Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.01.2015 10:30 | Správy | Zahraničné správy

Merkelová jednoznačne vylúčila ďalšie znižovanie gréckeho dlhu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vylúčila ďalšie zníženie gréckeho dlhu, ako si praje nová grécka ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa.

Uviedol to dnes na svojom serveri nemecký denník Hamburger Abendblatt. Podľa spravodajstva BBC eurokomisár pre finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici povedal, že bude urobené všetko pre to, aby sa zabránilo odchodu Grécka z eurozóny, ale že Grécko musí plniť doterajšie záväzky.

"Súkromní veritelia dobrovoľne odstúpili, banky sa vzdali miliárd na pôžičkách Grécku," zdôvodnila Merkelová svoj názor. "Nevidím žiadne oddĺženie pre Grécko," dodala kancelárka.

Začiatkom roku 2012 zmazalo Grécko po dohode s veriteľmi zhruba 100 miliárd eur tým, že im cenné papiere nahradilo inými, ale menej ziskovými. Ale krajina, ktorá je od roku 2010 závislá na medzinárodnej finančnej pomoci, je stále ešte zaťažená dlhmi dosahujúcim asi 175 percent hrubého domáceho produktu.

 

"Európa bude aj naďalej prejavovať solidaritu s Gréckom, rovnako ako aj s inými krajinami, ktoré sú osobitne postihnuté krízou, ak tieto krajiny vykonávajú reformy a úsporné opatrenia," upozornila ďalej Merkelová.

Na otázku, čo si myslí o prvých oznámeniach Tsiprasovy vlády, že zvýšia minimálnej mzdy a vykoná spätný nábor prepustených štátnych zamestnancov, Merkelová odpovedala, že "Nemecko a ostatní európski partneri čakajú, s akým programom k nim nová grécka vláda príde".

Tsipras, ktorý plánuje návštevu Taliansku v utorok a Francúzska v stredu, sa usiluje o nové rokovania, ktoré by viedli k revízii obrovského dlhu krajiny. Opakovane zdôrazňuje, že súčasná dlhová záťaž je pre Grécko neúnosná. Nový grécky premiér sa v súčasnej dobe nechystá na cestu do Nemecka.

Tiež grécky minister financií Janis Varufakis sa chystá začiatkom budúceho týždňa do Londýna, Paríža a Ríma, aby získal podporu pre nové zámery gréckej vlády.

Špekuluje sa o tom, že ak sa Grécko s veriteľmi nedohodne, bude sa musieť vzdať jednotnej európskej meny. Moscovici v relácii BBC Hardtalk povedal, že Grécko do eurozóny patrí a že euro závisí na tom, aby k žiadnemu takzvanému Grexitu, teda jej opusteniu Gréckom, nedošlo.

Dodal ale tiež, že Európa síce musí rešpektovať výsledok gréckych volieb, ktorý vyniesol k moci ľavicovú stranu SYRIZA, ale záväzky prijaté predchádzajúcou vládou musia tiež byť naďalej zohľadňovať.

Tsipras a Varufakis v piatok pomerne tvrdo oznámili šéfovi Euroskupiny Jeroen Dijsselbloemovi, že odmietajú predĺženie medzinárodného záchranného programu, ktorý vyprší 28. februára. Atény tiež nebudú už ani prijímať predstaviteľa trojky veriteľov, teda Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, ktorí každé tri mesiace jazdí do zeme overovať reformné a úsporné kroky v rámci medzinárodného záchranného plánu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov