Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2015 14:41 | Správy | Domáce správy

Prezident Kiska má za sebou prvý novoročný príhovor: Tieto slová odkazuje Slovákom!

Štát má stáť na strane slušných a pracovitých ľudí. Aj to vyhlásil v rámci svojho novoročného prejavu prezident Andrej Kiska.

Prezident sa občanom prihovoril prostredníctvom televíznych obrazoviek v tradičnom novoročnom prejave. Väčšina ľudí na Slovensku si podľa prezidenta želá štát, ktorý bude sociálne vnímavý, avšak nie prostredníctvom hesiel ale priamo ku konkrétnym ľuďom, ktorí pomoc potrebujú. "Som tiež presvedčený, že väčšina z nás dobre rozumie, že potrebujeme nielen štát, ktorý stojí na strane ľudí, ale ktorý aj dobre funguje," povedal Kiska.

Podľa neho to znamená, že dokáže rýchlo reagovať a flexibilne povzbudzovať užitočné projekty a dobré myšlienky, ktoré krajinu posunú ďalej. Podľa prezidenta Slováci dokázali, že môžu byť kreatívni a vynaliezaví aj za nepriaznivých spoločenských, politických a historických okolností. Ľudia u nás pritom podľa neho dokážu zniesť veľa námahy a odriekania, keď vedia, že to má zmysel.

"Slovensko nie je len krásna, ale aj dynamická a životaschopná krajina," povedal prezident. Krajina podľa neho naďalej zápasí z mnohými problémami, nie je však pravda, že by na ne neexistovali riešenia. Ako príklad spomenul posledné komunálne voľby. "Aj v nedávnych komunálnych voľbách sa ukázalo, že ľudia boli schopní na mnohých miestach presadiť zmenu, hoci sa to zdalo nepravdepodobné," povedal. Keďže je rok 2015 podľa neho prakticky predvolebným rokom, občanov by to malo ešte viac motivovať k snahe meniť veci k lepšiemu.

Prezident v prejave spomenul aj situáciu na susednej Ukrajine. "V susednom štáte za našou východnou hranicou umierajú ľudia a státisíce ľudí v strachu o život museli opustiť svoje domovy," opísal situáciu Kiska. Naša krajina má podľa neho vlastnú podobnú bolestnú historickú skúsenosť. Podľa prezidenta by Slováci určite nesúhlasili, keby podobne ako v minulosti na naše územie vtrhli cudzie vojská, keby nás niekto označoval za svoju sféru vplyvu alebo keby sme o našej budúcnosti nemohli rozhodovať mi sami. "Základné princípy suverenity, sebaurčenia a sebarozhodovania nesmieme dovoliť spochybniť," vyhlásil prezident. Podľa Kisku by Slovensko malo prispievať k tomu, aby bola Európa v ukrajinskej otázke jednotná. V roku 2015 bude podľa neho táto problematika kľúčovou skúškou mieru, slobody a budúcnosti Európy.

 

V súčasnosti sa podľa Kisku veľa ľudí pýta, či dokážeme otvoriť novú kapitolu slovenského príbehu a nájsť energiu, aby sme sa dokázali nadchnúť pre takú budúcnosť, ktorá bude vzbudzovať rešpekt vo svete. "Osobne som presvedčený že áno, že to môžeme dokázať, ak sa oprieme o to najcennejšie, čo Slovensko má. O pracovitých, slušných, poctivých a vynaliezavých ľudí," dodal prezident.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!