Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.01.2015 10:55 | Správy | Domáce správy

Arcibiskup Róbert Bezák: Bez peňazí?! Posielajú ho na úrad práce!

Nechce sa skrývať a túži normálne žiť! Emeritný arcibiskup Róbert Bezák je od Vianoc stále na Slovensku. Do Talianska sa nevráti.

Bezák je sklamaný z prístupu cirkevných inštitúcií a bez stabilného príjmu. Konferencie biskupov Slovenska (KBS) mu síce po odvolaní ponúkla materiálne zabezpečenie, no on ho odmietol. Je teda celkom možné, že skončí na úrade práce.

Verí, že sa všetko zmení a bude môcť konečne žiť tak, ako si zaslúži. Emeritný arcibiskup Róbert Bezák je na Slovensku od začiatku decembra, aby spoločne so svojou rodinou strávil vianočné sviatky. „Prišiel dosť strhaný a vyčerpaný. Taký dokopaný životom. Možno je trošku hrdý, ale každý by mal mať svoju hrdosť,“ hovorí kňaz, ktorý je s Bezákom neustále v kontakte.

 

Stane sa mníchom?

Arcibiskup si počas sviatkov doma oddýchol a načerpal novú silu. „Už sa nechce vrátiť do talianskeho kláštora. Už nechce byť ďaleko od rodiny, blízkych a ľudí, ktorí ho majú radi. Chce zostať na Slovensku a dokonca premýšľa, že by zostal ako redemptorista v Bratislave alebo v Starých Horách či v Podolínci. Všetko je zatiaľ otvorené. Kompetentní reholí musia prejaviť záujem o Róberta a potom tam môže pôsobiť. Rád by však slúžil aj sväté omše, veď ich nemá zakázané,“ prezrádza farár. Emeritný arcibiskup bude biskupom do konca svojho života. Vysluhovať sviatosti má zakázané len na území Trnavskej diecézy, čo znamená, že ak by miestni biskupi iných diecéz súhlasili, Bezák by slúžiť omše mohol.

Žil z milodarov

Emeritný arcibiskup je momentálne bez stáleho príjmu. „Jemu štát platí zdravotné i sociálne poistenie, ale keďže neslúži omše, plat nedostáva. Mal by sa prihlásiť na úrad práce, aby mal z čoho žiť,“ myslí si trnavský dekan Marcel Kubinec, ktorého po odvolaní Bezáka z funkcie arcibiskupa preložili na dedinskú faru v Šoporni. „To predsa nie je žiadna hanba, veď keď to štát ponúka, prečo to nevyužiť,“ dodáva Kubinec.

No teológ Jozef Pavlovič si myslí, že by to Bezákovi aj tak nepomohlo. „On by darmo išiel na úrad, ak by nevyhovoval z určitých dôvodov. Určitých ľudí môžu diskriminovať, je to v súlade dohôd medzi cirkvou a štátom. Z tohto hľadiska je absurdné, aby Bezák išiel na úrad práce. Najskôr musí mať vyčistenú dohodu, aspoň ústnu, s cirkevnou vrchnosťou, ktorá tam má jurisdikciu a právo rozhodovať. Obyčajný učitelík môže mať problém, hoci voľné miesta sú,“ hovorí Pavlovič.

Róbert Bezák žil doteraz z rôznych milodarov, no tie sa vyčerpávajú. Konferencia biskupov Slovenska Bezákovi už pred časom ponúkla istú formu materiálneho zabezpečenia. „Táto ponuka nebola prijatá, ale ani odvolaná. Konkrétnu podobu tejto ponuky vzhľadom na to, že je to otázka personálneho charakteru, nezverejňujeme,“ vyjadril sa hovorca biskupov Martin Kramara. Ako sa nakoniec emeritný arcibiskup rozhodne, je otázne. Momentálne sa zdržiava u svojej sestry v Bratislave.

Toto zabezpečenie mu núkala KBS

- plat max. 862 eur

- platenie všetkého poistenia vrátane zdravotného či sociálneho

- bývanie

- poskytnutie služobného auta

Na čo má ako biskup nárok?

„Podľa kódexu cirkevného práva by mu mala cirkev prejavovať osobitnú lásku a mal by dostávať plat. Tie platy dáva kňazom štát a musí tam byť pracovná zmluva. Má to však dve stránky, jedna je občianskoprávna, ale druhá je vnútrocirkevná. Keď je niekto biskupom, nemôže ním prestať byť. Ak je v situácii, že má cirkevný trest, alebo je suspendovaný, mal by mať príjem, aby mal z čoho vyžiť. Alebo ho dajú do nejakého kláštora, ktorý sa oňho postará. Čo sa asi v prípade Bezáka stalo,“ hovorí teológ Jozef Pavlovič.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú