Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2015 00:16 | Správy | Domáce správy

Očakávané platy verzus realita: Po akej výplate túžia Slováci?

Osemstotridsaťjeden eur! To je priemerný plat, ktorý uvádzajú vo svojich životopisoch ľudia, keď si hľadajú prácu na portáli Profesia.sk. 

Uchádzači si želajú len o trošku menej, ako je priemerný plat na Slovensku. Jedna vec je však očakávanie, druhá realita. Nový Čas ich porovnal.

Platové nároky Slovákov stúpajú. Ešte pred piatimi rokmi sme chceli zarábať o 10 % menej než dnes. Očakávania sa menia v závislosti od veku a paradoxne tí najstarší uchádzači nie sú tí, ktorí si vďaka skúsenostiam pýtajú na pohovoroch najviac. „Najnižšie očakávané platy majú najmladší uchádzači o prácu od 17 do 24 rokov a po nich najstarší uchádzači o prácu nad 55 rokov,“ objasnila Marcela Glevická z portálu Profesia.sk. Najvyššie platy si žiadajú od firiem záujemcovia o zamestnanie v najproduktívnejšom veku od 35 do 44 rokov. Ich predstava je dostávať na účet mesačne priemerne 913 eur.

Plat, ktorý si uchádzači na pohovore pýtajú, je často nereálny. Hlavne u absolventov bez praxe. „Absolventi si pýtajú príliš vysoký plat. Často chcú vyše tisíc eur v hrubom, čo je viac než priemerná mzda v SR. A tú nemôže väčšina z nich dostať,“ vysvetlila Michaela Andelová, senior recruiter Team Leader, personálna agentúra McRoy Slovakia. „Výnimkou sú absolventi vysoko žiadaných IT odborov, kde nástupný plat môže tisíc eur mesačne bez problémov dosiahnuť,“ dodala. Dôvodom prehnaných platových očakávaní je podľa Andelovej fakt, že absolventi nevedia odhadnúť svoju reálnu cenu na trhu a často ju preceňujú.

Majú záujemcovia o pracovnú pozíciu prehnané požiadavky na plat?

Alexandra Novotná, klinika Esthetic

V oblasti estetickej medicíny je dôležité, aby sme pracovali len so skúsenými odborníkmi. Ich platové požiadavky na  pohovoroch bývajú vyššie, čo odráža aj ich roky praxe, absolvované školenia a pracovné znalosti.

 

Oto Kravec, Citadela


Je to veľmi individuálne, no stáva sa to, bohužiaľ, často. Paradoxne u nás platí, že väčšinou mladí ľudia bez praxe majú predstavy o prístupe zamestnávateľa a požiadavky na plat „premrštené“. Môže to však byť len náhoda a všetko bude o ľuďoch a ich prístupe k pracovnej príležitosti, nie o veku.

Jozef Adamovič, Víno Nitra


Je to vždy individuálne. Evidujeme aj prípady, keď platové požiadavky boli prehnané, vždy sa však snažíme podľa odbornosti a dosiahnutej praxe v danom odbore dospieť k dohode. Záleží nám na tom, aby u nás pracovali profesionáli s potrebnými skúsenosťami, ktorí budú dostatočne motivovaní. 

Ron Kubik, Trumpeter

Stretávame sa s tým takmer pri každom výberovom konaní. Občas interne žartujeme, že akoby niektorí záujemcovia len tak skúšali, či motyka vystrelí. :-)

Jana Mittmann, LadeePharma

Stretávam sa s touto situáciou veľmi často. Možno to súvisí s tým, že žijeme v hlavnom meste. Ceny sú vyššie a ľudia si chcú dovoliť viac.

Laura Zikmundová, Accace

S prehnanými platovými požiadavkami sa primárne stretávame u čerstvých absolventov bez pracovných skúseností alebo s minimom pracovných skúseností. Prehnané platové požiadavky a celkovo požiadavky na systém benefitov a odmeňovania majú však aj iné typy kandidátov.

Diana Čekmeová, ZlavaDna.sk

Vzhľadom na  typ obsadzovaných pozíciíu nás prevažujú pozície v obchodnej sfére, sa s  prehnanými požiadavkami nestretávame takmer vôbec. Väčšinou sa uchádzači vedia oceniť primerane svojmu profilu. Zároveň je to spätná väzba pre nás, že máme pozície v obchode nastavené primerane.

Adriana Stašeková, Fischbach & Miller

Stretávam sa s tým často hlavne u absolventov VŠ, ktorí bez praxe a pracovných návykov majú prehnané požiadavky na plat.

Adrián Doboly, Natures

Možno schválne najprv prestrelia a potom sa dostaneme k sume, s  ktorou
možno rátali.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ