Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2015 20:00 | Šport | Motorizmus

Najúspešnejší jazdec spod Tatier ostáva skromný: Keby som bol taký rýchly ako motorka, vyhrám!

Slovenský motocyklový jazdec Ivan Jakeš sa vrátil z Rely Dakar 2015 ovenčený dvoma etapovými víťazstvami. 

Najmä zásluhou toho obsadil na najťažšej vytrvalostnej rely sveta konečné ôsme miesto. Zároveň sa stal najúspešnejším jazdcom spod Tatier v histórii Dakaru, keď ako jediný doteraz vyhral na púštnom dobrodružstve dve etapy. Jeden triumf má na svojom konte Jaroslav Katriňák. Jakešove celkové štvrté miesto z predvlani navyše stále zostáva najlepším výsledkom Slováka na prestížnej rely.

Štyridsaťjedenročný jazdec z Brezovej pod Bradlom mohol pomýšlať aj na lepšie konečné umiestnenie, ale nevyšiel mu úvod pretekov. "Začiatok bol veľmi rozpačitý. Ovplyvnili to aj príprava a zhon pred pretekmi, ako aj komplikácie na jeseň. Dúfal som, že budem do desiateho miesta, skryte som sa snažil skončiť v prvej päťke. Všetko však v mojom prípade poznačili úvodné etapy. Od polovice pretekov sa mi už potom darilo, záver bol fantastický," povedal po prílete z Južnej Ameriky Jakeš, ktorý štartoval už na svojom ôsmom Dakare v kariére.

S celkovým umiestnením bol člen Jakeš Dakar tímu spokojný. "Je to pre mňa akési zadosťučinenie. Po Slovensku sa vedú všelijaké reči, že v našej krajine už nikto nepreteká. Mne stačí, že za mnou príde po etape Marc Coma (celkový víťaz Rely Dakar 2015, pozn. red.) a pýta sa ma, že ako je možné, že som bol na blate taký rýchly. Aj ostatní jazdci z absolútnej špičky ma brali ako seberovného a to myslím, že hovorí za všetko," pokračoval rodák z Myjavy, ktorému na 37. edícii pretekov pomáhali kondičný tréner Marián Smyčka a mechanik Jaroslav Beran.

 

So svojím strojom KTM 450 bol mimoriadne spokojný: "Motorka bola veľmi rýchla, veľmi dobrá, možno ešte nejaké veci treba trošku porobiť, ale keby som bol taký rýchly ako motorka, tak určite Dakar vyhrám."

Náročné chvíle zažil Jakeš v druhej tretine pretekov, kde ho obmedzoval zranený stehenný sval. "Najťažšie to bolo počas šiesteho až ôsmeho dňa. Ôsmy deň som bol už zmierený s tým, že som vonku a podujatie nedokončím. Navyše sa pripojili problémy so stehnom, v sede som veľmi nejazdil, väčšinu času som stál. Nohu som len veľmi slabo vedel ohnúť tak, aby som netrpel," opísal svoje útrapy.

Krátko po skončení Rely Dakar 2015 už myslel na ďalší ročník. "Nechcem oddychovať, chcem sa pripraviť na ďalšiu sezónu a na ďalší Dakar. Vlastne na ten som sa začal pripravovať už včera. Je to finančne náročné podujatie, zháňať peniaze je pre mňa ťažké. Ak ich bude tento rok dostatok, budem si môcť dovoliť štartovať aj na inej rely mimo Dakaru," doplnil Jakeš, ktorý už teraz vie, čo chce na budúcoročnej edícii vylepšiť: "Už vieme ako zlepšiť autá, ako sa lepšie pripraviť, aké centrály zohnať, ako upraviť nádrže na vodu. Jednoducho všetky tie veci, aby bol komfort ešte väčší a stres menší, aby každá minútka, ktorú tam potrebujeme, nebola zbytočná."

V štartoch na púštnych dobrodružstvách plánuje pokračovať. "Dakar je životná filozofia. Človek, ktorý to raz odskúša, ktorý chce, vie a túži, už potom s tým nevie prestať," dodal na záver Jakeš.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Súčasný manžel Štefan Margita.
Foto
Štefan Margita sa po 35 rokoch vrátil na vychytené miesto: Pozrite sa, čo žiada od fanúšikov!
V lotérii Powerball sa hrá o rozprávkový jackpot.
Stala sa milionárkou NÁHODOU! Pri kúpe žrebu si dajte pozor: TAKTO prídete o majland
Joop mal skočiť z lode a odvtedy ho nik nevidel.
Foto
V Prahe ZÁHADNE zmizol Brit: Súkromný detektív a kritika polície! Naozaj nikto nič nevidel?
A glider against a blue sky
Aktualizované
Hrôza! V Martine došlo k pádu vetroňa: Nešťastie má minimálne jednu obeť
(ilustračné foto)
Prietrž mračien narobila v slovenskom meste poriadnu paseku: Mimoriadna situácia, hlásia značné škody
(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity