Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.02.2015 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Ako správne kombinovať lieky? Pozor na vedľajšie účinky! Potrápia žalúdok aj srdce

Chrípka naberá na intenzite! Svojou najväčšou silou by mala udrieť v priebehu budúceho týždňa.

Ľudia často v snahe zbaviť sa nepríjemných príznakov, ako sú kašeľ, hlieny a bolesť hrdla siahajú po rôznych voľnopredajných liečivách. Ale pozor! Lieky nie sú cukríky a nadmiera užitých liekov môže narobiť viac škody ako úžitku. Trpí náš tráviaci, ale aj kardiovaskulárny systém. Ako lieky užívať, je lepšie kašlať alebo kašeľ celkom zastaviť? Odpoveď sme hľadali u odborníkov.

Utlmia symptómy

Voľnopredajnými liečivami môžeme účinne tlmiť jednotlivé symptómy akútneho ochorenia - ako sú malátnosť, zvýšená teplota, bolesť, upchaný nos, kašeľ alebo slzenie očí. To je dvojsečná zbraň. Človek sa zvyčajne cíti lepšie, a preto sa prestane šetriť. No pri dodržaní odporučeného dávkovania dokážu veľmi účinne potláčať symptómy, aj počas niekoľkých dní, kým sa ľudský organizmus s virózou nedokáže sám vyrovnať.

 

Kombinované sú lepšie

  • Nachladnutie alebo chrípka má viacero symptómov: upchaný nos, bolesti hlavy, škriabanie v krku.
  • Môžeme siahnuť alebo po kombinovaných prípravkoch, ktoré už obsahujú v jednej tablete, prípadne vrecúšku viacero účinných látok. Látky sú v týchto liečivách nakombinované tak, aby sa navzájom „nebili“, ale účinne potláčali symptómy.

Dávkovanie prísne dodržiavajte

  • K takýmto kombinovaným preparátom už nie je vhodné pridávať žiadne ďalšie voľnopredajné lieky, ktorými by sme chceli zosilniť ich účinok, keďže môže dôjsť k nežiaducim reakciám medzi účinnými látkami v organizme človeka a môžu sa objaviť nežiaduce reakcie.
  • Dávkovanie, ktoré vám odporučí lekárnik, je schválené kompetentnými odborníkmi, a preto ho netreba v žiadnom prípade porušovať.

Nie je lekárnik ako lekárnik

Lieky bez predpisu vydáva zvyčajne stredoškolsky vzdelaná osoba, nie farmaceut. Preto jeho rady pri výbere lieku nemusia byť tie najsprávnejšie. Vždy je lepšie sa poradiť s lekárom. To je možné aj telefonicky alebo na internete, napr: klikklinik alebo rodinny lekar.sk.

Kašeľ nezastavujte

  • Častým príznakom virózy dýchacích ciest je okrem bolesti hrdla aj kašeľ, sprvu suchý, dráždivý, často bolestivý, ktorý sa po niekoľkých dňoch zmení na takzvaný produktívny kašeľ, pri ktorom sa pľúca zbavujú hlienov.
  • Od toho, aký kašeľ práve máme, závisí, aký druh liečby si môžeme v lekárni pýtať. Kvapky alebo tabletky prípadne sirup, ktoré majú účinok na zníženie dráždenia na kašeľ, nám svojím účinkom potláčajú kašľový reflex.
  • Tieto lieky by nám však v ďalšej fáze ochorenia bránili vo vykašliavaní hlienov, a preto sa musia po niekoľkých dňoch nahradiť tzv. mukosekretolytikami (rozpúšťajúcimi hlieny) alebo expektoranciami (zvyšujúcimi schopnosť vykašľať hlieny) prípadne liekmi, ktoré znižujú priľnavosť hlienov.

POZOR! Lieky, ktoré zastavujú kašeľ, sú určené len pre vážne chorých ľudí, ktorí trpia rakovinou pľúc alebo zápalom pohrudnice, ktorým môže kašeľ skutočne ublížiť. Inak je vždy lepšie sa zbaviť hlienov vykašliavaním.

Aká forma liekov je najlepšia?

Lieky môžu byť vo forme prášku na prípravu horúceho nápoja, sirupu alebo tabletiek a je len na nás, aká forma nám lepšie vyhovuje. ,,Pri dodržiavaní dávkovania, primeranej dobe liečby, ktorá je približne 3 - 5 dní nám nehrozia žiadne vážnejšie nežiaduce účinky tejto liečby, naopak, umožní nám ostať zapojenými do spoločenského či pracovného života,“ vysvetlil internista Slavomír Šuch. Ako ďalej dodáva: ,,Otázne je, či však nie je lepšie pridať aj najúčinnejší liek zo všetkých v prípade viróz dýchacích ciest, a to je niekoľko dní pokoja pod teplou perinou.“

Pred chémiou uprednostnite prírodu

Na doliečovanie ochorení dýchacích ciest a to nielen viróz sú dobré aj lieky na prírodnej báze a to najmä sirupy s obsahom výťažku z brečtanu, šalvie, skorocelu a zvýšené dávky vitamínu E. Naopak, na začiatku virózy je vhodné okrem zvýšených dávok vitamínu C užívať aj rozpustné tablety s obsahom vápnika či magnézia. Preparáty na podporu imunity - či už s obsahom hlivy ustricovej, ktorá nám ponúka imunoglukan, alebo echinacey či kaloby - má význam užívať, keď sme zdraví, ale prichádza chrípková sezóna či zhoršenie počasia, ktoré zvyšuje riziko týchto ochorení. Pri samotnom vzniku ochorenia už tieto prípravky účinok na skrátenie liečby či potlačenie prejavov ochorenia nemajú.

Kávou ich nezapíjajte

Nie každá tekutina je vhodná na zapitie. ,,Káva a bublinkové nápoje len zvyšujú riziko prípadných komplikácií s tráviacim systémom a  kardiovaskulárnymi problémami,“ varuje internista Igor Vozár.

Desatoro správneho užívania

1. Podľa inštrukcií ich buďprehltnite, cmúľajte, alebo rozhryzte.

2. Lieky nikdy neprehĺtajte poležiačky, vždy v stoji alebo v sede, inak hrozí, že sa vám prilepia na sliznicu a spomalí sa ich účinok.

3. Pred užitím sirupu alebo kvapiek fľaštičkou najskôr zatraste.

4. Antibiotiká berte načas, pre istotu si nastavte budík, pomôže aj dávkovač na lieky.

5. Užívajte len tie, ktorévám odporučil, alebo predpísal lekár.

6. Doberte vždy všetkylieky v škatuľke.

7. Skontrolujte exspiráciu, ak je liek po záruke, nikdy ho neužívajte.

8. Liek nevysadzujte,keď sa začnete cítiť lepšie.

9. Nevyberajte tabletkyzo škatuľky, môžu sa vám pomiešať, a zároveň stratíte príbalový leták, kde sú uvedené dôležité informácie.

10. Skladovanie je tieždôležité, ideálne je chladné a tmavé miesto.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo