Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2015 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Pred rokmi by ste ho ani nespoznali: Dnes je hviezdou seriálu Horná Dolná!

Ďuro Brmbalík je momentálne najväčší televízny plejboj. Jeho šarmu neodolá žiadna kočka v Hornej Dolnej.

Talentovaný herec Dano Heriban však okrem markizáckeho seriálu hviezdi aj v Slovenskom národnom divadle vo Švantnerovej hre Nevesta hôľ. V Trnave má trvalé bydlisko, ale v Martine svoje city a knihy...

Doteraz sa o hercovi a hudobníkovi Danovi Heribanovi v médiách veľa nepopísalo, a to napriek jeho talentu. No len čo vtrhol na televízne obrazovky komediálny seriál Horná Dolná, prehliadnuť sa nedal. „Je to tak. Stále mi zvoní telefón a všetci chcú rozhovor,“ priznáva herec. V úlohe dedinského frajera Ďura Brmbalíka je totiž neprehliadnuteľný.

„Priezvisko som Ďurovi dal ja podľa pána, s ktorým som sa stretol asi pred desiatimi rokmi v jednej krčme po horskej túre. Zapáčilo sa mi a dúfam, že sa za to na mňa nehnevá,“ usmieva sa Heriban, ktorý hrá v se­riáli futbalového trénera. „Nehrám ho však preto, že by som bol ideálny športovec, hoci do lopty si občas spolu so synkom kopneme.“

 

Pri kávičke

Na úlohu Ďura je Heriban ako stvorený. Hrá ho bravúrne a  tvorcovia seriálu zrejme vedeli, na koho stavili. A prečo ponuku prijal, keď­že nie je nadšencom rýchlo kvasených seriálov? „Už dávno tu chýbal takýto formát. Scenár, ľudia zo štábu i herci, ktorí v ňom hrajú, ma zaujali. Keď som si prečítal dve, tri časti, zistil som, že aj keď sa dá na scenári a jazyku ešte čo-to vylepšiť, situácie sú postavené dobre a vtipne,“ tvrdí herec. „Aj preto Brmbalík rozpráva nárečím, ktoré je blízke kraju, kde sa seriál nakrúca, a myslím si, že to projektu prospieva,“ vysvetľuje Heriban.

„Nakrúcanie bolo veľmi príjemné a obyvatelia Novej Lehoty veľmi družní. Obrazne povedané, dobre sa vám sedí pri kávičke pod platanom na dedine a čakáte, kedy pôjdete nakrúcať. Žiadny stres ako v ateliéroch...“ Herec tvrdí, že ak je človek v živote trpezlivý a počká si na príležitosť, tak sa jej aj dočká a o to viac si ju váži.

Ako v kamióne

Neoddeliteľnou súčasťou Brmbalíka je červená škodovka rapidka. Tak ako v seriáli, problémy s ňou boli aj pri nakrúcaní.

„S tým autom by som v reálnom živote nedokázal prežiť ani sekundu. Moje auto je totiž súčasťou môjho života, volám ho polgarsónka. Ročne najazdím až 60-tisíc kilometrov,“ tvrdí. „V aute žijem. Zistil som, že v ňom strávim až jeden mesiac v roku.“ A od toho, ako je Dano pracovne vyťažený a unavený, závisí aj jeho dobrá nálada v súkromí. „S energiou a tým, ako som vyspaný, rastie aj môj zmysel pre humor,“ vraví Heriban, ktorý sedem a pol roka hráva v martinskom divadle. „Žijem v Martine osem rokov a je naozaj mojím srdcovým domovom. Najradšej by som ho presunul bližšie k Bratislave, pretože mi tam vyhovujú ľudia, divadlo, prostredie i príroda,“ vyznáva sa herec.

Nedávno Heriban prijal angažmán v Národnom divadle, kde najnovšie skúša hru Františka Švantnera v réžii Romana Poláka Nevesta hôľ. „Hrám v nej hlavnú postavu, horára Libora. Je to úžasné predstavenie, ktoré sa oplatí vidieť, obrovská, krásna téma a pre mňa veľká výzva. Je radosť dostať takúto príležitosť, pretože taká neprichádza každý deň,“ hovorí o hre, ktorá má premiéru práve v týchto dňoch. 

Hudba

Heriban sa prezentuje aj inak ako herec. „Skladám scénickú hudbu do divadelných predstavení a ako člen inscenačného tímu som pochodil mnohé divadlá na Slovensku.“ Už ako malé dieťa si stále pospevoval, a tak jeho rodičia rozhodli, že by bolo dobré, keby hral na akordeón. Ten na konzervatóriu aj vyštudoval. „Dedko bol organista a pradedko trubkár. Takže niekde sa to v génoch podedilo,“ spomína herec, ktorý má dve mladšie sestry, ale ani jedna z nich sa umeleckým smerom nevybrala.

Venuje sa však aj vlastnej tvorbe, ktorú často prirovnávajú k Jarovi Filipovi a Dežovi Ursinymu. Doteraz vydal dva autorské albumy, a to Leporelo (2007) a Na jeden dych (2012). „Chystám sa vydať aj tretí album, ale on ešte o tom nevie,“ hovorí s úsmevom. V úmysle má vydať aj CD pre deti, na ktorom momentálne pracuje. Verí, že poteší nielen jeho syna, ale aj ostatné deti.

Keďže nie je len hercom, ale aj hudobníkom, natíska sa otázka, prečo úvodnú pieseň k seriálu Horná Dolná nezložil práve on. „Nemal som na to čas, čo ma veľmi mrzí. Ono sa to všetko akosi prirýchlo zrealizovalo. No dúfam, že ešte bude príležitosť pre seriál niečo vytvoriť.“

Šťastie

O svojom súkromí Heriban zaryto mlčí a prezrádza iba toľko, že v Martine má syna. „Keď mám čas, tak sa venujem tomu, čo mám rád, a predovšetkým Theuškovi (5). Chodievame do prírody, a keď je zlé počasie, štartujeme doma autíčka na autodráhe alebo vyberáme knižky.“ A či zdedil Theo niečo po otcovi a svojich predkoch? „Je veľmi vnímavý a čistý. Určite má v duši veľa zo mňa, ale zatiaľ som u neho neobjavil nejaký úžasný hudobný alebo herecký talent. Skôr ho zaujímajú iné veci, a to je dobré. Sám si vyberie, čo v živote chce,“ dodáva.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!