Keďže po strýkovi zdedila jeho dobrý vkus na alkohol, je hlavnou degustátorkou hnedého moku v liehovare. Zaujímavé je, že Lynn na Slovensko prišla z mestečka Lynchburg, kde je podávanie alkoholu zakázané. Ani to však potomkom Jacka Daniela nezabránilo whisky vyrábať.
Samotný zakladateľ značky Jack Daniel vlastné deti nemal. „Bol príliš zaneprázdnený, nemal čas na romantiku. Nikdy sa neoženil a nemal ani deti,“ povedala prapraneter Lynn (50). Jack pochádzal z 13 detí, no rodičov stratil ešte ako malý chlapec. „Páleniu whisky sa priučil u evanjelického farára, ktorý sa ho ujal,“ uviedla Lynn. Prvý liehovar na území USA viedol až 40 rokov, do roku 1911. Nevedel uhádnuť kód svojho trezoru a od hnevu doň kopol nohou. Zlomil si prst a dostal otravu krvi. „Umieral asi dva mesiace, bola to dlhá smrť,“ prezradila prapraneter Lynn, ktorej prababka bola Jackova sestra.
Podnik však zanechal svojim dvom synovcom. Jeden z nich, Lom Motlow, prekonal s liehovarom aj ťažké časy prohibície. „Firmu najprv presťahoval do Alabamy, a keď prišla prohibícia aj tam, odišiel do ďalšieho štátu. Nakoniec bola výroba alkoholu zakázaná v celých Spojených štátoch,“ rozpráva Lynn. V tom čase Jackov synovec farmárčil a za zrušenie prohibície bojoval priamo vo vláde. Tajomstvo chute tejto whisky, ktorá sa rovnakým spôsobom vyrába už 149 rokov, tkvie v lynchburskej vode. Tá je veľmi mäkká a nenahraditeľná. „Slováci sú naozaj milí a čo je najlepšie, milujú whisky,“ pochvaľuje si Lynn, ktorá sa na Slovensko vrátila už druhýkrát. Bratislava sa jej veľmi páči a najviac sa sem tešila na naše jedlo.
400 ľudí vyrába whisky pre celý svet
Liehovar sa nachádza v mestečku Lynchburg (Tenessee, USA). V dedinke žije iba 600 obyvateľov, z toho až 400 pracuje pre Jack Daniel´s. Prvý piatok v mesiaci dostávajú zamestnanci jednu fľašku whisky a volajú to dobrý piatok. Podávanie alkoholu je paradoxne v meste zakázané. Zakúpiť sa dajú iba pamätné fľaše priamo v liehovare, ktorý ročne navštívi 250 000 turistov.
Recept na whisky jacka daniela
- 80 % kukurica
- 12 % slad
- 8 % raž
- demineralizovaná voda s Lynchburgu
Po destilácii sa zmes filtruje cez špeciálnu trojmetrovú zmes uhlíkov z javorového dreva, ktoré podpália alkoholom Jack Daniels. Whisky potom 4 - 6 rokov zreje v dubových sudoch, z ktorých naberá chuť aj farbu.