Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Autobus havaroval v silnej metelici, oni len o vlások unikli smrti: Prebudil nás strašný náraz!

Hrôza, krik a bolesť. Desivé prebudenie zažili cestujúci v autobuse smrti. Pri zjazde z diaľnice neďaleko Spišského Štvrtka prešiel do protismeru a narazil do kovovej zábrany.

Zahynuli dve cestujúce, Češka a Ukrajinka, ktoré sedeli na prvých sedadlách, hneď nad šoférom. Záchranári takmer tri hodiny ratovali 40 ľudí. Podľa svedkov bola v tom čase silná snehová metelica. Majiteľ autobusu vidí príčinu tragédie v neupravenej ceste, vodiči podľa neho patria k najlepším z firmy.

Väčšina cestujúcich na linke Praha - Užhorod nadránom nič netušiac spala. Na ceste pri Spišskom Štvrtku zatiaľ zúrila snehová metelica. Krátko po štvrtej autobus prešiel pri zjazde z diaľnice do protismeru a kovovej zábrany zábrany, slúžiacej na kontrolu výšky nákladných vozidiel pred mostom. Cestujúci na prebudenie do hrôzy nikdy nezabudnú. „Spal som. Autobus nadskočil a už viac neviem. Precitol som až o dve hodiny,“ spomína Pavel Vácha (71) z Prahy. Sedel vpredu. Len o vlások unikol smrti. „Ostal som prekvapený, keď som precitol. Rozhliadal som sa, hlava sa mi krútila, dostal som ranu. Predo mnou sedeli dve dámy, ktoré už bohužiaľ...“ vraví muž, ktorého so zranenou hlavou hospitalizovali v levočskej nemocnici Agel. Obe cestujúce sedeli na prvých sedadlách hneď nad šoférom. Nemali šancu prežit! Zlomenú kľúčnu kosť má Svetlana Hityková (52) z Prahy. Tú odviezli do spišskonovoveskej nemocnice Svet zdravia. „Za mnou sedela pani. Vrazila do môjho sedadla. Cítila som šialenú bolesť, tiež som si narazila nohu. Nejaký chlap tam kričal, v autobuse boli aj deti,“ spomína Ukrajinka, ktorá sa vybrala navštíviť príbuzných do vlasti. Vydýchla si až po ošetrení, opateru slovenských lekárov si pochvaľovala. Zdravotníci ošetrili spolu až 31 pacientov vrátane dvoch detí - troch ťažko, štyroch stredne ťažko a 14 ľahko zranených.

Čo mohlo zapríčiniť nehodu

Český linkový autobus podľa znalca s najväčšou pravdepodobnosťou dostal šmyk a na konci diaľnice narazil do betónovej pätky návestidla. Jeho šmyk mohla byť kombinácia niekoľkých faktorov. Neskoré zaregistrovanie konca diaľnice z dôvodu extrémne zlého počasia. Neprimeraná rýchlosť a zlý stav pneumatík. Súdny znalec na mieste konštatoval, že z troch náprav boli len na jednej pneumatiky s preukázateľne zimným dezénom.

 

Majiteľ autobusu: Bola biela tma

Podľa majiteľa Nobless Line bola v čase nehody pri Spišskom Štvrtku doslova biela tma. Na vodičov, otca so synom, nedá dopustiť. „To je katastrofa. Sú to absolútne najlepší dlhoroční zamestnanci, ktorí tú trasu jazdili tisíckrát. Poznajú každý kameň, každú dieru na tej trase, jazdíme ju 10 rokov,“ vraví Petr Cáp. Nešťastnú udalosť pripisuje zlému stavu cesty. „Nebola upravená, ten autobus nemal šancu ísť v snehu. To nie je len taký momentálny skrat.“ Podľa svedkov bolo ešte 4 hodiny na ceste 20 cm snehu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť