Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2015 13:31 | Správy | Krimi | Domáce krimi

V kauze brutálnej vraždy podnikateľa Kubašiaka († 39) padol rozsudok: Osem rokov basy!

Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici vo štvrtok uznal za vinného z objednávky lúpežného útoku na Jána Kubašiaka a jeho vydierania horehronského podnikateľa Igora Š. 

Senát v novom pojednávaní obžalovanému uložil trest osem rokov odňatia slobody a peňažný trest 35-tisíc eur. Igor Š. tvrdí, že je nevinný a proti rozsudku sa odvolal. Podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky zavraždili 14. novembra 2006. Ako objednávateľa žaloval prokurátor jeho bývalého spoločníka Igora Š. Zároveň mu kládol za vinu i vydieranie manželov Kubašiakovcov. V prvom procese súd uznal vinu iba z vydierania, objednávka vraždy sa nepreukázala. Na odvolanie prokurátora krajský súd vrátil vec na doplnenie dokazovania. Prvostupňový súd predvolal opätovne aj odsúdeného expolicajta Róberta Petluša. Ten oproti prvému procesu zmenil výpoveď a vyhlásil, že objednávateľom útoku na Kubašiaka bol Igor Š. Podľa Petluša však nešlo o objednávku vraždy, ale lúpežné prepadnutie so snahou získať dokumenty zo spoločného podnikania.

V nadväznosti na tento dôkaz prokurátor v záverečnej reči zmenil kvalifikáciu počínania Igora Š. a senát to akceptoval. V neprospech Igora Š. svedčil Petluš a rad nepriamych dôkazov. Medzi nimi i vysoký počet telefonických hovorov medzi Petlušom a sprostredkovateľom Miroslavom R. Petluš tvrdí, že Igor Š. mu potvrdil, že zaplatí dva milióny, lebo „tie dokumenty mu za to stoja“. Miroslav R. mal tiež monitorovať Kubašiaka i jeho manželku a Petlušovi ukázať ich dom i sídla firiem.

Obžalovaný podnikateľ vyhlásil, že žiadne dokumenty od Kubašiakovcov nepotreboval, pretože všetko bolo v sídle spoločných firiem. Obhajoba označila výpoveď expolicajta Petluša za účelovú, ktorá mu má pomôcť k nižšiemu trestu pri prípadnej obnove konania.

 

Prvostupňový súd sa prípadom Igora Š. ako objednávateľa vraždy už raz zaoberal a oslobodil ho. Uznal ho za vinného z pokusu trestného činu vydierania manželov Kubašiakovcov, za čo mu uložil 6,5 roka nepodmienečne a peňažný trest 33-tisíc eur. Krajský súd na základe odvolaní prokurátora i obžalovaného v septembri 2011 rozsudok zrušil a prípad vrátil na doplnenie dokazovania. Nový proces sa mal začať vo februári 2012. Prvostupňový súd však nemohol pojednávať, pretože právny zástupca vdovy Roman Kašuba podal na Ústavný súd SR sťažnosť pre porušenie práva jeho klientky na zákonného sudcu v súvislosti s odvolacím konaním na krajskom súde. Ústavný súd návrhu nevyhovel a senát okresného súdu mohol pojednávať.

Senát vypočul expolicajta Róberta Petluša, ktorý je odsúdený za vraždu Jána Kubašiaka, a Miroslava R. Vzhľadom na rozpory v ich výpovediach sa uskutočnila aj konfrontácia, ale všetky Petlušove tvrdenia Miroslav R. odmietol. Nevyjadril sa ani ku skutočnosti, že medzi ním a Petlušom bola v októbri a novembri 2006 intenzívna telefonická komunikácia.

Rozsudok nie je právoplatný, pretože Igor Š. sa odvolal hneď po vyhlásení rozsudku a prokurátor i s poškodenou vdovou po Kubašiakovi sa vyjadria v zákonnej lehote. Vdovu súd s jej nárokmi na náhradu škody odkázal na občianske súdne konanie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu