Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.01.2015 18:14 | Správy | Domáce správy

Pod Kotlebom sa trasie stolička, teraz sa obhajoval na mimoriadnom zasadnutí: Takto vysvetlil finančné dary!

Uviedol, že finančné dary prijíma nie v súvislosti so svojou funkciou župana, ale ako občan na kúpu bagra na „upratovanie“ svojho pozemku v nelegálnej osade

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba dnes na mimoriadnom zasadnutí krajského zastupiteľstva vysvetľoval podozrenia z porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov, na ktoré zastupiteľstvo upozornil v dvoch podnetoch poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý. Prvý sa týka finančných darov, ktoré Kotlebovi posielajú na jeho účet aj zamestnanci BBSK, za čo mu podľa Beblavého hrozí pokuta vo výške 12 mesačných platov. Druhý sa týka Kotlebovho prevádzkovania živnosti aj vo funkcii predsedu BBSK, za čo mu podľa Beblavého hrozí pokuta vo výške šiestich platov.

Kotleba v sobotu pred poslancami uviedol, že finančné dary neprijímal v súvislosti so svojou funkciou predsedu BBSK, ale v súvislosti so svojou občianskou aktivitou ako vlastníka pozemku pod časťou nelegálnej osady v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava. Konkrétne ich chce použiť na kúpu bagra, ktorým plánuje „upratať“ svoj pozemok, pričom celkové náklady odhadol na minimálne 50-tisíc eur.

K druhému podnetu povedal, že podnikateľskú činnosť nevykonával vo funkcii predsedu BBSK ani jeden deň, pretože živnosť má pozastavenú nielen od 1. júna 2014, ako vo svojom podnete uviedol Beblavý, ale mal ju pozastavenú aj od marca 2010 do 31. mája 2014. Kotlebovu emotívnu prezentáciu, v ktorej používal spojenia ako „cigánski paraziti“, „vypálenie hradu Krásna Hôrka“ či „cigánske stavby“ odmenili jeho priaznivci z radov prítomnej verejnosti viackrát ováciami a potleskom v stoji.

 

V následnej diskusii sa Kotlebu zastali nezávislí poslanci Jozef Šimko a Miroslav Suja. Podľa Šimka ide o politický cirkus, na ktorom má väčší podiel Beblavý než Kotleba a za Beblavého podaniami vidí dohodu strán Sieť a Smer-SD. Svoj príspevok ukončil tým, že Kotlebovi sám na bager poskytne 200 eur, za čo si vyslúžil búrlivý potlesk prítomných Kotlebových priaznivcov.

Poslankyňa Andrea Baníková (Smer-SD – KDH) uviedla, že od zvolenia za verejného funkcionára sa už Kotleba nemôže považovať za občianskeho aktivistu a nemôže preto ani pokračovať v zbierkach ako občiansky aktivista, pretože mu to zákon neumožňuje. „Tu sa vedie diskusia, ktorá sa snaží zaviesť úplne inam ako je podstata problému: že skutočne tie peňažné dary v čase výkonu svojej verejnej funkcie prijímal. Keby si bol založil nejaké občianske združenie, prípadne nadáciu, na ktorú by mu mohla verejnosť peňažné prostriedky poukazovať, alebo na účet Ľudovej strany Naše Slovensko, v tom prípade by to bolo čisto legálne. Ale nie na jeho osobný účet a v čase výkonu jeho verejnej funkcie,“ uviedla Baníková. Podotkla tiež, že Kotleba si môže bager prenajať, čo stojí zhruba 500 eur na deň.

Poslanci nakoniec rozhodli, že Beblavého podnety preverí poslanecká komisia na ochranu verejného záujmu a stanovisko k nim predloží na zasadnutie Zastupiteľstva BBSK. Predsedu komisie na ochranu verejného záujmu poverili, aby v mene Zastupiteľstva BBSK požiadal Kotlebu o písomné vyjadrenie ku všetkým skutočnostiam uvedeným v podnetoch, aby tiež požiadal príslušnú banku o informácie o účtoch vedených na meno Mariana Kotlebu a zaslanie výpisov z nich, a tiež požiadal odbor živnostenského podnikania okresného úradu o dátumy registrovania a zrušenia Kotlebových živnostenských oprávnení.

Župan chcel dať v diskusii slovo aj niekoľkým zástupcom z verejnosti, čo mu však väčšina poslancov znemožnila tým, že odhlasovala ukončenie diskusie. Pre médiá sa Kotleba odmietol vyjadriť s tým, že všetko povedal na zasadnutí.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Od tragédie prešlo už 10 rokov.
Na lodi zomreli STOVKY detí, kapitán zdrhol medzi prvými: Zobrali im jedinú šancu na prežitie
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?
Na ceste I/65 za obcou Kremnické Bane došlo k nehode kamióna.
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je už prejazdná
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde