Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.02.2015 08:57 | Správy | Zahraničné správy

20 pikošiek z Hornej Dolnej: Zima, smrad, operácia a pažravá koza!

Hornú Dolnú dnes pozná celé Slovensko. Markizácky komediálny seriál má u divákov obrovský úspech.

Zábava však nebola len pred kamerami, ale aj v zákulisí. Čo sa odohrávalo v obci Nová Lehota, kde sa seriál nakrúcal?

1. Udivení policajti

Keď dedinou Nová Lehota prechádzali skutoční obecní policajti, zostali v nemom úžase, keď na nádvorí zbadali sochu ka­kaovníka. Tá však vôbec nepripomína sladký koláč, ale hovienko. „Toto tu nebolo, toto tu majú nové!“ skonštatovali podľa miestnych chlapov policajti.

2. Nenažratá koza

Štefan Kožka hrá veterinára Jána, ktorý v dedine supluje aj lekára. „Raz sme nakrúcali s Majom Majeským tri obrazy v šope, kde boli zvieratá. Na pľac nenosíme celý scenár, ale si z neho vytrhneme strany, ktoré práve ideme hrať,“ opisuje nakrúcanie. „Spoločne sme si prechádzali pred nakrúcaním scény a mňa odvolali, aby som sa išiel prezliecť do kostýmu. Keď som sa vrátil, hľadám svoje strany textu a nikde nič. Nakoniec som zistil, že koza, ktorá tam bola uviazaná, si ich požičala. Neviem, či to chcela hrať za mňa, ale zožrala ich. Z troch strán zostala iba jedna,“ smeje sa Kožka.

 

3. Jazero pri Pezinku

Jazero, v ktorom starosta poznal každého kapra, by ste v Novej Lehote hľadali márne. Tam totiž žiadne nie je. Scény sa nakrúcali na Grinavských rybníkoch neďaleko Pezinka pri Bratislave.

4. Pocta kakaovníku

Hitom v Hornej Dolnej sú koláčiky s názvom kakaovník. Keď mu starosta s asistentkou na nádvorí odkrývali honosný pamätník, ponúkali koláčiky na ochutnanie aj komparzistom. Jeden z nich v domnení, že ide o skutočný koláč, doň zahryzol. Na jeho prekvapenie sa jesť nedal. „Zrejme bol zo sadry,“ prezradili s úsmevom miestni chlapi.

5. V Adamo­vom rúchu

Keď sa Peter Sklár objavil v záhradnej vani s holým zadkom, úplne nahý nebol. Predné partie tela si počas celého nakrúcania scénky starostlivo strážil, takže ani jeho kolegovia zo štábu nič z jeho pýchy nevideli. „Toto si chcem ustrážiť. Bol som ako rybárova dcéra, aj nahý, aj oblečený,“ hovorí so smiechom.

6. Spitý na traktore

V scéne, kdeLandl, teda večne spitý Bystro, jazdí na traktore po dedine a pritom spí, to nebolo najjednoduchšie. „Skutočne som mal pri tejto scéne trochu obavy, pretože to bolo dosť riskantné. Keďže kameru nasmerovali na mňa, musel som mať oči naozaj zatvorené, lebo inak by to bolo vidieť,“ opisuje situáciuLandl. „Nasmeroval som traktor správnym smerom a pevne schmatol volant, dúfajúc, že sa nezrazím s kamerou. Išiel som síce len tridsať, štyridsať metrov, čo nebolo až tak veľa, ale mal som z toho naozaj strach. Bolo to dosť napínavé.“ Nakoniec však všetko dobre dopadlo.

7. Dedina bez kostola

Nájsť dedinu vhodnú na nakrúcanie nebolo až také jednoduché. Nemala byť ďaleko od Bratislavy a mala spĺňať isté parametre. „Pre kameru je dôležité, aby v pozadí niečo hralo, aby to nevyzeralo ako stena,“ zdôrazňuje režisér seriálu Tomáš Jančo. „Hľadali sme miesto, kde je výhľad, kde v strede dediny vidíte domy aj kopce,“ vysvetľuje. „Novú Lehotu v okrese Nové Mesto nad Váhom objavil Paľo Andraško, náš hlavný architekt.“ Dedina sa všetkým páčila, malo to však jeden háčik. „Najskôr sme ju ihneď vylúčili, pretože tam majú dva kostoly a my sme hľadali dedinu bez kostola. Neskôr sme sa tam však vrátili aj spolu s kameramanom a zistili sme, že vyhnúť sa kostolom nebude vôbec problém,“ dodáva režisér Jančo.

8. Navždy vo vani

Peter Sklár ako starosta Karol Frlajz sa jedného dňa ocitol vo vani v netradičnej polohe. Išli ho v nej zabetónovať. „Použili na to skutočne betón s pieskom, so štrkom, s cementom, jednoducho všetko, ako má byť,“ vraví Sklár. Malo to však jednu fintu, aby herca z vane potom aj dostali, betón hádzali na platňu, ktorou Sklára prikryli.

9. Smradľavý kapor

Niekoľko scén si zahral aj kapor Cyril. Keď ho veterinár pitval akože po zásahu elektrickým prúdom, nebolo to príjemné. „Ten kapor už poriadne smrdel. Mal to totiž dlhšie za sebou,“ smeje sa Kožka.

10. Hnusné koláče

„Keď sme pri jednej scénke, myslím, že to bola úplne posledná, sedeli na tráve a mali sme jesť kakaovníky. Neviem, kto ich piekol a z čoho ich spravil, ale boli také hnusné, že hneď po ostrej sme ich všetci vypľúvali,“ smeje sa Marta Sládečková, ktorá si v Hornej Dolnej zahrala učiteľku Zdenu.

11. Nakrúcanie v bolestiach

To, čo divák na obrazovke neuvidí, je aj to, že Landl posledné tri filmovacie dni hral v bolestiach. „Mal som akútny zápal slepého čreva. Posledný deň nakrúcania, a to bolo 7. októbra, som večer došiel domov a manželka, ktorá je zdravotnou sestrou, usúdila, že to netreba podceniť, keďže som bol v tvári žltohnedý a mal som ukrutné bolesti,“ opisuje. „Nakoniec ma presvedčila a išiel som do nemocnice. Ešte v ten večer o pol jedenástej ma operovali. Doktor mi povedal, že som neprišiel o päť minút dvanásť, ale o minútu dvanásť. Veľa nechýbalo a mohlo črevo prasknúť,“ vysvetľuje Landl.

12. Turek ako vyšitý

Roman Pomajbo si zahral Turka, kamionistu, ktorý prišiel do Hornej Dolnej, a po celý čas neprehovoril po slovensky ani slovo. Všetko iba v turečtine. „Všetci si mysleli, že to odohrám akože po turecky - hatla-matla... Ja som sa to však naučil od slova do slova. Trvalo mi to týždeň a za deň to bolo nakrútené,“ hovorí s úsmevom.

13. Skok cez kravu

Marek Majeský vo svojom prezlečení za farára stváral nevídané kúsky. Okrem šprintu po uliciach musel zdolávať aj prekážky. „Musel som preskočiť cez kravu a spraviť salto ponad fúrik. Kravu som preskočil aj ja, ale salto robil za mňa mladý gymnasta,“ priznáva.

14. Ako vtáky v tŕní

Kňazské rúcho Majeskému pristalo. A keďže ako farár nakrúcal scény s miestnymi ženami, stal sa ich idolom. „Vraveli mi, že som pekný farárko i to, že som ako Richard Chamberlain v seriáli Vtáky v tŕní.“

15. Reálne mená

V seriáli sa objavujú aj reálne mená obyvateľov obce Novej Lehoty. „V scenári sme nemali napísané mená štamgastov, ale keďže sme si miestnych ľudí obľúbili, tak sme si zistili ich mená, a tak sme ich aj oslovovali,“ vysvetľuje Polnišová.

16. Lackov výprask

Peter Brajerčík ako seriálový Lacko pri nakrúcaní vyfasoval aj bitku. Naložili mu miestne tetušky. „Bolo to v scénke, keď sa celá dedina rozhádala, či bude futbal, alebo pohreb. Ženičky mali na mňa zaútočiť palicami a poriadne ma zbiť. Veľmi sa však toho báli a jedna z nich ma dokonca palicou iba hladkala,“ smeje sa.

17. Rapidka zlyhala

Rapidka je v seriáli unikátom. Vozil sa síce na nej Dano Heriban, no vyskúšať si ju chcel aj Peter Brajerčík. „Viezol som sa na nej s Danom a mali sme ísť na nakrúcanie. Ja som však odbočil úplne iným smerom, ako som mal, a dostali sme sa na kopec. Tam rapidka zdochla,“ opisuje Brajerčík. „Takže sme museli s Danom vystúpiť a tlačiť ju do kopca asi sto metrov. Našťastie išli dvaja dedinčania, a tí nám pomohli. Na kopci sme ju otočili a dole z kopca už naskočila. Aj som mal obavy, čo bude, ak ju na pľac nedostaneme, pretože zabrzdenie nakrúcania by nikoho netešilo.“

18. Ľadové medvede

Radosť z kúpania v jazere, akú predviedol Dano Heriban (futbalový tréner Ďuro) a Petra Polnišová (starostova asistentka Erika), bola čistou pretvárkou! „Hrali sme sa, že je leto, pritom voda a aj vzduch mali iba 13 stupňov Celzia. Polhodinu sme sa v nej čľapkali a hrali sa, že nám je príjemne,“ hovorí s úsmevom herec. Podobne v jazere mrzol aj nahý Matej Landl, ktorý sa natrel krémom s prímesou čili, aby ho hriala.

19. Hop do hnoja

Matej Landl mal pri jednej zo scén spadnúť na dvore do ozajstného hnoja. Ako dedinský opilec Bystro chmatol krčmárku Terezku za prsia, tá do neho strčila a už letel. Lenže na skutočný hnoj si Landl netrúfol. „Poprosil som ľudí zo štábu, aby mi na hnojisko dali slamu, lebo aj keď som mal oblečený kostým, nechcel som byť zababraný od hnoja,“ priznáva herec.

20. Bola aj fialová

Hoci Petre Polnišovej ponúkali pri nakrúcaní kaskadérku, odmietla ju. „Všetky pády a preskakovanie som si odskákala a odpadala sama,“ hovorí so smiechom Peťa. „My sme tam pobehovali v šatočkách a v štekloch a štáb v páperových bundách. Taká bola zima. Po nakrúcaní sme boli so Zuzkou Šebovou až fialové od zimy,“ spomína Peťa.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť