Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2015 18:15 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Kauza sýkorovci: Prvý svedok vypovedal proti vlastným

Dokončením výsluchu svedka Juraja Bílika pokračovalo v stredu na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta L., zvaného Kýbel. 

Bílik pôsobil v skupine od roku 1996 a rozhodol sa vypovedať proti vlastným. V súčasnosti si odpykáva osemročný trest za podiel na príprave vraždy svojho kolegu zo „sýkoriek“ Martina Hrabárika, zvaného Rezeň. Obžalovaní ho označili za nedôveryhodného.

Bílik opísal, ako to bolo s prípravou vraždy Romana Deáka, ktorú si „za dobré peniaze“ objednal obžalovaný podnikateľ Marek T. Akciu na pokyn bossa Kýbla, ktorého volali aj Malý či Gestapák, mal na starosti dnes už nebohý Peter Havasi, zvaný Havel. Strelcami v tomto prípade boli Jozef R. a Jurij F. Za to im údajne dal obžalovaný Marek T. na dva razy peniaze, pričom v jednej taške boli asi štyri milióny korún a v druhej asi desať miliónov. Bílik priznal, že peniaze nikto neprerátaval a on dostal milión. Bílik pri otázkach obhajcov a obžalovaných vystupoval dosť suverénne a na niektoré otázky obhajcov reagoval slovami, že „už som to povedal prokurátorovi“. Obhajcovi obžalovaného podnikateľa Mareka T. dokonca povedal, že „načo sa pýtate, pán doktor, veď ma poznáte, chodili ste tam“ a spomenul reštauráciu, ktorú vtedy prevádzkovali sýkorovci Ivan C. a František B. Na niektoré otázky uviedol, že sa už nepamätá alebo že sú predmetom vyšetrovania a nesúvisia s prejednávanou vecou. Vysvetlil, že zo skupiny mal strach iba ten, ktorý nič nečakal a ráno o tretej mal telefón a on nevedel, či sa vráti. Svedčiť proti bývalý kolegom začal údajne preto, lebo sa na neho vykašľali.

Prokurátor žaloval sedem mužov, ale na pojednávaní sú prítomní iba štyria. Okrem Martina K. je to Ivan C., podnikateľ Marek T., obvinený z objednávky vraždy Romana Deáka a na doživotie odsúdený Alojz Kromka. Údajný boss Ladislav L. a jeho kamarát Martin B., známy pod prezývkou Rus, sú na úteku a koná sa voči nim ako ujdeným. Jozef R., prezývaný Potkan, ktorého previezli do Banskej Bystrice z väzby v Maďarsku, požiadal o konanie v neprítomnosti. Prokurátor mu kladie za vinu podiel na vraždách bratov Diničovcov, Romana Deáka a Dalera Hlavačku. Potkan však tvrdenia obžaloby odmietol ešte v prípravnom konaní.

 

Pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pokračuje vo štvrtok 29. januára výsluchom druhého svedka. Ide o ďalšieho bývalého príslušníka gangu sýkorovcov.

 

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá