Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2015 05:00 | Správy | Politika

Politici reagujú na odvážne plány Grékov: Slovensko za to draho zaplatí!

Gréci sú pripravení bojovať! Nová superrýchlo zostavená vláda pod vedením radikálneho marxistu Alexisa Tsiprasa je nachystaná plniť sľuby o stopke splatiť grécky dlh.

Ten predstavuje neuveriteľných 320 miliárd eur. Ekonómovia varujú, že ak Gréci neustúpia, nakoniec ho z vlastných peňaženiek zaplatíme my všetci. Ako by nás ochránili slovenskí politici? Alexis Tsipras vyhral voľby najmä vďaka sľubom o konci šetrenia a zlepšenia života Grékov. Extrémne zadlžená krajina tak po novom len tak ľahko nebude chcieť splácať svoje záväzky voči Európe. „Nestretol som sa s finančníkom, ktorý by vám povedal, že Grécko ten dlh celý splatí. To nie je možné spraviť,“ povedal nový grécky premiér.

 

Európski lídri sa obávajú ďalšieho oslabenia eura, čo by spôsobilo nedôveru na medzinárodných trhoch, ale aj rast cien. Trochu optimizmu dodávajú slová nového gréckeho ministra financií Janisa Varufakisa. „Ako budúci minister vás môžem uistiť, že v rámci euroskupiny nepodporím riešenie, ktoré je dobré pre gréckeho daňového poplatníka, ale zlé pre írskeho, slovenského či talianskeho,“ povedal 53-ročný ekonóm. Všetko však závisí od ďalších rokovaní.

Gréci desia európu, čoho sa obávate vy?

Richard Sulík, (europoslanec)

Tsipras Grékom sľúbil nesplniteľné. Želám mu šťastnú ruku pri ďalších rozhodovaniach, ale pri ,chuťovkách, ako napríklad minimálna mzda 750 €, príplatok k dôchodkom nižším ako 700 € nebude mať veľa možností. To isté euro používajú vysoko produktívne krajiny ako Nemecko či Holandsko a zároveň zadlžené Grécko. Po víťazstve Tsiprasa, ktorý nahlas hovorí, že Grécko dlh nesplatí, je odpustenie dlhu oveľa pravdepodobnejšie. Platiť bude aj Slovensko, a draho.

Ivan Mikloš, (exminister financií)

Európa by mala odmietnuť požiadavky na skresanie gréckeho dlhu. Nanajvýš by sa mohlo uvažovať o reštrukturalizácii dlhu v zmysle rozloženia splátok. Zásadný postoj EÚ je dôležitý najmä z dôvodu precedensu, inak dôjde k explózii populizmu a rozloženiu celej eurozóny. Zároveň však bude potrebné pripraviť procedúry pre vystúpenie, resp. vylúčenie krajiny z eurozóny. Voliči a politici sa totiž môžu rozhodnúť nedodržiavať pravidlá (ako sa stalo v Grécku), ale mali by si byť vedomí, že to bude znamenať odchod z eurozóny.

Iveta Radičová, (expremiérka)

Riešenia musia nájsť oporu od občanov. Mnohé však nie sú populárne, čo vytvára priestor „víťazstvám“ ideológii, ktoré sú veľmi nebezpečné. Sú možné 4 scenáre - potácania sa (populistických riešení), rozpadu EÚ (jedna z krajín vyhlási krach), vytvorí sa EÚ jadro (menšia fiškálna skupina, dvojrýchlostná EÚ), naplnenie integrácie EÚ (vytvoria sa podmienky na rast zamestnanosti). Myslím si, že pokiaľ neprebehnú rozhovory s Gréckom, tak každý zo scenárov je možný. Zo svojich peňaženiek však platíme vlastný deficit.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí