Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2015 11:55 | Správy | Domáce správy

Kardiológ Fischer obvinený z brania úplatku: Basa mu hrozí kvôli jednej žene

Obrovský šok! Viliam Fischer (76), prvý slovenský lekár, ktorý transplantoval srdce, a kandidát na prezidenta, je obvinený z prijatia úplatku.

Podľa polície prijal od štyroch ľudí z Nitrianskeho kraja tritisíc eur, kačice a bonboniéru za to, že urýchlil dátum operácie ich príbuznej. Pacientka napokon zomrela. Keď sa pozostalí domáhali peňazí späť, Fischer s tým nesúhlasil, až sa rodina obrátila na políciu. Prominentný lekár išiel dobrovoľne vypovedať na políciu a potom sa pred okolitým svetom utiahol. Celebritnému doktorovi hrozí v prípade dokázania viny troj- až osemročné väzenie.

Viliama Fischera čaká pravdepodobne najťažšie obdobie jeho bohatej lekárskej kariéry. Svojou chirurgickou prácou zachránil desiatky životov, teraz mu hrozí väzenie. „Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol obvinenie voči osobe V. F. v postavení lekára za prijímanie úplatku. Podľa zistení polície mal v súvislosti s poskytnutím zdravotnej starostlivosti prijať úplatok 3 000 eur,“ konštatovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Okrem uvedenej sumy mal Fischer od rodiny pacientky prijať aj hydinu a bonboniéru.

Lekár sa včera sám rozhodol vypovedať na polícii, kde obvinenia poprel. Od prijímania úplatkov sa dokonca v minulosti zásadne dištancoval. „Väčšie svinstvo som v živote nepočul, moja mama sa v nebi otáča. Také tvrdenie je svinstvo, ktoré nemá páru,“ reagoval Fischer minulý rok v rozhovore pre denník Sme na otázku, či niekedy zobral úplatok. Okrem lekárskej kariéry sa pokúšal preraziť aj v politike. Jeho najvyššie ambície pritom ešte vlani siahali až na prezidentskú stoličku.

 

Obvinili aj rodinu pacientky

Ako informovala televízia Joj, polícia potvrdila aj obvinenie štyroch rodinných príslušníkov zosnulej pacientky. Rodina zalarmovala políciu po tom, čo im Fischer odmietol vrátiť peniaze späť. Napriek tomu majú oveľa lepšie vyhliadky ako obvinený lekár. „Povedal nám, že s mamičkou si zatancuje, ale ona zomrela. Dali sme mu najprv 1 200 €, potom 1 000 € a nakonec 800 €. Po jej smrti nám vrátil iba časť. Povedal, že pri sebe nemá zvyšok. Dala som mu facku,“ povedala dcéra pacientky Silvia.

Manželka si ho zastala

Fischer, ktorý je známym športovým fanúšikom a v minulosti bol aj predsedom predstavenstva futbalového Slovana, sa po výsluchu stratil a odmietol sa k celému obvineniu vyjadriť. Pred jeho veľkým rodinným domom v luxusnej časti Bratislavy bol pokoj. Jeho manželka je presvedčená, že úplatok nezobral.

„Nebudem k tomu nič hovoriť. Nie je to pravda. O manželovi by sa takto nemalo písať,“ povedala pani Fischerová, na ktorej bolo badať únavu zo stresu a zabuchla za sebou dvere. O niečo zhovorčivejší neboli ani Fischerovi priami kolegovia z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. Na oddelení panovala nervózna atmosféra, k jeho obvineniu sa nevyjadrili. „Nevideli sme ho tu celý deň,“ povedal jeden z lekárov.

Uznávaný odborník

Viliam Fischer sa narodil v roku 1938 v Bratislave a vypracoval sa na jedného z najuznávanejších lekárov na Slovensku a v zahraničí. Ako prvý na  Slovensku úspešne transplantoval srdce. Celkovo počas jediného desaťročia stál pri 45 transplantáciách srdca zo 100. Okrem najrôznejších individuálnych ocenení je aj držiteľom Radu Ľudovíta Štúra I. triedy, ktoré dostal v roku 1998. Z medzinárodných ocenení patrí medzi najhodnotnejšie od medzinárodného centra v Cambridgei. Je autorom 350 odborných prednášok a 125 pôvodných vedeckých prác. Mádve dcéry.

Dcéra nebohej pacientky: Fischerovi som dala facku

Pani Kurucovú zobrali do nemocnice 9. decembra minulého roka vo vážnom stave. Čakala ju nevyhnutná operácia troch cievok. „Mama sa pochválila, že za ňou príde rodina zo Švajčiarska. Jej operáciu mali preradiť na neskorší termín, ale keď videli v akom je stave, tak akoby náhodou sa zjavil doktor Fischer, ktorý povedal, že ‚keď sa chce, všetko sa dá‘,“ povedala dcéra zosnulej ženy Jana (32).

Podľa nej všetci na nemocničnej izbe pochopili, o čo ide a Fischerovi najbližšie doniesli 1200 eur spolu s darčekovým košom. Lekár mal vtedy povedať, že si so svojou pacientkou onedlho zatancuje. „Neskôr nám oznámil, že mamička potrebuje zvýšenú starostlivosť. Dali sme mu ďalšie peniaze. Je pravda, že zaňou chodieval často, ale jej stav sa nelepšil. Dali sme mu ešte 800 eur, ale nepomohlo ani to,“ povedala zronená dcéra.

Situácia sa vyvrcholila po matkinej smrti. „Dala som mu facku, keď mi to oznámil. Chceli sme od neho peniaze späť, ale dal nám iba 800 eur. Povedal, že tak veľa peňazí u seba nemá,“ uzavrela pani Jana, ktorá sa chystá podať žalobu na primárku nemocnice, ktorej mala podľa svojich slov dať o niečo menšie „všimné.“ Faktom je, že ona a jej ďalší traja príbuzní sú obvinení z odovzdania úplatku, aj keď to dodatočne oznámili.

Lekári stoja za kolegom

Slavomír Šuch, internista

- Myslím si, že teraz idú po lekároch, nemajú čo iné robiť, nemajú k nikomu úctu. Pán Fischer transplantoval ako prvý srdce na Slovensku. Zachránil desiatky ľudí. Teraz sa dá lekár zostreliť hocijako, stačí jedno obvinenie. O  takýchto veciach by sa malo hovoriť až potom, keď budú vyšetrené, teraz je stále nevinný. Jeho zásluhy sú nespochybniteľné. Toto celé je morálny úpadok, ale jeho zatiaľ nie.

Peter Lipták, riaditeľ sekretariátu Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS

- Dnes zlyháva zdravotný systém, miznú z neho peniaze. Veľa ľudí zomrie, lebo nedo stane starostlivosť, ktorú by mali dostať. Ak pán Fischer za tie peniaze poskytol službu, ktorú mal poskytnúť, tak s tým nemám problém. Lekár musí veľakrát posunúť peniaze ďalej, aby zabezpečil starostlivosť a prístroje, ktoré poisťovňa neuhrádza. Sme v štádiu inej morálky. Treba však dodržať vždy to, čo sa pacientovi sľúbi. Dajú síce svoje peniaze, ale na druhej strane sa vykonajú veci, ktoré zachránia ľudský život. Môj názor sa týka tejto záležitosti z morálnej stránky, nie z trestnoprávnej.

Lekárov nezastavil ani vyššie platy

Zdravotníctvo
je podľa organizácie Transparency International najskorumpovanejšou oblasťou služieb a štátnej správy. Za posledné dva roky predstavuje počet preskúmaných (nie všetkých zistených) prípadov korupcie v zdravotníctve až pätinu všetkých prípadov korupcie.

Milión
slovenských korún (33 000 eur) prijal bývalý primár ortopédie trenčianskej nemocnice Pavol Patro od pacientov medzi rokmi 2001 a 2005. Najvyšší súd ho potrestal dvojročným väzením a pokutou. Súd mu neskôr zvyšok trestu odpustil a od leta 2008 je na slobode.

Zákusky
nechýbali medzi 300 eurami a šampanským, ktoré podľa polície dostal v roku 2009 posudkový lekára Sociálnej poisťovne Roman Č. za to, že pacientovi vybaví prehodnotenie jeho schopnosti vykonávať pracovnú činnosť tak, aby bol zachovaný jeho invalidný dôchodok. Lekár dostal dvojročnú podmienku a peňažný trest.

PNka
sa stala problémom aj pre Júliusa B., ktorý ordinoval pri Dunajskej Strede. Polícia ho v roku 2010 zbalila priamo na ulici za to, že mal brať úplatky za vybavenie práceneschopnosti v priemrnej výške 20 eur. Bol to pritom už piaty prípad v priebehu dvoch mesiacov, keď policajti predviedli lekára.

2 €
Vyšetrovateľ obvinil pred 4 rokmi doktora Hassana B. z pokračujúceho zločinu prijímania úplatku pri Vranove nad Topľou. Podľa policie prijímal lekár od pacientov úplatky vo forme finančnej hotovosti v rôznych sumách od dvoch do 20 eur. Péenku vystavoval aj osobám, ktoré sa do ambulancie osobne nedostavili.

Primár
Vladimír P. z detskej fakultnej nemocnice v Bratislave sa dostal do pozornosti polície potom, čo podľa polície prebral 200-eurový úplatok. Na lekára sa po vypuknutí kauzy sťažovali aj ďalší pacienti. V prípade dokázania viny na súde mu hrozí trest až 5 rokov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!