Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2015 06:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Pikošky o seriáli Horná Dolná: Prečo v dedine stále máta prázdny hrob?

Na televízne obrazovky konečne dorazila poriadna zábava! Markizácky seriál Horná Dolná je trhák. Už po dvoch dieloch sa vyšplhal v sledovanosti na Búrlivé víno. 

Nakrúcal sa v obci Nová Lehota (okr. Nové Mesto n. Váhom), a tak sme sa tam zašli pozrieť, čo je vymyslené a čo reálne... Skrátka, ako sa skutočne žije v Hornej Dolnej. Seriálová Horná Dolná je malebnou dedinkou medzi horami a dolami, kde je na všetky strany rovnako ďaleko a je to ďaleko od všetkého.

V obci sa nachádza obecný úrad, krčma, no občania majú k dispozícii i futbalové ihrisko, ktoré je hneď vedľa cintorína. Spomínaný obecný úrad je svetovým unikátom - vchádza sa doň totiž cez krčmu. Unikátne je i prepojenie fitnescentra a svätostánku. Vo fitku totiž farár počas víkendov slúži omše, keďže kostol v obci chýba... Takto nám to prezentujú na obrazovke, aká je skutočnosť?

Lesk a sláva

 

V Novej Lehote, kde sa seriál Horná Dolná nakrúcal, to síce vyzerá, ako keby sa tam zastavil čas, no skutočnosť je predsa len iná.

Hoci o dedine s viac ako 200 obyvateľmi doteraz málokto počul, dnes o nej hovorí celé Slovensko. A markizácky seriál postavil ospalú dedinku na nohy - veď k nim prišli filmári a spolu s nimi známi herci ako Petra Polnišová, Peter Sklár, Marta Sládečková, Zuzka Šebová či MaťoLandl. A nikto z miestnych si nedal ujsť príležitosť vidieť na vlastné oči, ako sa taký seriál nakrúca. Pár šťastlivcov si v ňom dokonca aj zahralo.

Sme radi, že sa naša obec zviditeľnila. Pre nás to bola udalosť stretnúť sa s takými hercami. Všetci boli naozaj skvelí. S každým sa dalo porozprávať, odfotiť, zabaviť. Zažili sme kopec srandy,“ pochvaľuje si Ján Osuský (65), ktorý si zahral aj v komparze.

Hostinec

Obcou vedie jedna hlavná cesta, okolo ktorej sa sústreďujú takmer všetky domy. Žiadne názvy ulíc. A na čo aj. Tam sa pozná každý s každým, či už je z horného alebo z dolného konca dediny. Na rozdiel od seriálovej Hornej Dolnej, kde majú len svätostánok v posilňovni, obec sa môže pochváliť evanjelickým kostolom aj kaplnkou pre katolíkov. Fara však zíva prázdnotou, lebo kňaz do okolitých dedín dochádza z vedľajšej obce.

V dedine, samozrejme, nechýba obecný úrad. Ten však nie je s krčmou spojený ako v seriáli. „Obecný úrad je na dolnom konci, hostinec na hornom. Ale kedysi dávno boli naozaj spolu v jednej budove. A práve v nej sa nakrúcalo,“ vysvetľuje Osuský. „Vpredu bol vchod do krčmy, hneď vedľa na obecný úrad. V zadnej časti domu býval krčmár s rodinou. Je to už asi 200-ročný dom, ktorý je momentálne prázdny,“ vraví. „Ten dom kedysi patril nám, ale hostinec tam vtedy už nebol,“ pridáva sa ďalší komparzista Ľubomír Kováčik (69), v ktorého garáži bola maskérňa aj kostymérňa. „Od nás ho kúpil jeden Holanďan, ale nič v ňom nemá. A on ho prenajal filmárom.“

V bývalom hostinci, z ktorého skutočne vedú dvere aj do bývalého obecného úradu, sú momentálne zložené rekvizity seriálu Horná Dolná – náradie do posilňovne, kríž aj socha podivného kakaovníka. Všetko teda nasvedčuje, že Horná Dolná len tak rýchlo neskončí a plánuje sa aj druhá séria. „Ľudia zo štábu hovorili, že ak bude seriál úspešný, prídu 15. mája a budú pokračovať,“ hovorí Osuský.

Zavreté

Slušní ľudia vraj dopoludnia nepijú. A takí zrejme žijú aj v Novej Lehote, pretože miestnu krčmu, ktorá sa nachádza v budove kultúrneho domu, otvára krčmárka Dominika až o tretej poobede. Záverečná je o desiatej večer a v pondelok, keď sa seriál na Markíze vysiela, je voľný deň. Čiže spoločné sledovanie svojich výkonov si dedinčania neužijú.

Podobne je to aj s jediným obchodom v dedine, a to sú potraviny. Šancu v nich niečo nakúpiť máte len do desiatej dopoludnia a potom až o tretej hodine popoludní. „Obchod, ktorý tu mala Jednota, bol pre našu obec priveľký. Neuživil sa, a tak ho zavreli,“ vysvetľuje Milan Stoličný (64), ďalší komparzista v seriáli. Kto vie, ako by si na takýto životný štýl zvykali mestskí ľudia...

Výhrady farára

V obci skutočne nechýba futbalové ihrisko, ktoré stojí hneď vedľa cintorína. Rybník by ste tam však márne hľadali. „Scény pri rybníku s Petrom Sklárom nakrúcali niekde inde. My tu máme len potok,“ vysvetľuje Osuský. V dedine sa povráva, že seriál sa mal pôvodne nakrúcať v susednej obci Stará Lehota. Nakoniec však z toho zišlo a urobila sa tam len jediná scéna. Podľa miestnych bol proti buď starosta, ktorý to nepotvrdil, alebo skôr pán farár, keďže v Starej Lehote je prevažná väčšina obyvateľov katolíkov, kým v Novej Lehote ich je len hŕstka a väčšinu tvoria evanjelici.

Peniaze

Na konkurz do komparzu prišla početná skupina ľudí. „Vybrali nás okolo dvadsať, ale uprednostňovali tých, ktorí sú doma, aby boli k dispozícii,“ vysvetľuje Milan Stoličný. Z jeho rodiny si zahrala aj manželka a syn. „Potrebovali nás asi štyri, päť ráz do mesiaca a dostali sme tak 10 € za nakrúcanie. Za mesiac sa dalo zarobiť tých 50 €. Niektorí si navyše polepšili aj za prenájom vlastných priestorov. „Bolo to tak 20 € na deň,“ priznáva pán Milan, ktorý prenajal celý svoj dvor. Všetci traja komparzisti sa zhodujú na tom, že eurá každému prišli vhod. „Bolo to prilepšenie k dôchodku,“ pochvaľujú si chlapi.

Prázdny hrob

Hornú Dolnú nakrúcali v auguste a septembri minulého roku a nakrútili osem častí. „Vtedy bolo rušno v dedine už od rána. Už o pol šiestej sem prišlo hádam aj pätnásť áut a už to frčalo. Keď sme náhodou nehrali, tak sme sa aspoň prizerali, ako sa taký seriál robí. Väčšinou sme pri komparze boli na nádvorí, alebo sme popíjali v krčme. Pila sa však len voda. Až na záver nakrúcania priniesli zo štábu šampanské a chlebíčky a všetkým poďakovali,“ opisuje Osuský.

Hoci od nakrúcania uplynulo už takmer štyri mesiace, Nová Lehota ešte stále žije seriálom. Veď práve ho vysielajú v televízii. Každý si spomína, čo sa tu za tie dva mesiace udialo. „Smiešne bolo, keď Landl spadol u nás do hnoja. Chytil Šebovú za prsia, tá do neho strčila a už letel. Samozrejme, že tam mal nachystanú slamu, aby sa nezašpinil,“ spomína komparzista Milan. „Alebo pri hádzaní šípok v krčme som skoro trafil Polnišovú. Zľakla sa, ale potom som jej vysvetlil, že len jedna šípka má hrot, ostatné nie,“ smeje sa. Na cintoríne zasa televízny štáb nakrúcal pohrebnú scénu a prázdna jama tam straší dodnes. Ale je vykopaná poriadne, a tak nazmar nepríde. Miestni sú sami zvedaví, pre koho bude.

Zatiaľ čo do Novej Lehoty pomaly začínajú chodiť zvedavci, miestni sa už tešia, keď sa skončí zima a vrátia sa filmári. Veď po takom úspechu, aký má seriál u divákov, je to viac ako isté.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči