Vyskúšajte dvojdňový detox, ktorý zbaví vaše telo škodlivín a zakyslenia, ktoré na seba počas leňošenia a maškrtenia nabalilo. Pre naše telo je ideálne, ak sú kyslé a zásadité látky v rovnováhe. Keď sa prejedáme a konzumujeme viac mäsa, alkoholu a sladkého, tak sa táto rovnováha naruší.
Nedajte sa pomýliť chuťou potraviny, aj superkyslé citróny sú zásadité. Soľ nahraďte bylinkami alebo korením. Surovú stravu (tepelne neupravenú) jedzte iba do 15. hodiny, pretože vtedy žalúdok jednoduchšie a rýchlejšie spaľuje. Večer je ideálne pripraviť si dusenú alebo varenú zeleninu.
Čo jesť
1. deň
Hneď ako vstanete, zjedzte 5 sušených sliviek
raňajky: šťava z jedného pomaranča, polovica jablka, banánu, čučoriedky alebo iné drobné ovocie, 2 lyžice plátkov mandlí
obed: čerstvý šalát, napr.: polníček, paprika, reďkovka, žerucha a nesolené slnečnicové semienka, bylinky: petržlenová vňať, 2 lyžice olivového oleja a citrónová šťava na dochutenie
večera: minestrone - pozri recept na konci článku
2. deň
raňajky: stava z jedného pomaranča, banán, polovica hrušky ananás, 2 lyžice plátkov mandlí
obed: čerstvý šalát tak ako v sobotu, pokojne s iným druhom zeleniny
večera: zemiak uvarený v šupke s dusenou zeleninou, posypaný sezamom, alebo si môžete dat zvyšok polievky, ktorá ostala.
Čo piť
- ovocný čaj - bez cukru
- bylinkový čaj - fenikel, kamilky, mäta, apod.
- voda bez bubliniek
- čerstvé ovocné šťavy
TIP: Pokiaľ vám nechutí obyčajná voda, pokojne si do nej nakrájajte ovocie. Napr.: grep, citrón, limetku...
Ak vás chytí hlad malé snacky, ktoré si môžete dopriať počas dna:
- paradajky s čiernym korením a olivovým olejom
- olivy (nie v slanom náleve)
- mandle
- sušené ovocie (datle, marhule)
Polievka minestrone, 2 porcie
suroviny:
¼ karfiolu, ¼ brokolice, ¼ zeleru
2 veľké zemiaky, 1/5 póru, 2 mrkvy
1 malú cukinu, 1/5 cibule, 1 strúčik cesnaku
2 lyžice olivového oleja, bobkový list, zmes byliniek: 2 vetvičky tymianu, petržlenová vňať
Príprava:
karfiol, brokolicu , zeler a zemiaky, mrkvu, pór a cukinu nakrájajte, cibuľu a cesnak
ošúpte a nasekajte nadrobno. Rozpáľte olej, cibuľu a cesnak dozlata opečte, pridajte zeleninu a bobkový list, všetko spolu krátko poduste a potom zalejte vodou. Dochuťte bylinkami, tymianom a korením. A krátko povarte. Na tanieri posypte petržlenovou vňaťou.