Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2015 17:00 | Šport | Hokej

Svetová legenda odhalila šokujúce pozadie ruského hokeja: Za všetkým je KGB!

Legenda svetového formátu odhalila šokujúce pozadie sovietskeho hokeja pod vedením Viktora Tichonova.

Záhada je konečne odhalená! Veľký zázrak na ľade, ktorý sa odohral na ZOH 1980 v Lake Placid, vlastne nebol vôbec zázrak. Určite všetci dobre viete, že reč je o piatku 22. Februára 1980, kedy hviezdami nabitý tím zo Sovietskeho zväzu podľahol vo finále amatérskemu univerzitnému výberu z USA pod vedením trénera Herba Brooksa. O prekvapivom triumfe Spojených štátov bol dokonca natočený film z hollywoodskej produkcie s názvom „Miracle“, teda Zázrak.

Po viac než dvadsiatich rokoch vniesli svetlo do celého prípadu samotní aktéri. Ruská filmová produkcia sa totiž rozhodla natočiť vlastný dokumentárny seriál s názvom „Červená Armáda“, ktorý odhalil pravý dôvod šokujúcej prehry ruskej mašiny, ktorú reprezentovali hráči ako útočníci Sergej Makarov, Vladimir Krutov, obrancovia Vjačeslav Fetisov, Alexej Kasatonov či legenda medzi brankármi Vladislav Tretiak.

Fetisov vidí príčinu neúspechu v hlavnom trénerovi a agentovi KGB Viktorovi Tichonovi, ktorý zomrel v novembri 2014 vo veku 84 rokov. Tichonov badal vo finálovom zápase obrovskú príležitosť presadiť moc komunistického systému, rovnako ako chcel stoj čo stoj presadiť svoju vlastnú genialitu.

 

Tichonov sa rozhodol po prvej tretine za stavu 2:2 odvolať, v tom čase, najlepšieho brankára sveta Vladislava Tretiaka (ktorý hral profesionálny hokej za tím CSKA Moskva) a nahradil ho gólmanom Dynama Moskva Vladimirom Miškinom. Fetisov obviňuje Tichonova z toho, že v zápase dal až príliš veľa priestoru a času hráčom z Dynama.

„Tri góly zo štyroch sme inkasovali v čase, kedy sa na ľade nachádzala obranná dvojica Dynama Moskva,“ prezrádza v dokumente Fetisov. „Celé to mala pod palcom KGB. Dynamo je totiž KGB. Tri zo štyroch... Počas mojich striedaní sme nepustili ani jeden! Miškin bol taktiež hráč Dynama. Tichonov sa snažil umlčať Červenú Armádu z CSKA. Keby sme to zlato v Lake Placid nakoniec vyhrali, garantujem vám, že by žiadna skur*** Ruská päťka neexistovala. Dynamo by dominovalo. Všetko by sa točilo okolo neho,“ nechal sa počuť Fetisov, ktorý samozrejme pod pojmom „Ruská päťka“ myslí legendárnu zostavu z CSKA Larionov, Krutov, Makarov, Fetisov, Kasatonov.

„Prehra vo finále mi pomohla dostať sa tam, kde som teraz,“ dodáva Fetisov. „Tichonov po zápase mlčal ako posraný zajac,“ pokračuje legenda. „Nemal však inú možnosť, iba ďalej pracovať s nami... A my sme následne ovládli svet.“

Zatiaľ čo Američania sa z fenomenálneho úspechu tešia ešte dnes, Tichonov sa rozhodol svojich zverencov za prehru poriadne vytrestať. Zriadil provizórny tréningový kemp, ďaleko od rodín hokejistov, v ktorom športovci na sebe makali takmer celý deň. Tréner so žraločím pohľadom pri tom dovolil hráčom stráviť iba 36 dní do roka s ich príbuznými.

Napriek tvrdej drezúre dokázali Sovieti v rokoch 1978-1990 s prehľadom ovládnuť osem z nasledujúcich desiatich svetových turnajov. V 1988 získali dokonca šiestu zlatú medailu na ZOH. Hráči však čoraz viac túžili po slobode, ktorá im bola upieraná. V roku 1989 bol dokonca Fetisov kvôli jeho „rebélii“ dočasne vylúčený z národného tímu. V spomínanom dokumente sa nachádzajú neuveriteľné zábery vyhosteného kapitána, ako trénuje na vidieku, ďaleko od civilizácie.

V čase, keď sa veľkej ruskej pätici podarilo presadiť právo na pôsobenie v NHL, bolo však už tak trochu neskoro. Hráči mali totiž v 1989 svoje najlepšie roky už za sebou. Larionov a Fetisov síce získali dva krát po sebe Stanley Cup s tímom Detroit Red Wings, Kurtov však vydržal v NHL iba jednu sezónu, ktorú odkorčuľoval za Vancouver. „Rok aj pol, ktorý som strávil bojovaním s opresívnym systémom mi reálne zobral desať rokov môjho života. Musel som sa biť za to, aby som mohol opustiť Sovietsky zväz,“ priznáva Fetisov. „Bol som vyčerpaný. Fyzicky i mentálne...“

Spomína aj Gretzky

V dokumente sa taktiež divákom na krátky moment predstaví aj legenda medzi legendami Wayne Gretzky, ktorý má so sovietskou špionážnou službou KGB taktiež skúsenosti. V roku 1987 sa v tom čase 26-ročný Gretzky rozhodol v rodičovskom dome v kanadskom Brantforde (provincia Ontário) usporiadať menšiu párty.

Sovietsky hokejový tím sa práve vtedy nachádzal v Ontáriu, pretože sa tam konal exhibičný zápas pred začiatkom svetovej série s názvom Kanadský pohár. Pozvaní na párty boli samozrejme hráči z už spomínanej hokejovej päťky. Malo to však jeden háčik. Hviezdy hokejového neba museli byť sprevádzané agentmi KGB, rovnako ako na párty nemohol chýbať ani autokratický tréner Tichonov.

Slovo dalo slovo a tak sa stalo, že v lete 1987 sa na dvore skromného trojizbového domu opravára Waltera Gretzkyho hostila hokejová smotánka. Sovieti doniesli kaviár, rodina Gretzkých podávala steaky. Kanadský hokejový čarodejník Wayne mal však čosi za lubom. Zatiaľ čo jeho otec rozptyľoval pozornosť agentov KGB na čele s Tichonovom, mladý Wayne zobral ruských hráčov do suterénu rodinného domu, kde ich ponúkol poriadne vychladeným pivom. Keby toto videl Tichonov...

Gretzky pritom nariadil jednému zo svojich kamarátov, aby za žiadnych okolností do suterénu nikto nevstúpil. „Nepusti sem žiadneho agenta. Dávaj pozor na schody a nedovoľ nikomu sem prísť. Ak na teba vytiahnu zbraň, zavolaj ma,“ zneli príkazy rodinnému priateľovi.

Hokejisti medzi sebou debatovali pri pive takmer hodinu a pol. Vymieňali si spolu historky, zdieľali túžby a sny... Bariérou nebola ani jazyková priepasť, Larionov a Fetisov totiž ovládali angličtinu plynule, a tak predkladali. Veľmi ľahko našli spoločnú reč. Gretzkého starý otec dokonca emigroval z Bieloruska do Kanady. Keby sa tak nestalo, Wayne by hral zrejme po ich boku. „Poriadne nám to všetkým rozšírilo obzory. Aj mne, aj im,“ povedal Gretzky. „Vypočul som si všeličo o ich životoch a o tom, čím všetkým si museli prejsť.“

„Práve pre toto je šport tak krásny, viete?“ zaspomínal aj Fetisov. „Jeden z najlepších hráčov histórie pozve do svojho domu úhlavných nepriateľov. To jednoducho musíte rešpektovať do konca života.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?