Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2015 16:46 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Megaproces so sýkorovcami: Súd dokončil výsluch obžalovaného Trajtera

Obžalovaný podnikateľ Marek Trajtera chcel na Seychelách kúpiť nehnuteľnosť a podnikať, preto sa usiloval získať tamojšie občianstvo. 

Výsluchom obžalovaných pokračovalo vo štvrtok na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa, zvaného Kýbel. Súd dokončil výsluch podnikateľa Mareka Trajtera, ktorého prokurátor žaluje ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Zároveň sa začal výsluch obžalovaného Martina Kováča.

Podnikateľ, ktorého v súvislosti s touto vecou deportovali zo Seychel, označil obžalobu za neopodstatnenú. Podľa neho bol so zavraždeným Deákom kamarát a istý čas mali spoločné podnikateľské aktivity. Jeho smrť si neobjednal a neexistuje žiaden objektívny dôkaz, že mal z nej majetkový prospech, ako tvrdí obžaloba. Vysvetlil, že na Seychelách chcel kúpiť nehnuteľnosť a podnikať, na čo potreboval tamojšie občianstvo. So zavraždeným Romanom Deákom sa rozprávali o jeho ohrození a Marek Trajter mu odporúčal, aby odišiel zo Slovenska.

Marek Trajter tvrdí, že je nevinný a súdu povedal, že proti nemu vypovedajú tzv. kajúcnici preto, lebo ich na to nahovorili vyšetrovatelia. Marek Trajter, ktorého znalci označili za nadpriemerne inteligentného, si myslí, že dôvodom na to bola skutočnosť, lebo ho nepoznali. Vyšetrovatelia podľa neho nevedeli, že podniká legálne, vie pôvod svojho majetku dokladovať a kriminálnym spôsobom nezískal ani korunu. Nezískal ani smrťou Romana Deáka, s ktorým boli kamaráti. Priznal, že obžalovaného údajného bossa sýkorovcov Róberta Lališa, zvaného Kýbel, poznal asi od roku 2000 a stretávali sa na hokeji. Uviedol, že ten chodil na hokej pancierovaným autom a jeho ochrankári vždy predtým prezreli šatňu. Na otázku sudcu, prečo to robil, podľa Mareka Trajtera to bola Kýblova paranoja. Ten ho navštevoval aj v kancelárii, ale predtým jeho ochranka Marekovi Trajterovi kanceláriu neprezerala. Uviedol, že Kýbla videl naposledy koncom roku 2011. Obžalovaný podnikateľ uviedol, že vie preukázať majetok v hodnote 30 miliónov eur.

 

Martin Kováč povedal, že pozná všetkých okrem Alojza Kromku, zvaného Čistič. Už v prvý deň pojednávania priznal vinu podľa obžaloby a na začiatku svojho výsluchu sa opakovane ospravedlnil prítomným rodičom Romana Deáka, pretože ako vodič auta s útočným komandom mal podiel na jeho smrti.

Martin Kováč vysvetlil, že Róbert Lališ, zvaný Kýbel, bol najvyššie postaveným členom zločineckej skupiny. Tá okrem bratislavskej vetvy mala aj seneckú, skupinu na Záhorí a osobitné komando. Skupina sa zaoberala vydieraním, vyberaním výpalného a ďalšími trestnými činmi. Zisk z trestnej činnosti sa delil tak, že najprv 20 percent a neskôr 50 percent sa dávalo do spoločného fondu. Z neho sa potom kupovali zbrane, autá, technika na sledovanie a na trestnú činnosť. Martin Kováč uviedol, že v skupine sa hovorilo o vražde Deáka, za ktorú mali dostať od Mareka Trajtera 20 miliónov korún. Informáciu o objednávke dostal od Petra Havasiho, zvaného Havel. Ale nebol prítomný pri tom, ako o tejto objednávke Havasi informuje šéfa skupiny Kýbla.

Róbert Lališ alias Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Motívom vrážd Diničovcov boli konkurenčné spory so sýkorovcami. K Diničovcom patril i Ukrajinec Daler Hlavačka, ktorý sa stal obeťou 21. mája 1999. Alojza Házyho zavraždili v júni 1998, pretože preberal aktivity po smrti Eduarda Diniča. Miloša Piliara sa zbavili v apríli alebo máji 1998 ako nepohodlného, pretože „veľa vedel“. Jeho vraždu si objednal Miloš Kaštan, príslušník skupiny Mikuláša Černáka.

Obžalovaní Róbert Lališ alias Kýbel a jeho kamarát Martin B., zvaný Rus, sú na úteku a koná sa proti nim ako proti ujdeným. Jozef R., prezývaný Potkan, ktorého previezli do Banskej Bystrice z väzby v Maďarsku, požiadal o konanie v jeho neprítomnosti. Prokurátor mu kladie za vinu podiel na vraždách bratov Diničovcov, Romana Deáka a Dalera Hlavačku.

Štvrtý obžalovaný na doživotie odsúdený Alojz Kromka odmietol tvrdenie, že sa podieľal na vražde Alojza Házyho. Zo spoluobžalovaných nepozná nikoho.

Pojednávanie pokračuje v utorok 27. januára dokončením výsluchu obžalovaného Martina Kováča. 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...