Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.02.2015 10:34 | Správy | Domáce správy

Fico a Radičová sa konečne stretli na súde: Podali si ruky a odpustili si

Podaním rúk sa dnes na Okresnom súde v Pezinku skončil spor bývalej premiérky Ivety Radičovej a súčasného predsedu vlády Roberta Fica.

Bývalí politickí súperi uzavreli pred súdom zmier, predmetom ktorého bolo podanie si rúk a vzájomné odpustenie. Ukončiť spor zmierom navrhol premiér. Radičová ponuku po krátkom rozhovore s ním medzi štyrmi očami na chodbe súdu prijala. Radičová Fica zažalovala okrem iného za výrok na tlačovej konferencii v roku 2011. Vtedajší opozičný líder ju spojil s korupciou v prípade dostavby biatlonového areálu v Osrblí. Spor sa na prvostupňový súd vrátil po vlaňajšom rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave. Ten rozsudok okresného nariaďujúci Ficovi verejne sa ospravedlniť zrušil.

"Veľa zdravia, všetko dobré vám želám," povedal Fico Radičovej pri podaní ruky v súdnej sieni. Predtým sudkyni uviedol, že za 23 rokov aktívnej politiky nežaloval žiadneho politika za výroky. "Toto nevedie nikam, k ničomu. Budeme sa naťahovať krížom-krážom. Podajme si ruky a poďme domov," odôvodnil predseda vlády návrh na ukončenie sporu zmierom. "Toto by sa ťahalo roky," vysvetlila zase Radičová na chodbe súdu svojej dcére, ktorá ju na pojednávanie priviezla, prečo pristúpila na takýto spôsob ukončenie žaloby. "Každé sebemenšie podozrenie vo vzťahu k premiérovi vyvoláva neuveriteľné búrky v Slovenskej republike a vy viete, pán premiér, že táto téme bola aj dôvodom odvolávania v Národnej rade Slovenskej republiky. Takže tá revolúcia a búrka vznikla," uviedla pred sudkyňou expremiérka.
"Ale odhliadnuc od toho chcem skonštatovať, že i pre vás je vaša česť to najcennejšie, čo máte. A všetky moje kroky boli len krokmi na obhajobu mojej cti. Obvinenie z korupčného správania sa je veľmi vážne obvinenie, lebo je to obvinenie z trestného činu, ale prijímam váš návrh," doplnila Radičová.

Okresný súd v Pezinku v roku 2013 vyhovel sčasti žalobe Radičovej a nariadil premiérovi verejne sa ospravedlniť za výrok, ktorým Radičovú spojil s kauzou Osrblie. V tej bol zatiaľ neprávoplatne odsúdený jej poradca Martin N. "Predsedníčka vlády SR je neschopná, je klamárka a je podozrivá z korupcie," znel jeden z Ficových z výrokov, za ktorý ho Radičová v roku 2011 zažalovala. Expremiérka žalobu na Fica podala aj za výrok týkajúci sa voľby generálneho prokurátora v Národnej rade SR. V tejto časti jej prvostupňový súd nedal v roku 2013 za pravdu.

 

Krajský súd v Bratislave prvostupňový rozsudok vlani zrušil pre to, že sa Okresnému súdu v Pezinku nepodarilo doručiť osobne Ficovi do vlastných rúk ani jednu súdnu zásielku. Nemal sa tak možnosť brániť pred súdom. Fico sa na pojednávaní v tomto spore v minulosti nezúčastňoval, teraz prišiel po prvý raz. Radičová mu dnes na súde poďakovala, že si urobil čas. "Ja si to vážim. To nie je fráza," povedala.

 

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z tohtoročného Pridu v Kyjeve.
Foto
Kyjev napriek vojne žiaril farbami: Prvý Pride od začiatku invázie pritiahol stovky odvážlivcov!
Vo veľkých množstvách robia cikády škody na listoch stromov.
Hotová nočná mora: Ľudia nemajú kam stúpiť, hmyz lezie aj po nich! Najhoršia invázia za 200 rokov
Ako by si s týmto poradila polícia v iných štátoch? Túto obrovskú masu ľudí nebolo jednoduché usmerniť
Obrovská tlačenica na križovatke v Číne: Neuveriteľné, ako to polícia vyriešila! Hypnotizujúci pohľad
ilustračné foto
Risk ich stál to najcennejšie: Neďaleko Korfu objavili telo mŕtveho turistu, ďalší sú nezvestní!
Gaza čelí masívnym útokom izraelskej armády, ktoré sú odvetou za krvavý útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra.
Zlepší sa kvalita života v Pásme Gázy? Izrael svojim rozhodnutím prekvapil celý svet: OSN pozitívne reaguje!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil, že na pomoc od Západu je neskoro: Šokujúce, ktorú krajinu vyzval na účasť!
Hokejová prestupová bomba: Marcel Haščák si opäť zahrá na Slovensku!
Ilustračné foto
Štedrá pomoc od Nórska: Aha, koľko krajina prisľúbila Ukrajine!
Po Darinom boku verne stojí jej priateľ Pavel.
Kým Dara koncertovala, Nedvěd ostal v Prahe sám: Zábery, ktoré nemal nik vidieť! Aha, koho bozkal
Wau! Tak toto sa hocikedy nevidí. Aj takto to môže vyzerať, keď sa príroda hrá s oblohou
Nebudete veriť vlastným zmyslom: Obloha rozdelená na dve polovice!
Tréner Holandska Roland Koeman
Fuj, poriadne nechutné! Neuveríte, čo spravil tréner Holandska priamo pred kamerami
(ilustračné foto)
Kým svet rokoval o mieri na Ukrajine, Rusko urobilo niečo ohavné! Aha, s čím sa chvália