Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2015 13:00 | Správy | Domáce správy

Test Nového Času: Na Slovensku sa k samopalu dostanete za 5 minút!

Nový Čas otestoval, aké jednoduché je dostať sa k expanznej zbrani. Znefunkčnené pištole či automatické samopaly sa veľmi ľahko dajú prerobiť na vraždiace nástroje.

Dôkazom sú teroristické útoky z Francúzska.Existovala vôbec nejaká prekážka, ktorú radikáli museli prekonať, aby sa im dostala do rúk zabijacká mašinéria? Redaktor Nového Času navštívil priamo predajňu so zbraňami, o ktorú sa zaujíma francúzska polícia.

Slepá ulička, normálny rodinný dom a žiaden mestský ruch. V okrajovej časti mestečka na západnom Slovensku nič nenasvedčuje tomu, že sa v jednom z domov uchytil biznis so zbraňami. Roky ich obchod ponúka na predaj legálne nielen Slovákom, ale celému svetu.

Paradoxne, počas návštevy Nového Času v obchode riešili zamestnanci objednávky týkajúce sa Francúzska. Z tejto predajne by podľa francúzskych vyšetrovateľov mohli pochádzať samopaly, ktoré sa našli po januárových útokoch teroristov práve v tejto krajine.

 

Veľký záujem

 

Redaktor Nového Času vyskúšal, či je problém zaobstarať si znefunkčnenú zbraň, ktorá sa dá veľmi ľahko prerobiť na zabijacký nástroj. Presne tak mali postupovať aj teroristi. „O expanzné zbrane je veľký záujem, lebo na ne netreba zbrojný preukaz. Veľmi ľahko sa však dajú prerobiť na riadne zbrane. Taký je jednoducho zákon,“ povedal predajca redaktorovi, ktorý mal záujem o príbuzenský model samopalu, ktorý použili islamisti.

Znefunkčnenú zbraň si stačí vybrať v bohatej ponuke obchodu. Nezáleží pritom ani na tom, či máte čistý register trestov, alebo zbrojný preukaz. Tak je nastavená súčasná legislatíva. „Obchodník si vypýtal občiansky preukaz, z ktorého si ručne do knihy zapísal moje údaje. K zbrani pribalil krátky výstražný materiál a certifikát. Ak by v obchode neboli iní zákazníci, trvalo by to celé päť minút,“ opísal redaktor Nového Času.

Predajca priznal, že sa úrady o jeho obchod zaujímali rovnako ako o ďalšie podobného typu, problém však vidí inde. „Nedá sa monitorovať, kde expanzné zbrane nakoniec skončia a či si ich človek neprerobí na normálnu zbraň,“ uzavrel.

Odborník na zbrane Ľudovít Miklánek: Zahraničie nás začalo zneužívať!

Stačí mať 18 rokov a občiansky preukaz. Už nič nebráni tomu, aby ste si kúpili expanznú zbraň, ktorá sa však dá veľmi rýchlo opäť zmeniť na funkčnú. Prečo zo Slovenska pochádza veľké množstvo nelegálnych zbraní? Prečo sú expanzy tak ľahko dostupné? Na otázky odpovedal odborník Ľudovít Miklánek z občianskeho združenia Legis Telum.

Je v poriadku, ak sú u nás takéto minimálne kritériá na kúpu znefunkčnených zbraní?
Problém nie je v tom, že sú voľne dostupné, pretože sú zmenené tak, aby sa do nich nedal nabiť ostrý náboj. Keď v zbrani majiteľ urobí zmenu tak, že sa z nej dá strieľať normálne strelivo, je to trestný čin.

Ako je to v iných krajinách Európskej únie?
V niektorých sú rovnako dostupné, ale je tam iný postup úpravy zbrane. U nás stačí navŕtať do hlavne dva oceľové kolíky a navariť ich. Napríklad v Česku musia upravovať hlaveň, odfrézovať drážku, tá zbraň musí byť zmenená tak, že ak by niekto odstránil kolíky, hlaveň roztrhne. Na Slovensku to takto nie je, to je dôvod, prečo sa naše expanzné zbrane dostávajú do zahraničia, kde sú zneužívané.

Ak si kúpim expanznú zbraň u predajcu s licenciou, bude to v obchode zaevidované, ale čo ak ju budem chcieť predať ďalej?
Ak ju chce majiteľ ďalej predať, nemusí to nikde hlásiť. Zneužíva sa to, pretože skupiny, ktoré chcú mať nelegálne zbrane, expanzy nakúpia na nejakú inú osobu. Potom odstraňujú kolíky z hlavní preč, a tak sa z nej stane plnohodnotná samočinná zbraň.

Koľko trvá, kým sa dá zo zneškodnenej zbrane opäť strieľať?
Podľa typu zbrane a vybavenia možno hodinu, dve?

O novej legislatíve, ktorá by minimalizovala zneužívanie týchto zbraní, hovoria kompetentní dlho, ako to s ňou vyzerá? 
Zatiaľ sa ani nevie, ako presne by mala byť zmenená. Najprv chceli expanzy zakázať úplne. To by bol veľký problém, pretože medzi ľuďmi sú tisícky takýchto zbraní. Ľudia by povedali, že už ich nemajú, nedali by ich zlikvidovať. Množstvo zbraní by sa dostalo mimo dosah. Ideálny by bol stav, keby takúto zbraň získal človek len na zbrojný preukaz, alebo by ju získal bez preukazu, ale fungovala by policajná registrácia. Potom by sa nestávalo, že si niekto kúpi 15 expanzov a hneď ich predá nevieme komu.

Kde všade už boli zneužité znovusfunkčnené expanzy?
Zahraničie objavilo, že sú u nás tieto zbrane dostupné a začalo to využívať. Objavili sa v krajinách EÚ, ako sú Španielsko či Francúzsko, pretože sme v Schengene. Rôzne skupiny u nás nájdu Slováka, ktorý je dosť hlúpy na to, aby kúpil zbrane na svoj občiansky, potom ich naložia do auta a prakticky ich môžu odviezť, kam chcú, a to bez problémov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?
Ilustračné foto
V dome vládli nadprirodzené sily, tínedžerka to mala zažiť na vlastnej koži: Žena, ktorá v ňom býva, prezradila detaily
Foto
Modelka si dala predĺžiť nohy, trpko to ľutuje: Choroba, ktorá ju ničí každý deň
Dmitrij Peskov.
Rusko varuje Západ: Ak TOTO urobí, príde TVRDÁ reakcia! Čo prezradil Peskov?