Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2015 11:55 | Správy | Domáce správy

Konateľa B.M.G. Invest a Horizontu Slovakia chytili po 13 rokoch: Najhľadanejší Slovák si na úteku žil ako kráľ

Rekordér. Inak sa nedá povedať o Františkovi Matikovi (50), odsúdenom v kauze vytunelovaných nebankoviek Horizont a B.M.G.

Polícii totiž unikal takmer 13 rokov! Za podvod s nebankovými inštitúciami, kde o svoje úspory prišlo neuveriteľných 170-tisíc ľudí, si zatiaľ neodsedel ani deň z 11,5-ročného trestu. Teraz sa však všetko zmení. Matika zadržali v stredu v noci v srbskom Novom Sade. Policajti to nemali jednoduché. Snažil sa ujsť a podľa nášho zdroja mu v tom pomáhala aj manželka. V čase našej uzávierky však už sedel v Srbsku vo vydávacej väzbe a mal by si prísť po trest späť na Slovensko! 

 

Súd v roku 2007 uzavrel časť prípadu tunelovania nebankoviek B.M.G. Investu a Horizontu Slovakia. Odsúdil dvoch konateľov - Vladimíra Fruniho a Františka Matika a riaditeľa Mariána Šebeščáka. Fruni a Matik dostali 11,5 roka za mrežami, Šebeščák 7 rokov.

K tomu sudca pridal trest prepadnutia majetku pre všetkých. Suma, o ktorú vinou nebankoviek prišli tisícky ľudí, ktorým sľubovali obrovské výnosy, sa vyšplhala na neskutočných 500 miliónov eur. Kým Fruniho a Šebeščáka hneď po obvinení v roku 2002 zadržala polícia a skončili vo vyšetrovacej väzbe, Matikovi sa podarilo utiecť z vily v chorvátskom Drveniku. Odvtedy sa pred zákonom schovával.

Veľká razia

Trvalo takmer 13 rokov, kým Matika dostali. Podarilo sa to srbským policajtom, ktorí spolupracovali s našimi mužmi zákona z cieľového pátrania prezídia. Zadržali ho v stredu v noci v srbskom Novom Sade. Nebolo to jednoduché. „Najprv sa policajtov snažil presvedčiť, že nie je Matik, a ukazoval falošné doklady na meno Branipek Fero,“ tvrdí zdroj Nového Času. Neskôr sa snažil utiecť cez okno. Podarilo sa mu dokonca nastúpiť do auta, no tam ho už policajti spacifikovali. Pri pokuse o útek mu podľa nášho zdroja výdatne pomáhala manželka. Zatvárala dvere a bránu, aby sa k Matikovi nemohli dostať. Bolo to však márne, a tak odsúdený skončil vo väzbe, odkiaľ ho v najbližšom čase pošlú na Slovensko.

Ako kráľ

Vyučený elektrikár Matik, kedysi pravá ruka Fruniho, si na Slovensku nežil zle. Mal množstvo pozemkov, danieliu farmu aj luxusné vily. Zdá sa, že sa mu darilo dobre aj na úteku. Oficiálne založil firmu na export, neoficiálne si vybudoval sieť vplyvných ľudí v Srbsku, Bosne a Chorvátsku. Možno aj preto sa v súvislosti s ním hovorí o praní peňazí a kontaktoch s ruským a so srbským podsvetím. V Novom Sade mal dva apartmány, jeden z nich je napísaný na manželku. „Nevídali sme ho tu často, správal sa veľmi sebavedomo a bolo vidieť, že má peniaze,“ tvrdia jeho susedia v Srbsku.

Aj keď mal majetok Matika u nás prepadnúť štátu, dialo sa okolo neho množstvo zvláštnych vecí a stále nie je jasné, čo komu presne patrí. Vo vile vo Varhaňovciach, kde pred svojím zmiznutím býval so ženou a 4 deťmi, bola vo štvrtok zamknutá brána. Matik sa zdržiaval aj v chate nad dedinou. Z tej je dnes len rozpadnutá ruina. Rodinný dom v Bretejovciach v okrese Prešov je schátraný. Pri mene Matik miestni len mávli rukou a nechceli sa k ničomu vyjadrovať.

Podvedení klienti neveria v spravodlivosť 

Štefan Šípoš, zakladateľ Združenia poškodených občanov, reagoval na zadržanie odsúdeného:

- Pána Matika odsúdia a potom časom prepustia. Je to všetko politická záležitosť a hra. Občania prišli o desaťtisícové úspory z toho dôvodu, že včas nezasiahol štát napriek tomu, že mal k dispozícii niekoľko dôkazov o blížiacom sa krachu spoločností. Musíme sa zmobilizovať a nemôžeme sa spoliehať na politikov. Je to dosť smutné, že žijeme v takomto štáte.

Majetky na Slovensku 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky