Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Od oslobodenia tábora smrti prešlo 70 rokov, poslední pamätníci spomínajú: Ako sme prežili Osvienčim

Poslední pamätníci hrôzy Osvienčimu ešte žijú. Prežili neopísateľné strasti koncentračného tábora i pokusy doktora Mangeleho. 

V Auschwitz-Birkenau našlo smrť okolo 19-tisíc slovenských Židov, niektoré údaje hovoria, že ich bolo aj viac. Iba zopár väzňov malo šťastie, útrapy prežili a ich spomienky sú dodnes výstrahou pred hrozbou nacizmu.

Helena Weinwurmová (90): Som osvienčimské dieťa, stále žijem

Helena Weinwurmová (90) dožíva v spokojnosti a s vyrovnaním v domove dôchodcov. Napriek veku nikdy nezabudne na osudnú jar v roku 1942, keď ju deportovali do tábora smrti. „Ja hovorím, že som osvienčimské dieťa, pretože stále žijem,“ usmieva sa sympatická starenka. Napriek problémom s chrbticou je stále aktívna. Pomáha študentom pri diplomových prácach. „Často mi príde na myseľ všetko to hrôzostrašné, čo som v Osvienčime prežila. Veľakrát si kladiem otázku, ako je možné, že som tú hrôzu ako človek prežila,“ spomína Helena. Napriek ťažkým spomienkam je plná sily i rozumu. „Som šťastná, že i v tom veku dokážem vnímať, rozumieť a pomáhať študentom, ktorí ku mne chodia,“ dodala Helena Weinwurmová (90).

Gizela Lipovská (93) zažila pokusy Mengeleho

Nezlomnú Gizelu Lipovskú rod. Weissberger (93), odvliekli nacisti do Osvienčimu ako 22-ročnú. „Keď sme dorazili, z vlaku sme vystúpili na rampu, kde nás hneď selektovali. Ak esesák zbadal mladú, povedal doprava. Tí, ktorých odsúdili do plynu, išli doľava...“ spomínala. Pamätala si, ako dostávala pomyje a ako krutí dozorcovia väzenkyne vyzliekali donaha a nechali stáť na mraze. Bola obeťou zverských Mengeleho pokusov, nikdy nemohla mať deti. Zažila tiež pochod smrti. No dokázala sa vrátiť do rodnej viesky, kde sa vydala. Zdravie jej však už dobre neslúži, jeseň života trávi v sninskom domove sociálnych služieb Gabriela. „Konajte len dobro, zlý skutok sa vždy obráti. Buďte k sebe spravodliví, lebo spravodlivosti nik neujde,“ odkázala starenka v jednom z posledných rozhovorov pre Nový Čas.

Desivé zábery z oslobodenia

 

Pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračné- ho tábora Auschwitz-Birkenau v poľskom Osvienčime sprístupnili v Múzeu SNP v Banskej Bystrici unikátne fotografi e, ktoré vznikli tesne po oslobodení tábora. „Sú to autentické fotografi e,“ uviedol riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. „Tento tábor je pre nás pamätný aj tým, že 25. marca 1942 tam z Popradu smeroval prvý židovský transport dievčat vo veku 16 až 24 rokov, ktoré boli pri jeho začiatku a stavali ho,“ vysvetlil Mičev a dodal, že veľmi triezve odhady hovoria, že v plynových komorách zahynulo 1,1 až 1,2 milióna Židov. Na norimberskom procese však sám veliteľ tábora hovoril až o 2,5 milióne zavraždených Židov a o 500-tisíc ľu- ďoch, ktorí zomreli od hladu a vyčerpania.

Tábor smrti Auschwitz-Birkenau

Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol najväčší nemecký vyhladzovací tábor v dobe nacizmu. Bol zriadený roku 1941 v dedine Brezinka neďaleko poľského mestečka Osvienčim. Bolo sem deportovaných asi 1,3 milióna ľudí. Asi 900-tisíc ľudí hneď po príjazde poslali do plynových komôr alebo zastrelili, zvyšných 200-tisíc zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania a lekárskych pokusov. Auschwitz sa stal symbolom holokaustu, genocídy asi 6 miliónov európskych Židov a ďalších obetí - Rómov, ruských a poľských nútených robotníkov, homosexuálov a ďalších „nepriateľov národného socializmu“.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!
Viac ako 400 kraslíc si môžu pozrieť návštevníci 23. ročníka výstavy Kraslice v Slovenskom národnom múzeu.
FotoVáš Tip
Výstava, ktorá spestruje jar už 23 rokov: V múzeu uvidíte 400 zdobených vajíčok nielen zo Slovenska!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Za symbol jari a symbol jari platíme o 88 % viac ako minulý rok
Veľkonočný KVÍZ: Poznáte odpovede na všetky sviatočné otázky? Otestujte sa!
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času
Originálne tvarovaná karoséria s dvojfarebným lakom priťahuje pozornosť.
Foto
Mazda MX-30 R-EV: Haniť či chváliť? Takto v skutočnosti funguje!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!