Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2015 12:45 | Šport | Hokej

Vůjtek berie na Slovakia Cup aj Lašáka: Prečo dal prednosť veteránovi?

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek zaradil do konečnej nominácie na turnaj Slovakia Cup v Banskej Bystrici aj skúseného brankára Jána Lašáka (35) z Liberca.

Vo výbere nahradil pôvodne nominovaného Branislava Konráda z Dukly Trenčín.
Vůjtek berie do Banskej Bystrice aj trojicu medailistov z bronzového tímu na juniorských MS v Kanade. Premiérovo si národný dres A-tímu oblečú Christián Jaroš a Peter Cehlárik, Martin Réway má dosiaľ za sebou dvanásť štartov. V širšej nominácii figuroval aj ďalší hráč z bronzovej "dvadsiatky" Pavol Skalický, útočník švédskeho Örebra sa nakoniec predstaví v drese Olympijského tímu na turnaji Euro Ice Hockey Challenge vo Viedni. Na Slovakia Cup pôjde namiesto neho spomínaný Cehlárik.

"Myslím si, že na Slovakia Cupe sa predstaví pomerne silný tím. Vybrali sme to najlepšie, čo máme k dispozícii. V prípade, že by sa nám niekto ospravedlnil, nahradíme ho hráčom z olympijského výberu. Ťažko hodnotiť kvalitu tohto výberu, mysleli sme si, že do Švajčiarska na turnaj Arosa Challenge berieme silný tím a dopadlo to zle," povedal Vůjtek na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

V hráčskom menoslove sú po prvý raz v sezóne aj opory bratislavského Slovana v KHL Michal Sersen, Tomáš Starosta a Ladislav Nagy. Naopak zranenie vyradilo kapitána belasých Milana Bartoviča. Defenzíva tímu vsadí na skúsenosti Dominika Graňáka zo švajčiarskeho Fribourgu.

Reprezentačný tréner sa bude musieť na Slovakia Cupe zaobísť bez dvojice obrancov Petra Podhradského a Milana Jurčinu. KHL totiž nepreruší súťaž a ich kluby majú v danom termíne príliš nahustený program. "KHL nemá reprezentačnú prestávku a Jurčinovo Dinamo Riga a Podhradského Lada Togliatti hrajú počas Slovakia Cupu tri zápasy. Urobili by sme im veľký problém v kluboch, ak by sme si ich žiadali, tak sme sa radšej dohodli, že na túto reprezentačnú akciu nepôjdu," vysvetlil Vůjtek. Komplikované budú aj príchody niektorých nominovaných hráčov. "Hráči Slovana priletia až v stredu ráno a pripoja sa k nám až na rozkorčuľovanie pred prvým zápasom na Slovakia Cupe. Rovnako to platí o Jarošovi a Cehlárikovi, ktorí hrajú s Luleou Ligu majstrov," dodal tréner. Ten určil aj dvojicu náhradníkov, ktorými sú center Tomáš Marcinko z Pardubíc a obranca Peter Mikuš z Hradca Králové.

Na domácom turnaji, ktorý bude posledným pred záverečnou fázou prípravy na májové majstrovstvá sveta v Česku, sa v bránke predstavia Július Hudáček a Ján Lašák. Ten sa vracia do reprezentácie po troch rokoch. "Jano chytá v Liberci veľmi dobre, dosahuje s tímom veľmi dobré výsledky. Nemôžeme sa zbavovať takých kvalitných skúsených brankárov. Chceme ho teraz vyskúšať a uvidíme, či bude záujem i o záverečnú prípravu pred šampionátom. Je možné, že nebudeme môcť na MS počítať s Jaroslavom Halákom, keďže chytá za jeden z najlepších klubov v NHL. Zranený je aj Ján Laco a nevieme, ako bude na tom zdravotne o pár mesiacov. Musíme mať preto k dispozícii nejakého skúseného brankára," povedal Vůjtek na adresu Lašáka. Ďalej prezradil, že plánuje sa ísť v piatok pozrieť na Michala Handzuša hrajúceho momentálne za Banskú Bystricu, a pozhovárať sa s ním na reprezentačnú tému. "Neuvažovali sme o jeho nominácii na Slovakia Cup, keďže sezónu odštartoval iba nedávno. Miša poznáme, on sám sa musí cítiť dobre, aby mohol ísť na majstrovstvá sveta."

Ďalšou novinkou je, že do realizačného tímu reprezentácie pribudli tréner brankárov Peter Jaroš a mentálny tréner Peter Bielik. "Jaroš má skúsenosti z pôsobenia v Diname Minsk a v národnom tíme Nórska. Dva roky sme nemali v reprezentácii trénera brankárov a myslíme si, že je to potrebné a že odvedie veľa dobrej práce," povedal Vůjtek a na adresu mentálneho kouča dodal: "Bielik už niekoľko rokov pracuje pri mládežníckych tímoch. V dnešnej dobe, keď sú už také vyrovnané zápasy a rozhoduje každá maličkosť, môže hráčom po mentálnej stránke pomôcť. Mentálni tréneri sú schopní vliezť hráčom pod kožu bez toho, že by o tom samotní hráči vedeli."

Slováci sa na Slovakia Cupe stretnú 5. februára s Nemeckom a o dva dni neskôr so Švajčiarskom.

Nominácia:

brankári - Július Hudáček (Örebrö, Švéd., 11 zápasov), Ján Lašák (HC Liberec, 83 zápasov)

obrancovia - Marek Ďaloga (Sparta Praha, ČR, 38/1 gól), Dominik Graňák (Fribourg Gotteron, Švaj., 134/6), Adam Jánošík (HC Košice, 4/0), Christián Jaroš (Lulea HF, Švéd., 0/0), Juraj Mikuš (Sparta Praha, ČR, 16/2), Michal Sersen (Slovan Bratislava, 71/6), Tomáš Starosta (Slovan Bratislava, 137/5), René Vydarený (HK Hradec Králové, ČR, 105/5)

útočníci - Peter Cehlárik (Lulea HF, Švéd., 0/0), Lukáš Cingel (Sparta Praha, ČR, 5/0), Marcel Haščák (Amur Chabarovsk, KHL), 50/3), Patrik Lušňák (Junosť Minsk, Biel., 21/3), Libor Hudáček (Slovan Bratislava, 37/6), Michel Miklík (Amur Chabarovsk, KHL, 70/15), Ladislav Nagy (Slovan Bratislava, 80/28), Martin Réway (Sparta Praha, ČR, 12/0), Tomáš Surový (Slovan Bratislava, 105/18), Ján Sýkora (HC Plzeň, ČR, 16/1), Radoslav Tybor (ČSOB Pojišťovna Pardubice, ČR, 29/3), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna, Fín., 14/4), Vladimír Dravecký (Oceláři Třinec, ČR, 22/4)

Program Slovakia Cupu

štvrtok 5. februára: Slovensko – Nemecko 17.00 h
piatok 6. februára: Švajčiarsko – Nemecko 17.00 h
sobota 7. februára: Slovensko – Švajčiarsko 17.00 h


Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?