miesto?

Sedí mu práca so známymi osobnosťami i ľuďmi z ulice a v našom šoubiznise má povesť príjemného sympaťáka. Posledný rok sa podieľal na projekte Miss Slovensko pre Jojku a kvíze Čo ja viem?! pre Jednotku RTVS. Získal tiež cenu OTO v kategórii Program roka za charitatívny galavečer Srdce pre deti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?