Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2015 07:15 | Správy | Zahraničné správy

Terorista Coulibaly († 32), ktorý zabil v obchode 5 ľudí: Mrazivé posmrtné priznanie

V Paríži sa po búrlivom týždni, počas ktorého zavraždili traja atentátnici dohromady 17 nevinných ľudí, vybralo do ulíc protestovať za slobodu viac ako 1,5 milióna ľudí. 

Bok po boku s desiatkami predstaviteľov z mnohých krajín sa zhromaždili na historickej demonštrácii v samom centre Paríža, ktoré na niekoľko hodín označili za hlavné mesto sveta. Paralelne s protestom sa však na internet dostalo video, v ktorom útočník zo židovského obchodu Amedy Coulibaly opisuje prípravy na krvavé jatky spolu s bratmi, ktorí vystrieľali redakciu satirického týždenníka.

Paríž sa stal na niekoľko desiatok minút hlavným mestom sveta. Vyhlásil to francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý vítal desiatky prezidentov či premiérov. Podľa odhadov sa pochodom na tri kilometre dlhej trasy spájajúcej dve ikonické parížske námestia - Námestie republiky a Národné námestie prešlo viac ako 1,5 milióna ľudí. V pohotovosti bolo pripravených šesť tisíc policajtov a vojakov, ale aj niekoľko helikoptér.

Medzi osobnosťami, ktoré sa na mierovom pochode zúčastnili boli viacerí svetoví politici na čele s francúzskym prezidentom Hollandom. Miestne médiá pripomínajú, že to bolo len po druhýkrát od roku 1945, keď sa francúzska hlava štátu zúčastnila na podobnej demonštrácii. Mnohí ľudia mali v rukách transparenty s nápisom „Je suis Charlie“ a ceruzky, čím podporili obete útoku na satirický týždenník Charlie Hebdo. Udalosť postavila vedľa seba aj viacero znepriatelených politikov - izraelského premiéra Benjamina Netenjaha s palestínskym vodcom Mahmúdom Abbasom či ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova s prezidentom Ukrajiny Petrom Porošenkom. Parížske námestia a priľahlé ulice, boli prakticky nepriechodné. Napriek tomu bol dav pokojný a večer sa v pokoji rozišiel. 

  

Terorista Coulibaly († 32): Mrazivé posmrtné priznanie!

Paralelne s mierovými demonštráciami sa na internet dostalo video, v ktorom vystupuje terorista Amedy Coulibaly. Na triku má životy piatich Francúzov. V židovských potravinách v piatok zastrelil štyroch rukojemníkov a o deň skôr pri úteku jednu policajtku. Vo videu atentátnik popisuje prípravy na útok. Priznáva sa v ňom, že bratom Couachiovcom, ktorí postrieľali 10 novinárov v redakcii Charlie Hebdo a 2 policajtov, pomáhal celú akciu financovať. Taktiež prisahá vernosť Islamskému štátu a nabáda francúzskych moslimov k ďalším teroristickým akciám.

Video server Youtube na žiadosť parížskej prokuratúry stiahol. Denník Telegraph však informoval, že s vlajkou Islamského štátu sľuboval vernosť kalífovi Bagdádimu. „Pokiaľ zaútočíte na kalifát a Islamský štát, zaútočíme tiež,“ povedal vo videu. Mešity vo Francúzsku sú podľa neho plné mladých a odhodlaných mužov. Neskôr nasleduje zostrih prípravy na teroristický čin. Coulibaly robí kliky a ukazuje krabice so zbraňami. Na sebe má pritom nepriestrelnú vestu. Hovorí dokonca o zastrelenej policajtke, čo znamená, že časť videa nakrútil až po štvrtkovej streľbe. „Boli sme rozdelení do dvoch skupín. Ja som sa zameral trochu viac na políciu. Podarilo sa nám zosynchronizovať naše útoky tak, aby sme si vzájomne neprekážali,“ hovorí na zázname. V závere videa je nakrútená jeho smrť medzi dverami potravín, keď ho rozstrieľali francúzski policajti. Podľa zahraničných médii je zámer jasný - spraviť z teroristu mučeníka.

 

Útoky na redakcie v Hamburgu a Bruseli

Veľký poplach vyvolal nočný útok na redakciu nemeckých novín Hamburger Morgenpost, ktoré sa stali terčom výpaľníkov. V stredu rovnako ako iné periodiká vytlačili karikatúry proroka Mohameda z francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo. Páchatelia v nedeľu pred pol treťou ráno hodili zo zadného dvora do okna najskôr kamene a potom zápalné zariadenie. Poškodili dve miestnosti, pričom zhoreli niektoré dokumenty. V redakcii nikto nebol a polícia zatkla dvoch mužov, ktorí sa na mieste pohybovali. Nie je jasné či sa jedná o páchateľov.

Strach o život mali aj novinári v Bruselskej redakcii najväčšieho francúzsky píšuceho denníka Le Soir. Neznámy muž totiž popoludní zatelefonoval do redakcie s hrozbou, že vybuchne bomba. „Neberiete nás vážne, už mám po krk prebalu novín s Charlie Hebdo,“ cituje ho denník. Muž sa údajne prihlásil, že patrí ku krajnej ľavici a že sa mu nepáči, ako médiá informujú o Chralie Hebdo. Všetci prítomní boli evakuovaní. Redakcia sa nachádza blízko centra Bruselu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zvolenská nemocnica začína vo svojom areáli s výstavbou nového pavilónu chirurgie.
Ministerka Dolinková zavítala do Zvolena: Miestna nemocnica spustí veľké plány
Policajti v Ružomberku žiadajú verejnosť o pomoc pri objasňovaní dopravnej nehody.
Hrozivo vyzerajúca nehoda: Vodič narazil do stromu! Muži zákona sa obracajú na verejnosť
early rush hour scene with lens flares
Opatrne na cestách: Rýchlostnú cestu úplne uzavrú! Polícia uviedla dôvod
Bývalý politik SNS sa rozčuľoval, že nič nespáchal a považuje to za politickú objednávku.
Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu: Exšéf SNS sa nedostavil! Čo sa dialo ďalej?
Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku
Muž zaparkoval tam, kde nemal: Polícii kládol odpor! Sila, čo o ňom neskôr zistili
Measuring radiation with a modern digital handheld device
Stav radiácie na Slovensku: Takto sme dopadli my, čo iné krajiny Európy?
Andrej Danko mal v bratislavskej Dúbravke nehodu.
Polícia zverejnila VIDEO dopravnej nehody Andreja Danka
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
AktualizovanéFoto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky