Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.01.2015 14:21 | Správy | Domáce správy

Slovensko bičuje sneh: Smrteľné nehody, tisícky domácností bez elektriny, výrazné meškania vlakov, hrozia aj povodne!

Slovensko zaspyal sneh, ktorý spôsobil veľa problémov. Kolaps dopravy smrteľné nehody a teraz je na obzore ďalšia hrozba - povodne. 

Výdatné zrážky spôsobili stúpanie hladín niektorých riek v Košickom kraji. Ako informuje internetová stránka SHMÚ o stave riek k 13:00, pri Bohdanovciach v okrese Košice - okolie rieka Olšava dosahuje 3. stupeň povodňovej aktivity. Popoludní sa jej hladina pohybovala na úrovni 294 cm a má stúpajúcu tendenciu. Tretí stupeň je aj na rieke Roňava pri Michaľanoch, no hladina už začala klesať. Tieto rieky sa nachádzajú v extraviláne mimo obcí.

Aké je počasie u vás? Fotky z vášho mesta nám posielajte na tip@novycas.sk

Druhý stupeň povodňovej aktivity je na dolnom toku rieky Torysa pri Košických Olšanoch, hladina dosahovala 376 cm. Druhý stupeň je aj na rieke Bodva pri Turni nad Bodvou a hladina tu dosahuje 293 cm. Prvý stupeň povodňovej aktivity je na rieke Hornád pri Kysaku a na dolnom toku pri Ždani, pričom hladina má stúpajúcu tendenciu Prvý stupeň je aj na riečke Ida pri obci Janík, okres Košice - okolie, a jej hladina klesá.

Dobšinský kopec uzavreli

Dobšinský kopec v okrese Rožňava na ceste I/67 dnes večer opäť pre dopravu uzavreli. Dôvodom je skrížený kamión. Uzávera cesty bude do rána, informovalo TASR po 18.00 h Krajské riaditeľstvo polície v Košiciach. 

Hasiči odstraňujú popadané stromy

V súvislosti so snehovou kalamitou zasahujú dnes hasiči na východe Slovenka najmä v okolí Rožňavy. Problémom sú hlavne padajúce stromy a konáre pod ťarchou napadaného snehu, ktoré blokujú cesty.  "Kritická situácia bola na Dobšinskom kopci, ktorý bol z dôvodu viacerých popadaných stromov niekoľko hodín uzavretý aj pre osobnú dopravu. Hasiči na mieste udalosti odstraňovali spadnuté stromy, konáre a iné prekážky z cestných komunikácií," informovala TASR Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Odrezané od sveta boli aj obce Dedinky, Mlynky a Stratená, kde popadalo niekoľko desiatok stromov a elektrických stĺpov. "Pred niekoľkými minútami sa podarilo sprejazdniť horský prechod Dobšinský kopec, na viacerých úsekoch sú však stále dopravné obmedzenia," uviedla dnes pred 14.00 h Farkasová.
Podľa dispečingu Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach mali hasiči v kraji od rána do 13.00 h vyše 30 výjazdov k popadaným stromom, predovšetkým v okrese Rožňava, ale aj Spišská Nová Ves.

V súvislosti so snehovou kalamitou vyzýva Správa ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) vodičov na zvýšenú opatrnosť na všetkých cestách, ktoré prechádzajú lesnými úsekmi. Hrozí na nich padanie stromov pod ťarchou mokrého snehu. "Upozorňujeme zároveň na nebezpečenstvo prelievania vody cez vozovku v miestach s množstvom topiaceho sa snehu a na nižšie položených úsekoch ciest," uviedla technicko-prevádzková námestníčka SC KSK Zuzana Fejesová.
Popadané stromy skomplikovali dopravu na viacerých cestách v okresoch Rožňava a Spišská Nová Ves. V okrese Rožňava podľa hlásenia aj k 14.00 h bola cesta II/526 - Gočaltovo – Hrádok ťažko prejazdná, cesta II/533 Gemerská Poloma - Súľová až po križovatku s cestou II/546 bola uzavretá z dôvodu veľkého množstva popadaných stromov. Neprejazdné boli aj cesty III/067012 Rejdová či III/526019 Markuška – Hanková – Brdárka.

V okrese Spišská Nová Ves bola aj popoludní neprejazdná cesta III/5356 Mlynky - Biele Vody. Na ceste II/535 - III/5356 Mlynky v smere na Mašu boli spadnuté stromy a elektrické vedenie. Naopak, prejazdné cesty už boli II/533 Novoveská Huta - križovatka s cestou II/546 a úsek cesty II/533 Gretľa - Hnilčík od rázcestia. V okrese Trebišov robí problém topiaci sa sneh. Správa ciest upozorňuje na cestu III/552011 Kazimír – Michaľany, kde pred obcou Michaľany sú vodou naplnené priekopy, ktoré sa môžu vyliať na vozovku. Na ceste III/ 552011 Slivník – Kuzmice je na približne 25-metrovom úseku vozovky 5– až 10-centimetrová vrstva vody. Prejazd je možný s opatrnosťou len v jednom jazdnom pruhu, úsek je označený dopravnými značkami.

V súvislosti so snehovou kalamitou na východe Slovenska zasahovali od dnešného rána hasiči už vyše 50-krát. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Problémy s elektrinou

Snehová kalamita spôsobila, že tisíce domácností na východe Slovenska postihli výpadky elektrického prúdu. "Máme 35 vedení vysokého napätia, na ktorých sme zistili poruchy. K dnešnej 14.00 h je bez distribúcie elektriny 18.000 odberných miest," uviedla pre TASR hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej (VSD), a.s., Andrea Danihelová.  K postihnutým oblastiam patria regióny Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Rožňava, Dobšiná, Lubeník, sčasti aj Krompachy. Poruchy zaznamenali aj v Poprade, kde však už postupne dochádza k obnove distribúcie elektriny. Najproblematickejší je aktuálne región Spišská Nová Ves, a to miesta, ktoré sú napájané z vedení v Rudňanoch a Poráči. "V Rudňanoch máme osem polámaných stĺpov, zároveň sú stromy popadané na vedeniach, čiže obnova distribúcie elektriny dnes asi nebude možná," konštatovala 

Vlaky výrazne meškajú

Železničnú dopravu obnovili zväčša na celej sieti. Hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková TASR informovala, že vlaky jazdia na niektorých úsekoch po jednej traťovej koľaji s obmedzenou rýchlosťou. Naďalej vyzýva občanov, aby pre výrazné meškanie vlakov necestovali, ak nemusia. "V najproblematickejšom úseku Štrba - Východná – Kráľova Lehota obnovili vlakovú dopravu o 11.40 h. V úsekoch, kde ešte pretrváva hrozba padania stromov, je rýchlosť vlakov preventívne znížená na 30 km za hodinu," uviedla. Prejazdné sú podľa nej aj úseky Čadca – Krásno nad Kysucou, Bartošova Lehôtka – Banská Štiavnica, Banská Bystrica – Brezno, Kriváň- Lovinobaňa, Mlynky – Dobšinská ľadová jaskyňa a Tisovec – Hnúšťa.

Pavliková upozorňuje, že ŽSR očakávajú podľa predpovede počasia ďalšiu vlnu sneženia. Dispečeri ŽSR komunikujú s osobnými dopravcami, aby pre aktuálne udalosti preorganizovali svoju dopravu. Jana Morháčová zo Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) upozorňuje cestujúcich na dva odrieknuté diaľkové vlaky zo smeru Košice – Bratislava a opačne. "Ostatné vlaky meškajú," vysvetľuje. Náhradné autobusy sú pripravené medzi Popradom a Liptovským Mikulášom. 
Doprava je podľa nej zastavená bez náhradnej dopravy v úseku Kapušany pri Prešove – Raslavice. "Obnovená by mala byť v časti Brezno – Podbrezová a v úseku Oravský podzámok – Dlhá nad Oravou," dodala. Vlaky musela odrieknuť aj súkromná spoločnosť RegioJet. Ide o vlaky IC 402 a IC 403 bez náhrady v celom úseku. Vlak IC 400, ktorý premáva v úseku Východná - Kráľova Lehota, mešká 380 minút. Vlaky IC 404 a IC 405 budú podľa Radky Šťávovej z RegioJetu vypravené načas podľa cestovného poriadku.

Lavína zavalila lyžiara

Ako informovala HZS na svojej internetovej stránke, popoludní im prostredníctvom tiesňovej linky 18300 nahlásili pád lavíny v Lukovom kotle s tým, že strhla jedného lyžiara. Záchranárom sa zasypaného podarilo pomocou lavínového vyhľadávača lokalizovať a následne vyslobodiť.

 

Záchranári okamžite začali postihnutého resuscitovať, pričom sa im podarilo obnoviť jeho životné funkcie. Horskí záchranári požiadali o pomoc vrtuľníkovú záchrannú službu, ktorá sa aj napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam dostala až do Lukového kotla. Po neodkladnom lekárskom ošetrení bol pacient vo vážnom stave letecky transportovaný do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Chlapček, ktorého zavalil strom, zomrel

Stalo sa to, čo nikto nechcel! Malý Matúško († 7) skončil v piatok v nemocnici s vážnym stavom po tom, čo ho privalil spadnutý strom. Na následky zomrel.

"Napriek enormnému úsiliu lekárov chlapček zraneniam podľahol," porvrdila pre čas.sk hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice na Kramároch Dana Kamenická.

Nešťastná nehoda sa stala v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves v piatok, keď sa Matúško hral na dvore so svojimi kamarátmi. Okoloidúci okamžite privolali záchranku a chlapčeka sa snažili spod spadnutého stromu vyslobodiť. Strom neudržal ťažký sneh a silný vietor.

Nešťastná nehoda sa stala v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves v piatok, keď sa Matúško hral na dvore so svojimi kamarátmi. Okoloidúci okamžite privolali záchranku a chlapčeka sa snažili spod spadnutého stromu vyslobodiť. Strom neudržal ťažký sneh a silný vietor.

Pri nehode autobusu zomreli dve ženy

Obeťami dopravnej nehody autobusu, ktorý v skorých ranných hodinách havaroval na D1 pri obci Spišský Štvrtok, sú aj dve ženy, Češka a Ukrajinka. Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák na tlačovej konferencii v popradskej nemocnici dnes informáciu o troch mŕtvych označil za mylnú. „Na mieste záchranári skonštatovali smrť dvoch cestujúcich,“ dodal.

Cesta z Dobšinej do stratenej je už prejazdná

Hasičom a cestárom sa podarilo sprejazdniť cestu v úseku Dobšiná - Stratená. Ako informovala technicko-prevádzková námestníčka Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zuzana Fejesová, od 12:00 je cesta prejazdná pre osobnú dopravu. Nákladnú dopravu v ucedenom úseku reguluje polícia.

Fejesová uviedla, že naďalej platia uzávierky a obmedzenia v okrese Rožňava, a to na cestách Gočaltovo - Hrádok, Gemerská Polom - Súľová, Henckovce - Roštár, Rejdová, Markuška - Hanková - Brdárka.

V okrese Spišská Nová Ves nie sú prejazdné cesty Novoveská Huta - križovatka s cestou II/546, cesta cez Grajnár, Gretľa - Hnilčík, Mlynky - Biele Vody, Mlynky smer Maša.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene