Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2015 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Starší herci zostávajú na pľaci aj v bolestiach: Napriek svojmu veku musia stíhať rovnako ako mladí!

Nakrúcanie nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou. Svoje o tom vedia aj skúsení a ostrieľaní herci.

Ivan Letko (80) a Eva Rysová (82): Výhody nemáme a ani ich nepotrebujeme

Ivan Letko hrá dobráckeho dedka Zoliho v Búrlivom víne. Ani on si na nezáujem zo strany štábu nesťažuje. „Pozornosť je veľmi dobrá a všetci sú tolerantní. Nejaké mimoriadne výhody nemáme, ale zatiaľ ich ani nepotrebujeme. Spolupráca je veľmi harmonická a príjemná aj zo strany mladších hercov,“ hovorí. „Nemám žiadny dôvod sa na niečo sťažovať alebo reptať. Starajú sa o nás. Máme k dispozícii kávu, občerstvenie, hodinovú pauzu na obed.“ A predsa to má jeden háčik. „Sme v pokročilom veku a to učenie je namáhavejšie a domáca príprava náročnejšia. Pri štyroch, piatich obrazoch je už toho textu dosť,“ priznáva Letko.

„Všetci okolo nás sú úslužní a veľmi milí ľudia,“ pridáva sa k Letkovým vyjadreniam herečka Eva Rysová, ktorá hrá v Búrlivom víne starú mamu Annu Roznerovú. „Keď robíme v exteriéroch, tak nám nosia veľké obložené chlebíky, čaj, kávu aj ovocie,“ pochvaľuje si herečka. „Mám pocit, že ma majú radi aj tí moji mladí kolegovia a to je dobrý pocit. Hranie je už totiž pre mňa oveľa ťažšie ako kedysi, ale som rada, že to môžem robiť. Dostanem sa medzi priateľov a kolegov,“ dodala na záver.

Anna Javorková (62): Ustrážiť si texty je náročné

Talentovaná, presvedčivá, dochvíľna, precízna, charizmatická... To je len zopár prívlastkov na margo herečky Anny Javorkovej, ktorá v Divokých koňoch stvárňuje veterinárku Terezu Kopeckú, babku hlavnej predstaviteľky Hany. A čo je pri nakrúcaní denného seriálu pre túto skúsenú herečku najťažšie? „Nakrúcanie je ťažké hlavne v náročnosti denného programu. Máme roztočených veľa dielov a ustrážiť si texty je ťažké,“ priznáva Javorková. „Aj keď viem, že sa o to stará štáb, musím si to ustrážiť aj ja. Všetko sa však dá zvládnuť bez problémov pri dobrej organizácii. Pracovná atmosféra je napriek náročnosti príjemná a pohodová. Sme na pľaci dobrý kolektív a stihneme sa aj zasmiať.“ Do smiechu jej však isto nebolo, keď musela podobne ako Eva Landlová a Marián Slovák ležať na zemi na snehu bez pohnutia.

 

Od tvorcov Divokých koní si Javorková vydobyla jediný ústupok - že nebude seriál propagovať prostredníctvom rozhovorov pre médiá. Sú za tým rany, ktoré jej v minulosti uštedril osud. Ako mladá herečka totiž zažila sklamanie v láske pri režisérovi Petrovi Opálenom, ktorý ju po ôsmich rokoch opustil kvôli herečke Sylvii Turbovej. Podobný scenár čakal na Annu aj pri režisérovi Vladimírovi Strniskovi. Svoj vzťah síce spečatili manželstvom a dcérou Helenkou, z ktorej je dnes prekladateľka, ale režiséra pobláznila vtedy ešte len začínajúca herečka Ingrid Timková. Ich pomer trval vraj niekoľko rokov, kým sa stali oficiálni partneri.

Eva Landlová (83): Vážia si moj vek

Herečka síce nedostáva postavy hlavných hrdiniek, ale v seriáloch sa sporadicky objavuje už niekoľko rokov. Aj ona priznáva, že učenie textov v jej veku už trvá dlhšie. „Ale okrem toho sú to hlavne pocit zodpovednosti a stres, aby som to zvládla, stíhala mladým a aby som nezdržovala výrobu, pretože je všetko rýchle,“ hovorí herečka. „Musím však povedať, že v mojom okolí, či to už bolo v seriáli Chlapi neplačú, alebo v Divokých koňoch, a tu mimoriadne, sú všetci milí, zhovievaví a slušní, či už mladí herci, alebo režisér Braňo Mišík,“ nešetrí chválou.

Keď nakrúcali v Lozorne na kopci, každý ju chcel cestou podopierať. Ešte aj stoličku jej niesli, aby sa posadila, kým nastavovali svetlo. „Skutočne musím povedať, že si vážia môj vek a správajú sa ku mne nekonečne slušne. V električke sa nikto nepostaví, aby mi uvoľnil miesto, ale na pľaci chcú, aby som si posedkala aj vtedy, keď sa mi nechce,“ smeje sa Landlová. A pochvaľuje si aj starostlivosť. „Keď sme v interiéroch, máme k dispozícii bufet, ale keď nakrúcame v exteriéroch, všetko nám štáb zabezpečí. Teplý čaj, kávu, na jedenie bagety alebo pizzu a stále nás núkajú.“

Ivan Romančík (64): Z nakrúcania do nemocnice 

Podobne ako Leopold Haverl je do seriálov žiadaný aj Ivan Romančík. Hral v Meste tieňov, Druhom dychu, Doktoroch, Búrlivom víne, teraz ho vidíme v Paneláku aj v Divokých koňoch. Hoci mu úloha Alberta Závodského v Divokých koňoch skutočne sedí, ide o rýchlu výrobu. „Je tam tak málo času na každý obraz, že každý je rád, že je rád. Tam nie je čas niečo rozoberať,“ vraví herec. Aj keď sa o hercov na pľaci v rámci možností starajú, k dispozícii nemajú žiadnu hollywoodsku maringotku, kde by sa dalo zohriať či najesť. V lete nakrúcajú v horúčavách na slnku, v zime v mraze. Nepomáha ani termobielizeň, keď­že musia mať na sebe kostým namiesto nepremokavého a teplého oblečenia. A svoje o tom vie aj Romančík.

„Keď sme nedávno nakrúcali na lúke pri jazere, kde sa nedalo autami dostať, tak som mal premočené topánky aj ponožky a musel som v nich vydržať. Mrzlo, zima nám bola a aj teplý čaj došiel. Boli to také vojnové podmienky. Sme nachladnutí, ale snažia sa o nás v rámci možností postarať. Na naše pomery je to v poriadku,“ tvrdí Romančík, ktorý robí mnoho záberov nakrútených práve v exteriéri. Pred pár dňami dokrúcal scénu s koňom, kde bol oblečený iba v tričku, keďže sa ju nepodarilo nakrútiť v lete. Vonku zúrila zima, všade okolo bol sneh. A vraj mu nebolo všetko jedno... Kvôli starším hercom sa nakrúcanie málokedy ruší. Tí idú, aj keď nie sú na sto percent fit. A práve Romančíkovi sa to už raz vypomstilo. „V lete mal zápal ramena, ale svoj stav podcenil a nakrúcal aj v bolestiach. To spôsobilo, že ho nakoniec museli hospitalizovať,“ prezradil zdroj zo zákulisia. „A aby toho nebolo dosť, dostal aj zápal očných spojiviek a nakrúcanie museli zrušiť.“ Niekedy sa prehnaná zodpovednosť skrátka nevypláca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov
V Bratislave sa zrazili električky.
Bratislavčania, toto vás nepoteší! Dopravné obmedzenia sa predĺžia: Pripravte sa