Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2015 17:19 | Správy | Domáce správy

Lekári opäť riešia služby na pohotovosti: Príde na skrátenie prevádzkových hodín?

Ambulantní lekári opäť otvárajú tému skrátenia prevádzky ambulantných pohotovostí do 22.00 h. Záchranári to odmietajú.

Podľa nich by sa tak predišlo viacerým problémom, napríklad viac ako 32-hodinovej práci ošetrujúceho bez nároku na odpočinok alebo ohrozeniu bezpečnosti pacientov zo strany lekára, ktorý do dennej ambulancie nastúpi unavený z nočnej služby na pohotovosti. Lekári volajú aj po zamyslení sa nad efektivitou pohotovostí v neskorých nočných hodinách.

"Lekár po odpracovaní 8,5 hodiny vo svojej ambulancii musí pod ťarchou pokuty okamžite nastúpiť na pohotovosť, kde po odslúžení 15,5 hodiny nastúpi vo svojej ambulancii a odpracuje ďalších 8,5 hodiny. Nemá žiaden nárok na odpočinok," dlhodobo poukazuje prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Ladislav Pásztor. Postavenie slovenských lekárov je podľa neho ponižujúce a nemá obdobu vo vyspelej Európe.

Názor, že Lekárska služba prvej pomoci (LSPP) v nepretržitom čase nemá opodstatnenie, zastáva aj Slovenská lekárska komora (SLK), ktorá ambulantných lekárov združuje tiež. Okrem už spomenutých dôvodov argumentuje aj tým, že lekárne sú po 22.00 h nedostupné a pacient sa k liekom dostane až ráno. "A teda ochorenia, ktoré počkajú s liečbou, počkajú obvykle aj s vyšetrením," píšu zástupcovia komory v Projekte organizácie LSPP, ktorý SLK schválila minulý rok v septembri. SLK navrhuje, aby chorých mimo prevádzkových hodín LSPP zvážali záchranky na urgentné príjmy do nemocníc, čo by zvýšilo efektivitu osádok Rýchlej lekárskej pomoci (RLP), Rýchlej zdravotníckej pomoci (RZP) či Ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS).

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) však upozorňuje, že by sa tak predĺžili dojazdy sanitiek k urgentným prípadom. "Ak by posádky ZZS mali suplovať lekárske pohotovosti a chodiť k ľuďom so zvýšenou teplotou, tak priemerný čas dojazdu záchranky, ktorý je dnes 11,5 minúty, k pacientovi by sa predĺžil, čo by mohlo mať pre ľudí v ohrození života fatálne následky," povedal hovorca OS ZZS Boris Chmel.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vníma prezentovaný návrh SLK ako nevhodný. "Poslaním urgentnej medicíny nie je suplovanie LSPP, lebo ide o lekársku disciplínu, ktorá sa orientuje na akútne a život ohrozujúce stavy. Ide o dve rozdielne oblasti," reagovala pre TASR hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová. Podľa nej bude ministerstvo v téme LSPP pokračovať aj v tomto roku, výsledný model by mal byť konsenzom v prospech pacienta.

Skrátené fungovanie LSPP úplne odmietajú malé a stredné nemocnice združené v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS). Argumentáciu, že záchranky by vozili pacientov do nemocníc, označili za neodbornú.

Ambulantná pohotovosť, teda LSPP je pokračovaním tzv. lekára prvého kontaktu po skončení jeho ordinačných hodín. Podľa zákona má stanovené prevádzkové hodiny do 07.00 h, pričom nejde o zabezpečovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Ak ošetrujúci do tejto služby nenastúpi, hrozí mu niekoľkotisícová pokuta.

Pásztor poukazuje aj na malú efektivitu využitia ambulantných pohotovostí v nočných hodinách, čo v minulosti ukázala aj ministerská analýza. Väčšina pacientov podľa neho prichádza na pohotovosť s menšími či niekoľkotýždňovými ťažkosťami, ktoré môže lekár ošetriť aj ráno.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!