Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2015 06:36 | Správy | Zahraničné správy

V Grécku vyhrala Syriza, jej šéf ohlasuje rýchle konanie! Európski lídri sú v strachu

Ľavicová strana Syriza chce po víťazstve vo voľbách v Grécku čo najrýchlejšie vytvoriť novú vládu. 

Už v pondelok dopoludnia sa jej predseda Alexis Tsipras stretne so šéfom strany Nezávislí Gréci Panosom Kammenosom na koaličných rozhovoroch. V Aténach sa očakáva, že prezident Karolos Papulias ešte v pondelok predbežne poverí Tsiprasa vytvorením vlády, na ktoré bude mať tri dni. Ak by Tsipras neuspel, mandát by dostala druhá najsilnejšia parlamentná strana, konzervatívna Nová demokracia (ND) doterajšieho premiéra Antonisa Samarasa, píše agentúra DPA.

Syrize po sčítaní vyše 99 percent hlasov chýbajú k absolútnej väčšine 151 z 300 kresiel v parlamente len dva poslanecké mandáty. Strana preto hľadá koaličného partnera. Okrem pravicových Nezávislých Grékov, ktorí presadzujú okamžité ukončenie úspornej politiky, naznačila ochotu viesť rokovania o koalícii nová centristická strana To Potami (Rieka). Analytici však nevylučujú vytvorenie menšinového kabinetu pod vedením Tsiprasa.

Koniec úsporných opatrení

Šéf Syrizy Tsipras občanom Grécka v predvolebnej kampani prisľúbil zníženie dlhov a ukončenie úsporných opatrení. Počas volebnej noci signalizoval partnerom v EÚ pripravenosť na rozhovory o "spravodlivom a uskutočniteľnom riešení".

 

Na základe výsledkov sčítania 99,77 percenta hlasov viedla Syriza so ziskom 36,34 percenta, čím by získala 149 z 300 kresiel v parlamente. Grécky volebný zákon pripisuje najsilnejšej strane dodatočných 50 parlamentných kresiel, zvyšných 250 poslaneckých mandátov je rozdelených pomerným systémom. Dosiaľ vládnuci konzervatívci a socialisti musia do opozície. Nová demokracia získala podľa priebežných výsledkov 27,81 percenta hlasov a tým 76 poslancov. Doterajší koaličný partner ND, Panhelénske socialistické hnutie (PASOK), sa výrazne prepadlo na 4,68 percenta a obsadilo by tak 13 kresiel.

Cameron sa bojí neistoty

Britský premiér David Cameron v nedeľu varoval, že výsledky volieb v Grécku zvýšia ekonomickú neistotu v Európe. Podľa jeho slov tiež znamenajú, že Británia sa musí držať jeho plánu pre svoje hospodárstvo. "Grécke voľby zvýšia ekonomickú neistotu v celej Európe. Preto sa Spojené kráľovstvo musí držať nášho plánu, zaisťujúceho bezpečnosť doma," uviedol Cameron na svojom oficiálnom konte na Twitteri.

Francúzsky prezident Francois Hollande gratuloval lídrovi gréckej ľavicovej strany Syriza Alexisovi Tsiprasovi k víťazstvu v nedeľňajších predčasných voľbách a prisľúbil mu spoluprácu na podporu rastu a stability v eurozóne. Hollande podľa vyhlásenia svojej kancelárie vyjadril "želanie uskutočňovať úzku spoluprácu medzi našimi dvoma krajinami v záujme rastu a stability v eurozóne v duchu pokroku, solidárnosti a zodpovednosti, ktoré sú v centre našich spoločných európskych hodnôt".

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!